"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Panna cotta meggyzselével

Hozzávalók:
6 dl tejszín
3 dl zsíros tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
6 lapzselatin
Meggyzseléhez:
20-30 dkg meggy
5 dkg cukor
2 e.k keményítő
Borzasztóan egyszerű és egyenesen imádnivaló desszert. Bármikor jöhet. Lágy íze mindig levesz Minket a lábunkról.
A zselatint hideg vízban beáztatjuk. A tejet, tejszínt felforraljuk a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Lehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatin lapokat. Vízzel kiöblített tálkákba/poharakba öntjük, hűtőbe tesszük dermedésig.
A meggy öntethez a meggyet 1 dl vízzel felforraljuk+ levet is reszt, hozzáadjuk a cukrot. A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük és a meggyhez adjuk. Egy forralás után levesszük a tűzről. Kihűtve a tejszínpuding tetejére kanalazzuk.

Sárgaborsó főzelék sertéspörkölttel

 
Szeretünk mindenféle főzeléket, változatos köretekkel. Ez már régen volt "étlapon" otthon, így most erre esett a választás. Nem bántuk meg.
Hozzávalók:
1 csomag sárgaborsó
1 hagyma
5 gerezd fokhagyma
Só, bors
Liszt
Olaj
Sertéspörkölthöz:
70dkg sertéscomb
1 hagyma
Kevés olaj
Só, bors, őrölt kömény
Pirospaprika
1 paprika
1 paradicsom
A borsót megmossuk és egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk Másnap az áztató vizében vagy füstölt csülök levében feltesszük főni. Ha eleget ázott, gyorsan megfő. Sózzuk, borsozzuk A rántáshoz apróra vágott hagymát üvegesre pirítunk, lisztet adunk hozzá és addig kevergetjük a tűz felett, míg zsemleszínű lesz. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Berántjuk a főzeléket, ha kell még ízesítjük. Én mindig annyi borsot adok hozzá, hogy szinte "csípjen".
A pörkölthöz pörköltalapot készítünk az ismert módon. Belekockázzuk a paprikát, paradicsomot és felforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Puhára főzzük a húst és már tálalható is.

Leveles-meggyes

Sok hozzáfűznivaló nincs ehhez a rettentően egyszerű desszerthez. Leveles tésztát most vettem előszőr, így kísérlet volt. Legközelebb vékonyabbra nyújtom a tésztát...
Hozzávalók:
2 cs fagyasztott levelestészta
60 dkg meggy
cukor
némi édesmorsza

A kimagozott meggyet lecsepegtetjük, kimagozzuk és összekeverjük a morzsával, hogy ne áztassa el a tésztát. 
A leveles tésztát többször félbe, majd negyedbe hajtva 3x-4x átnyújtjuk, végül téglalap alakúra nyújtva 8*8-as kockákat vágunk ki. Mindegyik közepére teszünk 4 szem meggyet és a sarkait vizes ecsettel megkenve összeragasztjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és aranybarnára sütjük.

Semmi-tökből

Hogy miért ez a neve? Történt az, hogy nővéremnél voltam és megkínált ilyennel. Mivel nem emlékezett, hogy szeretem vagy nem szeretem a tököt, ezért nem mondta meg mi ez! Annyit válaszolt a kérdésemre, hogy : SEMMI! Kóstold meg. Megkóstoltam, nagyon ízlett. Ekkor felfedte a titkot, hogy ez tökből van! Mondtam, hogy ez jó, mert szeretem a tököt :-). Így aztán rajta maradt a név: SEMMI.
Hozzávalók:
Tök
Só, bors
Liszt
Tojás
Fokhagyma
Olaj
Mártogató:
Tejföl
Fokhagyma


A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lesózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Kb 2 tökhöz 2 tojást teszünk, sok borsot és 3-4 gerezd fokhagymát. Összevegyítjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrűn folyó tészta legyen.
Forró olajban kisütjük. Tejfölös-fokhagymás mártogatóval tálaljuk.

Barackos-kefíres süti

 
Kb másfél hete érik a barack és tegnap csináltam a
negyedik tepsivel ebből a sütiből. Annyira egyszerű és Mindenkinek úgy ízlik, hogy muszáj! Mindent a kefíres pohárral kell mérni.
Hozzávalók:
1 pohár kefír
2 pohár cukor
1 pohár olaj
3 pohár liszt
3 tojás
1 sütőpor
2 vaníliás cukor
0,5 k.k fahéj
6-8 érett sárgabarack
Ízlés szerint csoki (remek hozzá a kimaradt húsvéti tojás és nyúl)


A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, hozzátördeljük a csokit. A barackot kockára vágjuk. Nagy gáztepsibe, szilikonos sütőpapírra öntjük a tésztát és a tetejére szórjuk a barackot.
200 fokon aranybarnára sütjük. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk.

Rántott tojás

Azt hiszem Alíz konyhájában láttam ezt a szerzeményt és tudtam, Nekem ilyet csinálnom kell! Csináltam is! Még büszke is voltam magamra, hogy legalább fél ótát hagytam a tojásokat a zsemlemorzsában és milyen egyszerűen átteszem így a sütőbe, mert teljesen megszilárdul. Hát tévedtem. Annyit szenvedtem vele, hogy az összes felmenője a tojásnak emlegetve volt. De a végeredmény! Imádjuk! Csak ki kell találni egy taktikát, amivel egyszerűbb lesz!
Nem kell hozzá más, csak tojás, só és zsemlemorzsa. Meg persze olaj a kisütéshez.
Én egy tálcára kiszórtam jó sok zsemlemorzsát , majd ráütöttem a tojásokat, hogy ne érjenek egymáshoz. Megsóztam és a tetejét is vastagon befedtem morzsával, majd állni hagytam. Minél hosszabb ideig, annál jobb. Majd miután jól magába szívta a tojás a morzsát, szűrőkanállal óvatosan a forró olajba tettem. Na ez az ami csökkenti szegény étel "élvezeti értékét", mert vagy a tojás folyik szét, vagy a kanállal felszedsz annyi zsemlemorzsát, ami úgy megég az olajban, hogy egy adag kisütése után cserélheted is le. Na, de, ha már felütöttem a tojásokat, ez nem szeghette kedevem. Mindkét oldalát szépen megsütöttem. Magában, főzelékhez, burgonyapüréhez, salátához is tökéletes.

Vörösboros szilvaleves

 
Nők Lapja Konyháját vettem a hétvégén amiben többek között ez a recept is felkeltette az érdeklődésemet, bár nem vagyok nagy gyümölcsleves evő. Azt hiszem túlzás nélkül mondhatom, hogy ez valami eszméletlen finom!
Hozzávalók:
1 kg szilva
1 citrom
15 dkg cukor
Fahéj
1 dl bor (fehéret ír, de a színe miatt Én vöröset használtam)
1  cs vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
Szegfűszeg (én kihagytam és nem bánom)
A cukrot megkaramellizáljuk és, ha szép színű, felöntjük a borral és a citrom kifacsart levével. Hozzáadjuk az összevágott szilvát és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, fahéjjal ízesítjük és puhára főzzük. Kikeverjük a tejfölt, a pudingot vízzel, óvatosan a leveshez keverjük. Felforraljuk és kb 2 liter vízzel felöntjük. Miután egyet forrt, összeturmixoljuk és még egyszer felforraljuk.
Tejszínhabbal tálaljuk. Aki édesebben szereti, adhat hozzá még cukrot, de szerintem ennek a lényege, hogy olyan jó savanyú, hűsítő leves!

Az első díjak-Biankától

Hűűű! Mit is mondhatnék! Hiszen ezek az első díjaim, méghozzá egyszerre 3! Biankától!

Köszönöm!

Hány embernek kell továbbadni? Nem tudom, de Nekik mindenképp szeretném:

NIKI ,mert nagyon szimpatikus és ügyes, így ismeretlenül is
Egycsipet , mert "mindenféleföldijó" van nála
Viki, mert csak ámulok és bámulok a finomságain
Gizi, mert egyszerű, de annál csodásabb ételek találhatók Nála

Még egyszer köszönöm Biankának a megtisztelést!

Az első baracktermés

Kommentár nélkül.....

Kovászos és csemegeuborka

Nekiláttam a héten az idei kovászosuborka adagomnak. Anyukámnál készül mindig, mert Ő kirakja a kertbe,  lépcőre és gyorsan megérik. Nekünk meg nemhogy kertünk, még erkélyünk sincs. :-( Uborkát kaptam és mivel kb fele apró volt, így lett csemege uborkám is! Ez utóbbit sosem készítettem még.
Az uborkát mindkét esetben alaposan megmossuk, ha "szőrös", körömkefével megsúroljuk.
Kovászos uborka hozzávalói:
Kb 12 kg uborka
10 liter víz
Literenként 3 dkg só
10 gerezd fokhagyma
10 csomag kapor
Először is az uborkát hosszában bevágjuk két oldalról úgy, hogy a teteje és az alja egyben tartsa.
Ebből 4 db 5l-es és 1db 1,5l-es üveg uborka lett. Minden üvegbe került 2 csomag kapor és 2 gerezd fokhagyma szeletelve, elosztva, hogy alul, középen és felül is legyen. Az uborkát sorba állítva tesszük az üvegbe, felöntjük a felforralt sós vízzel, ami már csak meleg és a tetejére 1 kenyérsarkát teszünk. 4napig érleljük.

Csemege uborka hozzávalói:
Kb 10 kg apró uborka
1 cs kapros savanyúság tartósító
4,5 liter víz
6dl 15%-os ecet
20 dkg cukor

A vizet a tartósítóval felforraljuk, ha már csak meleg,hozzáadjuk az ecetet és a cukrot. Itt egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell bevagdosni az uborkát, valamint külön a levén kívűl semmit nem kell hozzátenni. Uborkákat sorba állítjuk az üvegbe, felöntjük a vízzel majd celogánnal és kupakkal lefedjük.
6db 1,5l-es és 1db 5l-es üveggel lett!

Felvidéki túrós

Anyukám készítette mindig nekünk ezt a sütit, de nemrégiben, mikor kutakodtam a receptgyűjteményében rátaláltam erre. Rögtön le is írtam és el kellett Nekem is készítenem. A hatás nem maradt el. Bár Én édességet elég visszafogottan eszek, ebből a fél tepsivel az "enyém lett". Pedig nem is a normál 20*30-as, hanem eggyel nagyobb, talán 25*40cm-es tepsiben sütöttem.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 sütőpor
10 dkg zsír
1 tojás
15 dkg cukor
Kevés tej
Töltelék:
5 tojás
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
0,5 kg túró
10 dkg mazsola
1 e.k gríz

A töltelékhez a fehérje kivételével a hozzávalókat alaposan összekeverjük.  A fehérjét kemyény habbá verjük és a túróhoz adjuk. 
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. A lényeg, hogy minél kevesebbet érintkezzen a zsiradék a kezünkkel, mert, ha olvadni kezd, akkor "megég" a tészta és nem lehet vele dolgozni. Én egy kis időre gyúrás után hűtőbe tettem, biztos ami biztos.
Kb fél óra múlva kettévesszük és mindkét darabot tepsi méretűre nyújtjuk. Javaslom, hogy alapból sütőpapíron tegyük, mert nem biztos, hogy sikerül a nagyon vékony tésztát átrakni a deszkáról a tepsibe. (Én direkt a nagyobb tepsibe szántam, hogy szép vékony legyen a tészta és átharapható a süti)
Sütőpapírral együtt a tepsibe tesszük alsó tésztát (vagy sütőpapíros tepsibe, ha nem azon nyújtottuk), rákenjük a túrótölteléket, óvatosan ráhelyezzük a másik tésztát. Megszurkáljuk és közepes hőmérsékleten zsemle színűre sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk. Melegen is Isteni!

Libazsírban sült fokhagymás csirkecomb

Biankánál láttam anno a libazsíros csirkecombot, amire egyből rákaptam. Tudtam, hogy bár a sült csirkecomb nem egy bonyolult és extra étel, de a libazsír ad neki egy különleges pikantériát. El is készítettem akkor, de még blogom nem volt, most viszont ismét terítékre került, így felteszem. Mennyiségeket nem írok, mert ez az az étel, amihez a hozzávalók abszolút az ízlésünktől tehetők függővé.
Ami kell:
Csirkecomb
Libazsír
Sok-sok fokhagyma
Só, bors
A combokat alaposan lesózzuk és borsozzuk, kicsit állni hagyjuk, közben néhány kanál zsírt összekeverünk sok zúzott fokhagymával, amivel bekenjük a húsokat úgy, hogy mindenhová, még a bőre alá is kerüljön.
Ezután a szokásos módon, jénaiban vagy tepsiben, alatta zsírral először fedő alatt majd fedő nélkül pirosra sütjük. 
Ezzel a salátával fogyasztottuk.

Rizses-zúza

A zúza is egy olyan étel, ami igencsak megosztja a lakosságot, akár a pacal. Valaki vagy szereti, vagy útálja. Mi az első csoportba tartozunk. Szoktam tenni levesbe, készítek belőle pörköltet és rizzsel is finom étel számunkra.
Hozzávalók:

Kevés olaj
50 dkg csirke zúza
3 pohár risz (ez is kb 50 dkg)
2 répa
1 fehérrépa
1 hagyma
2 marék zöldborsó
Só, bors, petrezselyem
A hagymát üvegesre pároljuk kis olajon, majd beletesszük a megtisztított zúzát, fűszerezzük, hozzáöntünk 2 dl vizet. Addig pároljuk, míg elforr a leve, majd ismét felöntjük. Legalább 2 órán keresztül kell főzni, de szerintem 2 db zúza sem egyforma. Mikor majdnem puha, hozzárakjuk a kockára vágott zöldségeket és a zöldborsót. Ha minden puha, már jó is! :-) Eközben a rizst megfőzzük. Erre 3 variáció van:
1. és egyben legegyszerűbb a gyors rizs, bár Én nem nagyon használok ilyet
2. a hivatalos rizskészítés szabályai szerint, olajon megpirítjuk a rizst, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, teszünk hozzá egy fej megpucolt hagymát egészben és lefedve langyos sütőben pihentetjük míg megpuhul
3. És ez sem bonyolult, nem is lehet elrontani, egyszerűen sós vízbe megfőzzük, ha már nem roppan és még nem is mászkos, leszűrjük. Na ez az Én favoritom!
 
Miután kész a zúza és a rizs is, összekeverjük és finomra vágott petrezselymet adunk hozzá.
Reszelt sajttal, savanyúsággal tálaljuk.

Szamóca szörp


Mikor ezt a lekvárt készítettem, készült szamócaszörp is, de azóta elfelejtettem publikálni.
Miután lecukroztam a szamócát és másnapra levet engedett -nem keveset- gondoltam miért ne lenne belőle szörp. Felforraltam és literenként 30 dkg cukrot tettem hozzá. Nem bonyolítottam túl, már kész is volt. Üvegekbe öntve, száraz dunsztban kihűtöttem,azóta pedig hűtőben tárolom.
És, hogy-hogyan kóstoltuk meg először? Pezsgővel és egy szem eperrel. :-) A folytatást képzeljétek hozzá!
:-)

Rakott túróscsusza

Ezt a második félét a frankfurti leves utánra készítettem. Nem egy macerás étel.
Hozzávalók:
0,5 kg házi csuszatészta
20-30 dkg szalonna
0,5 kg túró
1 doboz tejföl
só, bors
2 tojás
20 dkg reszelt sajt

A tésztát sós vízben megfőzzük, a szalonna zsírját kisütjük, a túrót ízesítjük-áttörjük-tejföllel elkeverjük.
Ha mindez kész, összekeverjük a tésztát, túrót, szalonnát és a tojásokat. Kivajazott-zsemlemorzsázott tepsibe vagy jénaiba öntjük a keveréket, a tetejére szórjuk a sajtot és addig sütjük, míg arany színű lesz a sajt rajta.