Mi másról is szólhatna ez az időszak,mint a farsangról,s ezzel együtt a fánkokról...? Újabb fánknak adtam életet én is a konyhámban. Ezúttal sütőben sült túrófánk,amely elég jó tápérték adatokkal rendelkezik,számomra jó alternatíva bűnös farsangi fánk helyett.
Hozzávalók:
250g túró
2 tojás
1 dl víz
50g tejföl
60g xilit
1 citrom reszelt héja
50g Zero 6 liszt
25g kókuszliszt
25g nyílgyökérliszt
Túrót,tojást,xilitet,tejfölt,citrom héjat és a víz felét összeturmixoljuk. (Hagyhatjuk rögösre is,ha úgy szeretjük)
Hozzákeverjük a liszteket. 10 percig állni hagyjuk majd,ha kell,még hígítjuk. Az állaga olyan legyen ami nem folyik szét,de a tepsire téve azért kissé lelapul. Kb 16 -18 kerek halmot rakunk belőle.Egy fagyis kanál végével minden darabba nyomunk egy mélyedést. Sütőpapíros tepsin,180 fokra előmelegített sütőben,légkeverésen 40 perc alatt megsütjük. Ellenőrizzük! Nem minden sütő egyforma.
Alap ötlet Diától származik,aki lelkesen gyártja a kipróbálni való diétás ételeket! :-)
"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."
Arany János: A walesi bárdok
Farsangi fánk egészséges verzióban
Amitől egészségesebb az "igazi" testvérénél:
-nem olajban,hanem sütöben sül
-maga a tészta sem tartalmaz zsiradékot
-fehér liszt mentes
-a teljes kiörlésű tönkölyliszt rostban gazdag
Most pedig lássuk a medvét!
Hozzávalók:
2 tojás
250 g natúr görög joghurt
10 dkg xilit
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 k.k sütőpor
2 dl tej
A hozzávalókat a leírt sorban összekeverjük. A sütőben használható fánk sütőt kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
Ezt a tészta mennyiséget 2 adagban tudjuk kisütni ami 24 db fánkot jelent.
Belekanalazzuk a formába (3/4-ig töltjük) és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porrá őrőlt xilittel,cukormentes házi barack lekvárral tálaljuk.
Első verzió,mikor még nem volt fánk sütőm:
Recept ötlet a Salatagyárból
Barackos dió torta nyers csokikrémmel
Végre egy recept amit 100%-ban elkészítettem úgy,ahogy Évánál találtam! Semmit nem változtattam rajta,úgy tökéletes ahogy van!
Spinning edzőnk szülinapjára összefogtunk a csajokkal,hogy megköszöntsük. Az ajándék torta elkészítése az én feladatom volt. Az ünnepelt szereti a csokit,az olajos magvakat,az aszalt gyümölcsöket,a vega és nyers ételeket,tehát ez a torta maximálisan megfelelt az elvárásoknak.
Hozzávalók :
Piskóta :
4 tojás
5 dkg dió
5 dkg zabpehely
3 ek xilit
1kk szódabikarbóna
Barackos krém
200g aszalt sárgabarack
Víz
Nyers csokikrém:
15 dkg datolya (friss,nem szárazra aszalt)
15 dkg dió
2 e.k kakaópor
8 dkg kókuszzsír
1 kk fahéj
Díszíteni:
1 tábla 70%-os csokoládé
A diót 24 órára beáztattam,majd kiszárítottam. Persze,ha sürgős,ez kihagyható. A zabpehellyel együtt megőrőltem. Hozzáadtam a szódabikarbónát is. A tojást szétválasztva a fehérjét felverjük habnak,a sárgáját habosra keverjük a xilittel. Felváltva forgatjuk bele a habot és a száraz keveréket. 8 szeletes tortaforma aljába sütőpapírt tettem,belekanaztam a tésztát és 175 fokos sütőben kb 35 percig sütöttem.
Rácson kihütjük és 3 lapra vágjuk.
A barackot előző este beáztattam annyi vízben ami ellepi. Összeturmixoltam és néhány kanál vízzel kenhetőre hígítottam.
A csokikrémhez a hozzávalókat összeturmixoltam és már kész is!
Nincs más hátra,mint összeállítani a tortát.
Lap-barack-csoki... Ez 3x. Majd az egész tortát körbekentem a csokikrémmel.
A barackra a csokit felkenni kissé nehéz feladat. (Legközelebb fordítva csinálom, a lapra a csoki kerül,utána a barack és a felső lapon nem lesz barack krém. )
A díszítéshez a csokoládét 1 e.k olajjal felolvasztottam. A torta tetejére kentem a felét,buborék fóliát nyomtam bele és hagytam megkötni. A fóliát lehúztam. A buborék fóliából a torta köré vágok egy csíkot,ami kicsi magasabb a tortánál. Az olvasztott csokit elkenem rajta és mikor még puha,de már nem folyik,a torta köré simítom. Megvártam,h megkössön és a fólia lehúzása után már kész is :-)
NoCarb pudingos fatörzs
Kedves Edzőtársamtól ismét kaptam egy tesztelendő NoCarb terméket. Ez nem mas,mint a NoCarb szénhidrát-mentes csoki pudingja. Alapját a konjak liszt és a holland kakaó adja. Nem terveztem vele,sőt mi több,el is felejtettem (2 hétig az edzős táskám kis zsebében hurcoltam). Majd aztán hírtelen ötlettől vezérelve - hogy Drága Férjemnek kedveskedjek - összedobtam a kedvencét. A fatörzset. Csupa csupa egészséges alapanyagokból. Hogy miért? Mert megérdemli! Mert szeretem! Mert nélküle valóban csak fél ember lennék!!!
Hozzávalók :
Piskóta:
5 tojás
5 dkg darált mandula
5 dkg xilit
Fék k.k őrőlt vanília
Krém:
4 dl tej (legközelebb 3,5 dl-t rakok csak)
1 cs NoCarb csoki puding
1 e.k folyékony édesítő
10 dkg vaj
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a xilittel robotgèppel kihabosítom majd a mandulát és a vaníliát is belekeverem. Közben a fehérjét habbá verem egy csepp citromlével. Óvatosan,szilikon spatulával a sárgájához forgatom.
Gáztepsire szilikonos sütőpapírt teszek és elsimítom rajta a piskóta tésztát. 175 fokon sütöm arany színűre.
Közben a krémhez a pudingot tejjel elkeverem,kis lángon balesűrítem és a végén édesítem. Hideg vízfürdőben hűtöm.
Közben a piskóta elkészült. A tepsiből áthúzom a munkalapra és óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt,majd annak segítségével fel is tekerem.
A krémhez a vajat habosra keverem és a kihült pudingot hozzákanazom.
A piskótát kiterítve megkenem a krémmel,feltekerem,irány a hűtő es kis időre és már szeletelhető is.
Címkék:
Csoki,
Egészségesebben,
Mandula,
NoCarb,
Piskóta,
Puding,
Szénhidrát szegény,
Torta
Mandulás-diós keksz
Nagyon rég sütöttem már kekszet,pedig szertjük. A bolti viszont tiltott kategória. Most éppen nem kutattam recept után,mégis rátaláltam Éva diétás-mandulás-kekszére. Amint elolvastam,végig gondoltam mi van itthon. Hát a darált mandulából kicsit kevesebb volt,így improvizáltam. (Nem is én lennék,ha nem...) Dióval pótoltam. Nem tudom milyen lett volna,ha csak mandula kerül bele,de így biztos,hogy nagyon finom lett.
Mivel van diónk és mogyorónk is,ki fogom próbálni ezek különböző arányú keverékével is.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók
18 dkg darált mandula/dió (nálam 12 dkg mandula,6 dkg dió)
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kk szódabikarbóna
10 dkg teavaj
8 dkg xilit
1 tojás
1 citom és 1 narancs reszelt héja
A mandulát,diót,lisztet,szódabikarbónát összekeverjük. A vajat kissé megolvasztva a xilittel elkeverjük majd hozzáadjuk a tojást és a reszelt gyümölcs héjakat.
Összedolgozzuk a kettőt,hűtőbe tesszük minimum egy órára.
Tönkölylisztes felületen kinyújtjuk,sütőpapíros lemezen 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)