"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Zabos kókuszgolyó


Személyesen szerint sosem rajongtam a kókuszgolyóért,de a családom röbbi tagja szereti. Kekszet nem tartok itthon,meggyet viszont kaptam,így egy gyors,kekszmentes változatot dolgoztam ki. Észre sem vehető a különbség,azt leszámítva,hogy nem lett olyan édes. De ezen könnyen változtathat bárki ;-)
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
20 dkg meggy (+15 db a közepébe)
5 dkg kókuszreszelék (+3 dkg forgatni)
Rum vagy aroma
3 e.k kakaópor
Tej vagy meggylè szükség szerint

A zabpelyhet es kókuszreszeléket aprítóban ledaráltam majd hozzáadtam ameggyet,kakaót,édesítőt. Kivettem és egy tálban a folyadékkal,rummal összegyúrtam,hogy formázható masszát kapjak . Diónyi mennyiségeket kilapítottam a tenyeremben,fél meggyet rátettem,becsomagoltam a masszával és kókuszreszelékbe forgattam.

Epres mascarponés torta

Idén ünnepeltük hàzasságunk 8.évfordulóját! Ezen csodás alkalomból készítettem csodás Férjemnek ezt a lágy,selymes tortát.
Hozzávalók:
3 tojás
3dkg xilit
3dkg tönköly fehérliszt
Krém:
25dkg mascarpone
1 k.k édesítő
20dkg szamóca
1 cs (20g) zselatin
4 dl tejszín
2 cs habfixáló
Díszíteni
2 dl tejszín
25 dkg szamóca
A piskótához a tojásokat kettéválaszjuk. A sárgáját kikeverjük a xilittel és a lisztet hozzáadjuk,a habot felverjük és a sárgájás keverékbe forgatjuk. 180 fokos sütőben,szív alakú kapcsos tortaformában 10 percig sütjük, majd visszavesszük 150 fokra. Kb 20 perc innentől.
A krémhez a mascarponét kikeverjük az édesítővel. A szamócát kissé összeturmixoljuk,szűrőben lecsepegtetjük,levét felfogjuk,mert kelleni fog.
A zselatint összesen fél dl folyadékban (víz és a szamóca leve,megdusszasztjuk majd kis lángon feloldjuk. Kanalanként hozzáadjuk a szamóca pürét,majd a mascarponét.
A 6 dl tejszínt felverjük egyben,hozzáadjuk a habfixálót. Ebből 4 dl-nyit a mascarponés krémhez keverjük.
A tortalapot visszatesszük a formába,  aminek az oldalat folpackkal körbe béleljük. Szamócàk vágott felével kifelé "odaragasztjuk" a forma oldalához körben. A krémbet beleöntjük,elsimítjuk,figyelve arra,hogy a szamócák közét is kitöltse. Tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük.
Hűtőbe tesszük fél napra.

Brokkolis-csirkés rakottas


Brokkoki télen-nyáron, sütve-főzve mindig jöhet. Készülhet belőle leves,saláta,főétel,köret,szinte bármi. (Talán desszert nem 😐)
Csodálatos zöld növény, sok jó tulajdonsággal.
Most egy laktató,kalória szegény föételt hoztam belőle!
Hozzávalók:
2 db 0.5kg-os brokkoli
2 db csirkemell
Só,bors
1 nagy tejföl
2 tojás
20 dkg reszelt sajt
Kókuszzsír a jénai kikenéséhez
A brokkolit mosva,rózsákra szedve 5 percig főztem,leszűrtem. A csirkemellet felszeletelten,kicsit megklopfoltam,sóztam,borsoztam. A tejfölt a tojással és sóval kikevertem. Ezután csak a rétegezés maradt. Brokkoli-tejföl-csirkemell-brokkoli-tejföl. 180 fokon sütöttem kb fél órát fólia alatt,ráreszeltem a sajtot és fólia nélkül még 15 percet.
Ha kihűl,szépen szeletelhető,egyben marad.