Nagyon boldog,meghitt, szép karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak !
"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."
Arany János: A walesi bárdok
Mézeskalács I
Íme az eredeti mézeskalács recept.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
0,25 dl tej
Fél e.k szódabikarbóna
Fél e.k mézes fűszer
A vajat megolvasztjuk,lisztet átszitáljuk. A liszthez adjuk az összes hozzávalót és egynemű tésztává gyúrjuk. Egy éjszakát hűtőben pihenni hagyjuk.
Másnap kinyújtjuk,kiszaggatjuk és 175 fokon kb 8 percig sütjük. Ne barnuljon meg! Akkor már kiszáradt.
Cukormázat is készíthetünk rá: 10g tojásfehérjéhez 60g porcukrot keverünk. Uzsonnás zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk a sarkán és tetszőlegesen díszítjük a sütiket.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
0,25 dl tej
Fél e.k szódabikarbóna
Fél e.k mézes fűszer
A vajat megolvasztjuk,lisztet átszitáljuk. A liszthez adjuk az összes hozzávalót és egynemű tésztává gyúrjuk. Egy éjszakát hűtőben pihenni hagyjuk.
Másnap kinyújtjuk,kiszaggatjuk és 175 fokon kb 8 percig sütjük. Ne barnuljon meg! Akkor már kiszáradt.
Cukormázat is készíthetünk rá: 10g tojásfehérjéhez 60g porcukrot keverünk. Uzsonnás zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk a sarkán és tetszőlegesen díszítjük a sütiket.
Kandírozott narancshéj
Ezt a remek kandírozási technikát tavaly kinéztem Egycsipetnél és ki is próbáltam, de nem publikáltam, Idén újra elkészítettem egy fantasztikus püspökkenyérhez. A családom előszeretettel hordja szét a kandírozott héjakat :-)
Hozzávalók:
Narancshéj
Cukor
A mártotthoz:
Étcsokoládé
narancsok, citromok héját amikor lefejtettük a gyümölcsről hideg vízbe tesszük. 2-3 napig áztatjuk, közben,ha keletkezik még héj, hozzátesszük. Naponta 3x lecseréljük a vizét.
Friss vízben felforraljuk, leszűrjük és ha már meg tudjuk fogni, feldaraboljuk/kockázzuk. Lemérjük és visszatesszük egy üres teflonos lábasba, annyi cukorral, mint maga a héj. Lassú tűzön, kevergetve forraljuk. Először levet ereszt. Aztán a lé elfő. Aztán átlátszó cukor réteg fedi be a narancshéjakat, végül fehér porrá alakul a cukor éééés már kész is! Tálcára téve 1-2 napig szárítjuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Én bébiételest használtam.
A csokit vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, a narancshéjakat beletesszük, villa segítségével kiemeljük, lecsepegtetjük és egy sütőpapírra tesszük,megvárva míg a csoki megdermed. Remek gasztroajándék mindkét verzió.
Diós lekváros kosárka
Régen apai nagymamám isteni süteményeket készített. Kosárka,mézes,hókifli,linzer karika,kókuszos csiga... Mind mind olyan finom volt,amilyenre senki más nem csinálta! Ma már -86 évesen - nemigen sütkérezik,ami érthető. Ez már a mi feladatunk. Őt is vendégül látni úgy, ahogyan Ő tette azt régen.
Azokat az éveket idézve készült nálam ez a süti. Karácsonyra igazán illő.
A tészta karikákat beleillesztjük a formába. (semmivel nem kentem ki és a 24 sütiből 23 sértetlenül kijött) Belekanalazunk egy evőkanálnyi barack lekvárt,
majd egy púpos kanálnyi diós habbal befedjük.
Tepsibe sorakoztatjuk kis kosarainkat és 170 fokon kb 30-40 percig sütjük. Alaposan sütő függő a dolog.
Mikor kész, kivesszük tepsistől hűlni és mikor már csak langyos, kivarázsoljuk a formákból. Én óvatosan kissé összenyomva,fejre állítva a kosarakat pottyantottam ki a sütiket.
Azokat az éveket idézve készült nálam ez a süti. Karácsonyra igazán illő.
Hozzávalók:
30 dkg liszt (most tönköly fehér)
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
Barack lekvár
4 tojás fehérje
30 dkg dió
10 dkg cukor
A margarint elmorzsoljuk a liszttel,hozzáadjuk a cukrot,tojást és összegyúrjuk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva. Az enyém talán 3-4 órát is pihent. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és a kosárka formánál kicsit nagyobb szaggatóval (pohár) annyi kört szúrunk ki,ahány kosárka formánk van. Eközben a tojás fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd a legvégén a diót.A tészta karikákat beleillesztjük a formába. (semmivel nem kentem ki és a 24 sütiből 23 sértetlenül kijött) Belekanalazunk egy evőkanálnyi barack lekvárt,
Tepsibe sorakoztatjuk kis kosarainkat és 170 fokon kb 30-40 percig sütjük. Alaposan sütő függő a dolog.
Mikor kész, kivesszük tepsistől hűlni és mikor már csak langyos, kivarázsoljuk a formákból. Én óvatosan kissé összenyomva,fejre állítva a kosarakat pottyantottam ki a sütiket.
Mézeskalács II
A cím nem elírásá a blogomon nincs még ugyan mézeskalács I.,de lesz :-)
Van egy alap receptem. (ez lesz az I.verzió) Puha és finom. Én nem szeretem a mézeskalácsot,de ez finom.
No már most a sok liszt és cukor zavart benne,ezért kicsit átalakítva készítettem el. Azt kell,hogy mondjam,ez is nagyon finom lett. Kicsit mézes puszedlisabb... A tésztájával nehezebb előszőr bánni,mint a simával,de egy kis szobahőmérsékleten átgyúrás segít. Szóval...
Hozzávalók :
50 dkg liszt (fele rétes,fele teljes kiőrlésű tönköly)
25 dkg méz
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
0,25dl tej
1citrom héja
Fél e.k szódabikarbóna
Fél e.k mézes fűszer
Az összes hozzávalót tálba tesszük. Nem kel összemelegíteni a nedves részeket, csak a vaj legyen folyékony. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, egy napra hűtőbe tesszük. Senki ne aggódjon, ha a kezére úgy ráragad, hogy úgy kell lekaparászni! És akkor sem, ha úgy tűnik, az egész egy morzsa rengeteg (I. verziónál tapasztaltam), kellő pihentetés után össze fog állni és szépen lehet dolgozni vele!
Szóval pihent, kivesz, átgyúr,kinyújt. Én minden bizonnyal eddigi mézeskalácsaimat ott (IS) rontottam el, hogy túl vékonyra nyújtottam. EZ a mániám+ De nem szabad!!! Legalább fél cm vastag kell hogy legyen, annál vékonyabbra nyújtva könnyen megég, kiszárad.
Formákkal kiszúrjuk, sütőpapíros tepsin, 165 fokon 6-8 perc alatt kész! Akkor kivéve puha,várjunk egy kicsit, utána szedjük le a tepsiről.
A mázat 10 g tojásfehérje és 60 g porcukor kikeverésével készítettem, amit zacskóba szedtem és a zacskó sarkát kis lyukat vágva díszítettem vele. Megvártam míg megszárad, csak utána tettem egymásra.
Házi tészta-csusza
A második verzió durumlisztből készült.
Hozzávalók :
20dkg durumliszt
2tojás
Lisztet átszitáljuk, közepébe egy mélyedést készítünk, amibe beleütjük a friss tojásokat. Közepétől indulva keverni kezdjük a tojást és hozzá a lisztet. Mikor villàval nem megy,kézzel gyúrjuk. Ha egynemű, letakarva pihentetjük.
Az atlas géppel én 2-es méretre nyújtottam. Hagytam egy kicsit szikkadni majd kézzel,nagyjábol kocka alakura tépkedtem. Két napig száradt.
Sós vízben kifőztem. Viszonylag gyorsan megfőtt. Nem kell neki annyi idő, mint a boltinak.
Hozzávalók a túrós csuszához:
30dkg kenyérszalonna
30dkg túró
1kis tejföl
A szalonnát kis kockára vágtam,zsírját kisütöttem. A túrót a tejföllel kikevertem,kissé megsóztam. A tésztát először a szalonnával,majd óvatosan a túróval is összeforgattam.
Házi tészta-spagetti
Kaptam Dédi mamátol (gyerekeim Dédmamája),egy nagyon szuper tészta készitő gépet. Nagyon megörültem neki,mert április óta -amikor is életmód váltásba kezdtem- egyszer ettem csak tésztát. Kipróbáltam az Update-eset is,de hát abban is van ám minden...
Szóval úgy döntöttem, elkezdem kikísérletezni a saját,egészségesebb házi tésztánkat. Mint köztudott a fehér lisztnél minden jobb. Tehe jöhet a tönköly,a durum,a zab és egyéb lisztfajták.
Mivel sosem készítettem még tésztát,így elsőre nem változtattam,csak egy icipicit az alap recepten,ami a következő:
Tojásonként 10dkg liszt,lehetőleg fele rétesliszt.
Aki tojás nélkül, vagy kevesebb tojással szeretné készíteni, az egy tojást 40g vízzel tud kiváltani.
Sót csak akkor teszünk a tésztába, ha azonnal felhasználjuk,nem tároljuk hetekig.
Hozzávalók :
2tojás
10dkg rétesliszt
10dkg tönkölyliszt
A lisztet tálba szitáljuk,közepébe mélyedést készítünk,beleütjük a tojásokat. A közepétől indulva villával lassan a tojásokba keverjük a lisztet,majd mikor villàval nem megy,kézzel gyúrjuk. Ha összeállt,szobahőmérsékleten, letakarva,fél órát pihentetjük.
Ez a szuper szerkezet a nyújtást elvégzi helyettünk. Kissé kilapítva a legnagyobb vastagságon 2x-3x áttekerjük. Ha széles lesz a gépnek,ketté hajtjuk és újra megismételjük. Amikor elértük a megfelelő vastagságot (vékonyságot),jöhet a vágás. Ez a szerkezet szélesmetélt és spagetti készítésére alkalmas. Meg persze csusza,lasagne és bármi amit nyújtás után kézzel vágunk. Nagykocka,kiskocka,eperlevél,masni.
De térjünk vissza az én tésztámhoz. Spagettire vágtam és lisztezett konyharuhán egy napig szárítottam.
Íme az eredmény :
Csodaszép sárga, gyorsan megfőtt,nem ragad,nem mászkos és semmi adalék nincs benne.
Bátran ajanlom kezdő háziasszonyoknak is. Nem pepecselős,hálás munka! Igazán megéri nekilátni!
Szóval úgy döntöttem, elkezdem kikísérletezni a saját,egészségesebb házi tésztánkat. Mint köztudott a fehér lisztnél minden jobb. Tehe jöhet a tönköly,a durum,a zab és egyéb lisztfajták.
Mivel sosem készítettem még tésztát,így elsőre nem változtattam,csak egy icipicit az alap recepten,ami a következő:
Tojásonként 10dkg liszt,lehetőleg fele rétesliszt.
Aki tojás nélkül, vagy kevesebb tojással szeretné készíteni, az egy tojást 40g vízzel tud kiváltani.
Sót csak akkor teszünk a tésztába, ha azonnal felhasználjuk,nem tároljuk hetekig.
Hozzávalók :
2tojás
10dkg rétesliszt
10dkg tönkölyliszt
A lisztet tálba szitáljuk,közepébe mélyedést készítünk,beleütjük a tojásokat. A közepétől indulva villával lassan a tojásokba keverjük a lisztet,majd mikor villàval nem megy,kézzel gyúrjuk. Ha összeállt,szobahőmérsékleten, letakarva,fél órát pihentetjük.
Ez a szuper szerkezet a nyújtást elvégzi helyettünk. Kissé kilapítva a legnagyobb vastagságon 2x-3x áttekerjük. Ha széles lesz a gépnek,ketté hajtjuk és újra megismételjük. Amikor elértük a megfelelő vastagságot (vékonyságot),jöhet a vágás. Ez a szerkezet szélesmetélt és spagetti készítésére alkalmas. Meg persze csusza,lasagne és bármi amit nyújtás után kézzel vágunk. Nagykocka,kiskocka,eperlevél,masni.
De térjünk vissza az én tésztámhoz. Spagettire vágtam és lisztezett konyharuhán egy napig szárítottam.
Íme az eredmény :
Csodaszép sárga, gyorsan megfőtt,nem ragad,nem mászkos és semmi adalék nincs benne.
Bátran ajanlom kezdő háziasszonyoknak is. Nem pepecselős,hálás munka! Igazán megéri nekilátni!
Almás máktorta liszt és cukor nélkül
Minden évben a szülinapomon -a napján- Férjem hoz Nekem egy 8 szeletes Feketeerdő tortát. Idén megelőztem és készítettem egy egészségesebb tortát. Azt tudtam,hogy mákosat szeretnék. Kinéztem ezt a mák piskótát. Készítettem belőle egy 3 tojásosat,amit a 8 szeletes formában sütöttem meg. Aztán e recept alapján készült egy 2 tojásos,de mák helyett darált zabpehellyel.A mákosat 3-ba,a másikat 2-be vágtam. Agyaltam a krémen és eszembe jutott a Szatmári almás máktorta. Gyorsan összedobtam egy alma tölteléket és egy vaníliás krémet.
Hozzávalók :
Mákpiskóta
3 tojás
3 e.k xilit
6 e.k (oliva)olaj
1 citrom héja
6 e.k darált mák
1 k.k. sütőpor
Zabpiskóta
2 tojás
2 e.k xilit
4 e.k olaj
1 citrom héja
4 e.k darált zabpehely
2/3 k.k sütőpor
Alma töltelék:
6 savanykás alma
1 k.k fahéj
Vanília krém:
4 dl tej
50g puding
4 e.k xilit
20 dkg vaj
A piskótához a fehérjét habbá verem egy csepp citromlével. A végén hozzáadjuk a xilitet, a tojássárgáját majd az olajat. Kivesszük a habverő alól és a sütőporos, citromhéjas mákot is óvatosan belekeverjük. A 8 szeletes tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és beleöntjük a masszát, amit a keret széléig felhúzunk. 170 fokon kb 30 percig sütjük. A zabpelyhessel is így járunk el.
Az almát hámozzuk, reszeljük, megpároljuk, fahéjjal ízesítjük.
A krémhez a pudingot elkeverjük a tejjel,xilittel és besűrítjük. A vajat kihabosítva a kihűlt krémhez keverjük.
A tortalapok csodásan vághatóak 3 és két lapra, bonyodalom nélkül. Összerakjuk:mákos lap-krém-zabos lap-alma-mákos lap-krém-zabos lap-alma-mákos lap,majd a tetejét és körbe bevonjuk a maradék 1/3 krémmel. Darált mákkal díszítettem.
Kolbászos galette
Vikinél láttam ezt a csodás, nyál termelést megindító vacsora ételt. Azon nyomban neki is álltam. Nem csalódtam. Ilyen gyorsan, meleg vacsorát nem készít az ember. Még rántottát sem! Pillanatok alatt kész a tészta. Igaz pihentetést igényel, de addig össze lehet vágni, előkészíteni a rávalókat.
Addig a tejfölt elkeverjük a sajttal,sóval,borssal,fokhagymával. Kolbászt felkarikázzuk. A tésztát 30 cm.es kerek formába nyújtjuk, megkenjük a tejföllel úgy, hogy a szélén 2 ujjnyit kihagyunk körbe. megpakoljuk kolbásszal és előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk.20 perc után kivesszük,ráütjük a tojást és még kb 20 percig sütjük. Isteni melegen, hidegen.
(Magamnak szénhidrát csökkentővel készült)
)
Hozzávalók :
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 k.k só
1 e.k kefír
1 e.k hideg víz
Tetejére:
1 kis tejföl
1 gerezd fokhagyma
Arasznyi kolbász
1 tojás
Só,bors
15 dkg reszelt sajt
A hozzávalókból először a vajat elmorzsoljuk a liszttel,majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, folpackban a hűtőbe tesszük.Addig a tejfölt elkeverjük a sajttal,sóval,borssal,fokhagymával. Kolbászt felkarikázzuk. A tésztát 30 cm.es kerek formába nyújtjuk, megkenjük a tejföllel úgy, hogy a szélén 2 ujjnyit kihagyunk körbe. megpakoljuk kolbásszal és előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk.20 perc után kivesszük,ráütjük a tojást és még kb 20 percig sütjük. Isteni melegen, hidegen.
(Magamnak szénhidrát csökkentővel készült)
Rakott padlizsán
Hozzávalók:
1 arasznyi hosszú,kövér padlizsán
3nagy paradicsom
2lilahagyma
1kaliforniai paprika
50dkg darált hús
1 hagyma
2marék rizs
1tojás
1nagy tejföl
Só,bors,kakukkfű
Reszelt sajt
A padlizsánt alaposan megmostam és vékony karikára vágva lesóztam. Paradicsomot,paprikát,hagymát felkarikáztam. Rizst megfőztem. Húst a fonomra vágott hagymán megpirítottam, fűszereztem sóval,borssal, kakukkfűvel,hozzákevertem a rizst és a tojást. Kivajazott közepes tepsibe rétegeztem. Padlizsán,paradicsom,hagyma,paprika,kakukkfű,hús,paradicsom,paprika,hagyma,padlizsán, tejfől,reszelt sajt. Sütőbe toltam és kb fél óra alatt összesütöttem.
Babos egytál étel
Hozzávalók :
50dkg darált marhahús
5 szál répa
1 fehérrépa
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
8szem krumpli
1 HF sűrített paradicsom
4 piros paprika
1arasznyi kolbász
Só, bors, kakukkfű
2konzerv bab
Először a marhahúst egy nagyon kevés olajon és a finomra vágott hagymán megpirítjuk.
A zöldségeket megpucoljuk,megmossuk. Répát,gyökeret,paprikát,kolbászt karikázzuk,krumplit kockázzuk. Hozzáadunk minden zöldséget és tovább piritjuk együtt. Ha félig puha a répa,a karikára vágott kolbászt és a zúzott fokhagymát is hozzàadjuk. Egy "forrás" után felöntjük a sűrített paradicsommal,fűszerezzük. Addig fözzük,míg minden puha lesz. Ekkor hozzákeverjük a babokat. Ha ujra felforr,kész is!
Tejespite-új verzió
Mostanában kicsit jobban odafigyelünk arra mit eszünk és hogyan készítem. Próbálunk az egészségesebb és kevésbé hízlaló étkezés felé orientálódni.
Az édességeket azon túl, lecsökkentjük, ami készűl, az is új verzióban. Konyhámban mostmár megtalálható többek közt a kókuszzsír, xilit,teljes kiörlésű liszt, zabpehely,szénhidrát csökkentő. Ha csak a desszerteket érintjük... Egyébként több zöldség, kevesebb liszt,soványabb húsok és társai. A bio dolgokban még mindig nem hiszek,ezért arról nem tudok beszámolni.
Ez a tejespite az első újításom volt desszert kategóriában. Nem túlzás azt mondani, hogy ugyanolyan finom, mint elődje és fogyásztása közben jobban is érzi Magát az ember, tudván hogy mégsem olyan nagy kalória bomba.
Az alapanyagokon kívűl minden mozzanat maradt a régi.
Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg nyírfacukor
10 dkg margarin
12,5 dkg liszt
12,5dkg szenhidrátcsökkentő (reklám? Norbi-Master Mix)
1 liter tej
A tojássárgájákat kikeverjük a nyírfacukorral, margarinnal. Fokozatosan, felváltva keverjük hozzá a tejet és a szénhidrát csökkentővel elkevert lisztet. Ezután felverjük a fehérjét habnak és hozzáadjuk az előző keverékhez óvatosan.
Új verziós csokis-zabpelyhes keksz
Gyors,egyszerű és egészséges! Aki fogyókúrázik, vagy reformokat vezet be az étkeésében az egészség jegyében, íme egy jó desszert!
Hozzávalók: 7,5dkg zabpehely
7,5dkg teljes kiörlésű rozsliszt
1 kk szódabikarbóna
2 púpos kanál cukrozatlan kakaó
5 dkg fekete csokoládé
10 dkg kókuszzsír
10 dkg méz
1 tojás
5 dkg zabpelyhet pár perc alatt serpenyőben illatosra pirítunk, langyosra hűtjük, porrá daráljuk. Két tálban keverem. Az egyikbe mehet a zabpehelyliszt, a maradék zabpehely, a teljes kiőrlésű rozsliszt, szódabikarbóna, kakaó és az apróra vágott étcsoki. A másik tálban habosra keverem a mézet, kókuszzsírt, tojást. összevegyítem a két tálban lévőt és sütőpapíros tepsibe kis kanállal adagolom. Kissé lelapítom és 200 fokon, 8 perc alatt készre sütöm. Tepsin kihűtöm és csak ezután veszem le.Stefánia vagdalt
Nagyon szeretjük a fasírtot. És a főtt tojást is. Ez a kompozíció így duplán bejön Nekünk. Nem mellesleg azért gyorsabb is az őzgerincbe simítani a húst, mint kigombócolni.
Hozzávalók:
50 dkg darált sertés lapocka
2+6 tojás
Zsemlemorzsa
Pirospaprika
Só, Bors
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
A darált hóst elkeverjük a fenti hozzávalókkal(hagymák reszelve). Fűszert ennél az ételnél tényleg nem lehet mennyiségre meghatározni. Mi fűszeresen eszünk, így néha kerül bele 1 e.k Erős Pista is. Én áztatott zsemle helyett zsemlemorzsát rakok mindig bele annyit, hogy masszív állagot kapjak.6 tojást sós vízbe teszünk és forrástól számított 10 percig főzzük. Kihűtjük, megpucoljuk, végeiket egyenesre levágjuk, hogy össze tudjuk passzintani őket.
Őzgerinc formát kizsírozunk, zsemlemorzsázunk és az aljába simítjuk a hús felét. erre tesszük"hosszában" a tojásokat, majd a maradék hússal befedjük. Alufóliával letakarva, 180 fokon 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát és színt adunk neki.
Bármilyen főzelékhez, majonézes salátához, krumplipüréhez vagy akár egy szendvicsbe megállja a helyét.
Én éppen tökfőzelékhez készítettem.
Lajcsi szelet
Karácsonyra valami nem szokványos süteményt szerettem volna készíteni. Ezzel sikerült is a tervem,ugyanis Nálunk a családban ilyet senki nem szokott csinálni . Adritól kértem el Anyukája receptjét,mert már kóstoltam Náluk és nagyon bejött.
Elnézést a képek minőségéért,de fotózgatni még annyira sincs időm,mint blogolni. Így max előkapom a telefont és azzal kattintok egyet,kettőt.
Hozzávalók
Tészta:
2e.k. kakaó
2e.k. méz
2tojás
10dkg porcukor
5dkg Rama
2m.k. szódabikarbóna
40dkg liszt
Krém:
5dl tej
2cs puncs puding
Rum vagy aroma ízlés szerint
3dl tej
1cs vanilia puding
20dkg rama
20dkg porcukor
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz felett összeolvasztjuk majd a liszttel egyneművé gyúrjuk. Gyorsan!!!!4lapot nyújtunk belőle és tepsi hátulján megsütjük.
A krémhez mindkét pudingot külön felfőzzük. A puncsoshoz,mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadunk 13dkg cukrot és ugyanennyi vajat és a rumot. Elkeverjük és a vaníliához is hozzáadjuk a maradék cukrot,vajat. Nem,nem elírás, tényleg meleg krémbe rakjuk!! Kikísérleteztem és működik. Ha kihűlt a krém,robotgéppel kihabosítjuk. Így nem kell a vajat habosítani,kevergetni a pudinghoz és nem lesz "szemcsés" sem. A tetejére a csokit kevés olajjal megolvasztjuk.
Megtöltjük a lapokat: lap,rózsaszín,lap,sárga,lap,rózsaszín krém,lap,csoki.
Egy éjszakát pihentetve,isteni süteményt kapunk.
Elnézést a képek minőségéért,de fotózgatni még annyira sincs időm,mint blogolni. Így max előkapom a telefont és azzal kattintok egyet,kettőt.
Hozzávalók
Tészta:
2e.k. kakaó
2e.k. méz
2tojás
10dkg porcukor
5dkg Rama
2m.k. szódabikarbóna
40dkg liszt
Krém:
5dl tej
2cs puncs puding
Rum vagy aroma ízlés szerint
3dl tej
1cs vanilia puding
20dkg rama
20dkg porcukor
A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz felett összeolvasztjuk majd a liszttel egyneművé gyúrjuk. Gyorsan!!!!4lapot nyújtunk belőle és tepsi hátulján megsütjük.
A krémhez mindkét pudingot külön felfőzzük. A puncsoshoz,mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadunk 13dkg cukrot és ugyanennyi vajat és a rumot. Elkeverjük és a vaníliához is hozzáadjuk a maradék cukrot,vajat. Nem,nem elírás, tényleg meleg krémbe rakjuk!! Kikísérleteztem és működik. Ha kihűlt a krém,robotgéppel kihabosítjuk. Így nem kell a vajat habosítani,kevergetni a pudinghoz és nem lesz "szemcsés" sem. A tetejére a csokit kevés olajjal megolvasztjuk.
Megtöltjük a lapokat: lap,rózsaszín,lap,sárga,lap,rózsaszín krém,lap,csoki.
Egy éjszakát pihentetve,isteni süteményt kapunk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)