"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Szilvás pite

Hozzávalók:
15dkg zsír (nem vaj, nem margarin!)
15dkg cukor
3 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl
1 sütőpor
50dkg liszt
1 kg szilva
Fahéj
Zsemle-vagy édes morzsa

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük! Azért gyorsan, mert, ha megolvad a zsír, akkor kezelhetetlen lesz a tészta!
A szilvát mossuk, magozzuk, negyedeljük és megszórjuk fahéjas cukorral.
A tészta felét normál méretű tepsibe, sütőpapírra nyújtjuk, megszórjuk vékonyan morzsával, hogy a szilva leve ne áztassa el. A szilvát lecsepegtetve rászórjuk és a tészta maradék feléből rácsokat sodrunk, amivel befedjük a gyümölcsöt. Aranybarnára sütjük, porcukorral szórva tálaljuk.

Szerelmem születésnapi tortája

Nem ma volt már Férjem születésnapja, csak hát a lustaság nagy úr. Mindig elmaradt azóta a recept publikálása, pedig nagyon jó kis torta. Nem mondanám bonyolultnak, viszont elég hálás, mert finom ízvilága miatt Mindenkinek ízlik.
A receptet barátnőm cukrász testvérétől kaptam. Még  szerencse, hogy van két PROFI cukrász ismerősöm, akikhez fordulhatok ilyen esetben.
A tésztája tojásmentes, úgyhogy az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Nem mellesleg, ha nincs otthon tojás, akkor is lehet tortánk :-)
Tészta hozzávalói:
30 dkg cukor
10 ek.olaj
5 ek ecet
0,5l víz
2 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
Csipet só
50 dkg liszt
3 dkg 20%-os kakaópor
Egyik tálban a cukrot, ecetet, olajat, vizet keverjük össze, a másik tálban a maradék hozzávalót, majd a két edény tartalmát összeöntve simára keverjük. Már kész is a tészta. Sütőpapíros, normál mérető kapcsos tortaformába öntve 180 fokon 45 percig sütjük.
Krém hozzávalói:
10 dkg tejszín
20 dkg cukor
4 dkg kakaópor
25 dkg margarin
Meggy zselé hozzávalói:
3 dl meggylé
1 cs puding
(30-40 dkg meggy)
A cukrot a tejszínnel felfőzzük, utána hozzáadjuk a kakaóport és kihűtjük. A margarint habosra keverjük és kihűlt tejszínhez keverjük.
A meggyléből a pudinggal krémet főzünk. Beletehetjük a meggyet is, amit jól szétfőzünk, hogy a csillagcsövön kijöjjön.
A kész tortalapot 2 vagy 3 részre vágjuk és rétegezzük rajta körkörösen felváltva a meggyzselét és a tejszínes krémet:
A tetejét felváltva csíkoztam a krémmel és zselével, a szélét körbe pedig a kakaós-tejszínes krémmel vontam be.
Egy éjszakát állt hűtőben, de úgy éreztem rajta, hogy pár óra is elég lett volna neki!

Roston halfilé parmezános krumplival

Hozzávalók:
1kg pangasius filé 
Zöld fűszerek
Kevés olaj
Parmezános krumplihoz:
1,5 kg burgonya
7,5 dl tejszín
0,5 dl tej
Só, bors, szerecsendió
15 dkg parmezán
A burgonyát meghámozzuk és uborka gyalun karikára vágjuk. Rétegeljük egy jénaiba felváltva krumpli-parmezán... A tejszínt és tejet összekeverjük, sóval borssal és egy kiskanál frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ezzel a keverékkel nyakon öntjük és mehet a sütőbe. 40 percig fedővel, utána pedig 20 percig fedő nélkül sütjük
A halat enyhén megsózzuk. Az aprított, tetszés szerinti zöld fűszereket (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű) összekeverjük 3-4 e.k olajjal és a halat bekenjük vele. Serpenyőben 1e.k olajat forrósítunk amiben a hal mindkét felét pirosra sütjük.
 

Bazsalikomos csirkecomb friss salátával

 
Hozzávalók:
1 kg filézett csirkecomb
1 marék friss bazsalikom
Ketchup
Só, bors
4 gerezd fokhagyma
Salátához:
1 kis fej káposzta
3 paradicsom
1 uborka
1-2 répa
1 hagyma
Olajbogyó
Öntet:
2 kis joghurt
2 e.k tejföl
2 gerezd fokhagyma
Só, bor
A combokat sózzuk, borsozzuk és ketchuppal "összerajzoljuk". Szétkenjük rajta körbe, sütőzacskóba tesszük, beleszórjuk az összeaprított bazsalikomot és fokhagymát. A zacskót lezárjuk, tepsibe fektetjük, megszúrkáljuk 5-6 helyen, bekapcsoljuk 180 fokra a sütőt és betesszük. 1 órát sülhet, addig nem is kell vele foglalkozni.
Közben a salátához a káposztát apróra, a hagymát félkarikára, az uborkát csíkokra, paradicsomot kockára vágjuk, répát lereszeljük.
Mindezeket megsózva egy olyan tálba félre tesszük, ami szűrős és le tud csepegni a felesleges lé.
Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük és zúzott fokhagymát adunk hozzá.
Mikor letelt a hús 1 órája, a zacsit kivágjuk rajta és felső pirításon adunk nekik egy kis színt.
A salátára öntetet és olajbogyót téve tálaljuk.

Ki hogyan szeret főzni-Játék

Bianka és Éva is felkértek, hogy játsszak velük.
A megadott válaszok közül lehet választani - pl. kivastagítod azt a választ, ami érvényes rád -, illetve lehet "magyarázkodni" is.
A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?
1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve
3. Másként / változó (mondd el, hogyan?) Végig gondolom milyen hozzávalók vannak otthon, kigondolom mit főzök, ha kell még vásárolok hozzá és otthon a recepten kissé módosítva elkészítem :-)
B. Hogyan főzöl és blogolsz?
1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
2. Főzés után fényképezek és leírom a receptet
3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)
Főzés közben és a végén fotózok, majd pár nap múlva, ha van időm leírom és publikálom.
C. Milyen alapanyagokat használsz?
1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt
D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
1. Teljes mértékben
2. Egyáltalán nem figyelem
3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle
E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)
1. Kidobom/elöntöm
2. Tárolom amíg felhasználásra kerül. (Előre kigondolom, hogy mire tudom majd használni a kimaradt anyagokat)
3. Azonnal felhasználom



Akinek van kedve, vegye magához és folytassa a játékot

Fafülgombás tészta

 
Fűszerkuckó remekével készült kreálmány. Az alaprecept a thai tésztámé, annyi változtatással, hogy ebbe került még 1 kis fej brokkoli és 1 csomag, előre beáztatott fafül gomba a többi zöldséggel egy időben.
Rég ki akartam már próbálni ezt a gomba félét, de alkalmam eddig nem volt. Ízt nem éreztem rajta különlegeset, de az enyhe roppanás a fog alatt édekessé tette ezt az ételt.

Bounty szelet

 
Barátnőm kedvenc sütije ez.
 Bár bolti változatát szerette és ismerte, Én elkészítettem neki egy házi verziót. Azóta nem eszi a boltit. Mindenkinek ízlett egyébként a családban.
Hozzávalók a 8 tojásos piskótához:
8 tojás
8 ek. liszt
8 e.k cukor
Krémhez
1 liter tej
20 dkg kókuszreszelék
7 dkg keményítő
20 dkg cukor
Csoki réteghez
20 dkg étcsokoládé
Olvasztáshoz kevés olaj 
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük a cukor 2/3 részével. A fehérjét kemény habbá verjük és a végén hozzákeverjük a maradék cukrot. A sárgájába óvatosan beleforgatjuk a habot, hogy ne törjön, majd belekeverjük kanalanként a lisztet.
Normál 20*30-as tepsi hátuljára sütőpapírt fektetve 3  lapot sütünk.
A krémhez a tejet felfőzzük a cukorral és kókusszal. A keményítőt kikeverjük minimális hideg tejjel és a kókuszos tejhez adjuk. Nem szabad már forralni utána, mert a keményítő elveszti hatását.
Az első lapot tepsibe fektetjük és megkenjük olvasztott csokival, kókuszkrémmel, lap-csoki-krém-lap-csoki-kókuszreszelék.
Annyi időt kell csak várni, hogy a krém kihűljön és azonnal fogyasztható.