"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Dinnye süti

Keresztlányunk 5. szülinapja volt. Nővérem a gyerekekkel ezt a sütit készítette a vendégeknek, amit meg is örökített Nekem. Nagy munkában vannak a lányok és nagyon élvezték a süti készítést, mint ahogy mindig, ha segíthetnek valamiben.

Hozzávalók: Piroshoz:12,5 dkg margarin20 dkg darált keksz10 dkg porcukor1 piros ételfesték1 rum vagy sárgadinnye aroma2-3 cl víz Zöldhöz:12,5 dkg margarin30 dkg darált keksz10 dkg porcukor1 zöld ételfesték2-3 cl víz                                                                     Tortadara

Összegyúrjuk a hozzávalókat és a pirosból 6 golyót formálunk. A zöldet is 6 fele osztjuk, nagyjából kerekre nyújtjuk és beburkoljuk vele a piros golyókat.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap félbe, majd lefelé fordítva negyedeljük, tortadarával megszórjuk.

Frankfurti leves

 
Életemben először
 készítettem ezt a leves, de arról lövésem sincs, hogy eddig miért nem! Hisz szeretjük nagyon és egyszerű is.
Valami sütikét akartam sütni, ahhoz ez a leves remekül passzol és ebben a változékony időben jó, hogy hidegen és melegen is fogyasztható.
Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
4-5 frankfurti virsli
Pirospaprika
1 hagyma
Olaj
Liszt
Só, bors, őrölt kömény
Tejföl
A káposztát alaposan megmossuk, 4-be vágjuk, majd csíkokra szeljük. Egy fazékban magyaros rántást készítünk.(olaj, hagyma,liszt, pirospaprika) Én sosem engedem fel a rántást vízzel, hanem több olajjal csinálom és sűrűn folyósra hagyom, de itt ugye leves lesz és a lé miatt fel kell önteni. A paprikát csak akkor tegyük bele, ha levettük a tűzről. Ha a paprika feloldódott hozzáadunk kb 3 liter vizet, beletesszük a káposztát és puhára főzzük. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, aki szereti ételízesítővel. (Én olyat nem használok)
Ha megpuhult a káposzta, belekarikázzuk a virslit, egy doboz tejfölt kikeverünk ugyanannyi lével és folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk.
Tejföllel tálaljuk akár melegen, akár hidegen.

Anna és Pista kedvence

Íme a szívünknek legkedvesebb tészta.
 Sűrűn eszünk ilyet, mert pontosan azokat a dolgokat tartalmazza, ami nélkül nem tudunk meglenni.

Hozzávalók:
1 cs. fodros nagykocka
10 dkg angolszalonna
20 dkg füstölt sajt
20 dkg kolbász
1 cs. újhagyma
1 e.k. Erős Pista
1 e.k. Édes Anna
Fél e.k. morzsolt majoránna
3 dl tejszín
2 e.k. olaj

A tésztát sós vízben megfőzzük, a szalonnát vékony csíkokra, kolbászt félkarikára, hagymát karikára vágjuk, sajtot lereszeljük. A tejszínt, Annát, Pistát, majoránnát összekeverjük.
A szalonnát 1 e.k. olajon ropogósra pirítjuk és szűrőlapáttal kiemeljük. A serpenyőbe tesszük a másik e.k. olajat a kolbászt és a hagymát és egy percig pirítjuk őket. Hozzáöntjük a tejszínes keveréket, 1 dl langyos vizet, reszelt sajtot,visszarakjuk a szalonnát és összeforraljuk majd a kifőtt tésztával összekeverjük.
Tejföllel tálaljuk.

Hidegtál

Múlthét végén egy családi bulit tartottunk. Június hónapra elég sok ünnep esik, ezért nővéremékkel mindig együtt tartjuk a következő alkalmakat:
Nővérem névnapja
A kisfiuk szüli és névnapja
A Nővérem Férjének a névnapja
Férjem névnapja
És az Én névnapom.
Ez elég ok arra, hogy bulizzunk. Na jó a buli szó túlzás, de összejön a család. Van egy szép fürdő a közelben, aminek van egy rendezvény pincéje, ahol összeülünk. Fürdünk, eszünk, beszélgetünk.Úgy döntöttünk idén hideg sülteket szolgálunk fel. Nővérem készített rántott szeletet, sült csirke combot, krokettet, görög salátát, Én pedig a tálon látható kreálmányokat.

A receptek leírásával nem kell bajlódnom szerencsére, mert a fasírt receptje itt olvasható, a formában dermesztett  saláta pedig a Kifőztük első számában található.
A kolbászos karajhoz a karajt hosszú, éles késsel felszúrtam és tekerő mozdulatokkal belenyomtam a megpucolt kolbászt. Nem spárgával kötöztem, hanem jó alapos fűszerezés(só, bors) és olajozás után szorosan egy darab alufóliába csavartam. Ezután a húst még egy hosszúkás formába helyeztem, biztos ami biztos, szép formája legyen. 1,5 órán át, közepes lángon sütöttem, formában hagytam kihűlni és hidegen lehet szép vékonyra szeletelni.

Fehércsokis-diós piskótatekercs

Be kell vallanom, még sosem próbáltam piskótatekercset készíteni! Otthon egy ideje rágják már a fülem, de mivel annyira nem vagyok oda a piskótatekercsért, némi változtatással készítettem el és túlzás nélkül mondhatom, nagyon extra lett! A krém ötlete Melindától származik! Mikor megláttam a tortáját, tudtam, hogy ezt a krémet Én is meg fogom csinálni, bár akkor még nem tudtam hogyan és mihez!
Hozzávalók:
Piskótához
6 tojás
12 dkg cukor
15 dkg liszt-dió a választott arányban( Én felesben 7,5-7,5 dkg-mal csináltam)
Csipet só
Krémhez:
250g mascarpone
1 tábla fehér csoki
(Én pont a kétszeresével kezdtem és a fele krém kimaradt)

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat és a cukor felével a tojás sárgáját kb 2-3szorosára habosítjuk. A fehérjét habbá verjük a csipet sóval és mikor már kemény, lassan hozzáadjuk a maradék cukrot, amivel addig verjük még, amíg a cukor feloldódik és szép fényes habot kapunk.A diót finomra daráljuk és összekeverjük a liszttel.A habot a sárgájába óvatosan beleforgatjuk, ezután a lisztet is finoman belekeverjük.A tésztát a nagy gáztepsibe fektetett sütőpapírra kenjük. 15 perc alatt 180fokon készre(világos maradjon) sütjük és közben NEM nyitjuk ki a sütőt!A krémhez a  csokit vízgőz felett feloldjuk. 2-3 e.k olajat tettem hozzá, hogy keverhető állagú legyen. Langyosra hűtjük. A mascarponét először fél, majd egész kanakanként hozzáadagoljuk a csokihoz.

A megsült piskóta tetejét meglisztezzük és munkalapra borítjuk a lisztes résszel lefelé. A papírt óvatosan lehúzzuk róla. Megkenjük a krémmel és feltekerjük. Hűtőben megdermesztjük a krémet, hogy szépen szeletelhető legyen. Tálaláskor nem szükséges porcukorral szórni, mert elég édes a krém.

Lecsó

Kedvenc nyári "eleségünk" a lecsó! Ebben az időszakban ilyenkorra már a könyökünkön szokott kijönni ez az étel, de idén most készítettem először, amikor is, mintha a fogam húzták volna, olyan érzésem volt az alapanyagok megvásárlásánál. Iszonyat, hogy nyár kellős közepén a paprika 800Ft, a paradicsom pedig 700Ft/kg. Ne, de lecsót enni KELL! 
Hozzávalók:
Olaj
2 fej hagyma
1,5 kg paprika
1,5 kg paradicsom
6 szál virsli
5 tojás
Só, bors
Az elkészítése végtelenül egyszerű. Zöldségeket megmossuk, hagymát fél karikára a paprikát, paradicsomot olyan 2 cm-es kockákra vágjuk.
Olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, mellyel félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsom kockákat is. Sózzuk, borssal ízesítjük és míg teljesen össze nem esik, kevergetve főzzük, miközben a karikára vágott virslit beletesszük. A tojásokat annyi csipet sóval felverjük, ahány tojás van. Folyamatos keverés mellett a lecsóhoz adjuk. Egy forralás után kész! 
A lecsó elmaradhatatlan tartozéka a friss kenyér és az Erős Pista!

Zöld ász saláta

Íme az adósságom a VKF-hez!
A saláta a nevét arról a helyről kaphatta, ahol ettük ezt! Egy ismerősünkkel mentünk a Zöld Ász nevezetű étteremben, ahol ajánlotta, hogy együnk ilyet, mert finom. És tényleg! Ahogy megkóstoltam, nem mondtam volna meg, hogy mi van rajta, pontosabban milyen öntet. Igazából soha nem is jutott volna eszembe, hogy ilyet csináljak, azonban olyan finom volt, hogy többször csináltam már otthon is!
 
Hozzávalók:
1 kicsi fej fehérkáposzta
1 répa
20 dkg sonka
20 dkg füstölt sajt
Azonos mennyiségű majonéz-tejföl-kechup (6-6e.k mindből)
1-2 e.k mustár
só, bors
A káposztát csíkokra vágom és előző nap lesózom.
Másnap az öntettel, a kockára vágott sajttal és sonkával összekeverem, ízesítem borssal. Mindenféle sülthöz ajánlom és fogyózóknak magában is!

Sörös dobozon sült csirke

A sörösdobozon sült csirkéről mostanában sokat hallani. Persze, hogy Nekem is ki kellett próbálnom. Ez egy rántani valónak nevezett csirke volt, így nem kellett hosszasan sütnöm.
Készítettem egy olajos-mustáros-hagymás-fokhagymás-sós-borsos-grillfűszeres keveréket. Arányokat itt tényleg nem volna értelme írni... Erre mondják, hogy : "Mindenki másképp csinálja". Az említett keverékkel alaposan bekenegettem kívül-belül az állatot.
Fogtam egy doboz sört, aminek a felét oda kell adni a Férjünknek. :-) Amíg Ő iszogatja, a többivel dolgozhatunk. A maradék sör felét kiöntöttem tálba, amivel később kenegetni kell a húst. A másik felét -tehát a sör negyedét- a dobozban hagytam és tuszkoltam be hozzá 4 gerezd zúzott fokhagymát. A dobozt ezután befedtem alufóliával. Ez itt nem a reklám helye... Na jó, nem is ezért, hanem, hogy a festék ne oldódjon le sütés közben. Ráhúztam a csirkét, beállítottam a tepsibe és sütöttem... Na, de nem sokáig, mert olyan füst lett a konyhában, hogy úgy döntöttünk, elég! Nagy küzdelem árán, 2 sütőkesztyűvel, 2 csipesszel levadásztuk a dobozról a csirkét. Ettől fogva csak simán tepsiben, rácson sütöttem, egy darabig fólia alatt, majd anélkül, közben néha-néha ecettel kenegettem rá a sört.
Nagyon ízletes lett. Kukorica salátával tálaltam.

VKF! XXXV. Tüzes csirkemell


Az előző kiíráskor még azt sem tudtam mi az a VKF, de tudtam, hogy tetszik. Szerencsére Kata kiírásánál már képben voltam. Imádunk grillezni és bográcsban főzni, de ritkán szoktunk, mivel panelban lakunk, a ngyedik emeleten. Így kissé meg van kötve a kezünk. Hál' Istennek adódott egy lehetőség, mivel barátnőm szülinapja, Férjem névnapja és az enyém is júniusban van, csaptunk egy grill partyt. Na, de ebben is van ám egy csavar, mert erkélyen zajlott. :-)

Tüzes csirkemellet készítettem " a'la Stahl "
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell (Ő bőröset ír, de simát használok)
1 csomag újhagyma
2 e.k ErősPista
0,5 e.k só
0,5 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér (utóbbi kettő arányát pont fordítva írja a ecept)
1 késhegyni frissen reszelt szerecsendió
1 késhegyni őrölt szegfűszeg
bors
1 dl olaj

A kb 4 csirkemellett elfelezzük (Én slégen szoktam) és mindkét oldalát kicsit bevágdossuk, hogy minél jobban átjárhassa a pác.  Az apróra vágott hagymát összekeverjük a Pistával, fűszerekkel, olajjal. A húst bedörzsöljük vele és hűtőb tesszük. Minél hosszabb időre, annál jobb. Akár egy éjszakára is lehet.
Sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Grillen kisütjük. Isteni illatok terjengenek már közben, csak győzze az ember kivárni, hogy ehesse. (süőben ugyanígy elkészíthető)



Ezen kívül a grillsütőn készült mustáros-pácolt bőrös karaj, baconba tekert szűzpecsenye, grill csirkecomb és gomba.
Köretnek friss salátát tálaltunk kapros-joghurtos öntettel és Zöld ász salátát, amelyről bővebben egy másik bejegyzésben írok.

Mozsár - Jamie Oliver

Drága Férjemtől névnapomra kaptam ezt a mozsarat. Meglepetés volt.,így nagyon-nagyon örültem neki. Régóta szerettem volna mozsarat, de, hogy pont Jamie Oliverét? Ezt nem is gondoltam!

Azóta többször már jó szolgálatot tett, nagyon imádom!
Persze a Férjemet még jobban! Köszönöm neki itt is, hogy hozzájárult ezzel a gasztro élményeim fokozásához!

Borsos tokány tarhonyával

 
Mostanában
készült már nálam marhapörkölt, de a borsos tokány mégis más. Meg is sértődtem, mikor Férjem kollégája "lemarkapörköltezte". Alapvető különbség, hogy nem készítünk pörkölt alapot és a színe nem piros, hanem jellegzetesen rozsdabarna színű. A másik legfontosabb dolog, hogy a tokány, igazából azért tokány, mert csíkokra van vágva a hús. Nem kockára, nem szeletre, nem egészben hagyva. A tokány az csíkokból áll.
Hozzávalók:
olaj vagy zsír
1 hagyma
80 dkg marha lábszár
1 doboz paradicsompüré
só, bors, őrölt kömény
4 gerezd fokhagyma
0,5 kg tarhonya
2 szem krumpli
A hagymát felaprítjuk, az olajon üvegesre pároljuk és hozzáadjuk a húscsíkokat. Szakaszosan pároljuk, ha elfogy a leve, felöntjük és mindezt addig, míg megpuhul. Közben ízlés szerint fűszerezzük. Mikor szinte kész, hozzáadjuk a paradicsompürét és összepirítjuk a hússal. Felöntjük annyi vízzel, amennyi szaftot szeretnénk kapni, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és összeforraljuk.
Mivel elég hosszú ideig kell főzni, közben elkészítjük a tarhonyát. Egy lábasba annyi olajat öntünk, amennyi pont ellepi az alját. Hozzáadjuk a tarhonyát és megpirítjuk. Én mindig bögrével mérem, így tudok hozzá megfelelő mennyiségű vizet önteni. Szép aranybarnára pirítom  a tarhonyát és, ha ez megtörtént, felöntöm 2x-es mennyiségű forró vízzel. (0,5 kg tarhonya kb 3 bögre, ehhez 6 bögre vizet tettem)
Kislángon, néha megkeverve, kockára vágott burgonyát hozzáadva, sózva-borsozva, készre párolom.
Házi savanyúsággal fogyasztva a legjobb.

Roston pangasius filé grillezett zölségekkel

 
Soha nem ettem
még azelőtt ilyen halat, itt volt az ideje kipróbálni. Füstölt, vákumcsomagolt változatot vettem. Először azt gondoltam, jó lesz a VKF-re kertes ház, kerti grill, bogrács hiányában, de időközben volt egy grillezés a barátnőméknél, ahová Én is készítettem ezt-azt, a témában ezért most már ezt publikálom.
Mivel elég sós volt a halfilé, alapos borsozáson kívül nem vittem véghez rajta mást. Kevés vajjal grill lapon, vagy "hotpen"-en megsütjük mindkét oldalát. Pillanatok alatt megpuhul szépen. 
Eközben wokban sütünk zöldségeket. Én mindig a következő változatot készítem:
Brokkoli keverék (a Lidlből)
2 hagyma
2 marék zöldbab
2 paradicsom
1 paprika
Az egész zöldségeket felkockázom, a hagymát karikázom, a fagyasztott pedig pont jó méretű úgy, ahogy van. Kevés olajon, rengeteg grill fűszerrel hirtelen megsütöm. Nagyon finom, pikáns íze lesz.

Oregánós-parmezános rúd

Hozzávalók: 
20 dkg finomliszt 
1 púpos tk só 
5 dkg  parmezán 
1 evőkanál morzsolt oregánó
frissen őrölt bors 
10 dkg hideg vaj 
1 tojás(1 tojássárgája tésztába, a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felvertünk)
4 evőkanál hideg víz
2 evőkanál szezámmag 

Munkahelyi névnapi bulimra sütöttem, de mielőtt észbe kaptam lekvár főzés közepette, Férjem befalta a felét...
    Előmelegítjük a sütőt és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
    A lisztet, a sót, a parmezánt és a morzsolt oregánót összekevererjük. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd reszeljük rá a nyagy lyukú reszelőn a vajat, és kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt.
    Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk.
    Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
    A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén ½ cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha ropit készítenénk. A csíkokat áttesszük a sütőpapíros tepsikre, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek is a sütőbe, egyik tepsi a másik után. Süssük 10-15 percig és már fogyasztható is!

    Vigyázat, nagyon gyorsan fogy. Javaslom, hogy aki kipróbálja, 2 adaggal kezdje! 
    Jaa, és természetesen Stahl recept.

    Almás-diós muffin

    Hozzávalók:
    10 dkg dió
    10 dkg vaj
    5  dkg cukor
    10 dkg barna cukor
    20 dkg finomliszt
    2 kk. sütőpor
    0,5 kk. szódabikarbóna
    1 kk. őrölt fahéj
    1 citrom
    25 dkg alma
    1,5 dl tej
    10 dkg joghurt
    1 tojás
    Ezt a sütit akkor készítettem, mikor Kiskonyhám ízei Biankáék jöttek hozzánk, de azóta feledésbe merült. Ha jól emlékszem ízlett Mindenkinek.
    Egyszerű viszonylag az elkészítése, de azoknak a háziasszonyoknak, akiknek az új konyhájukban még alig van edény, azt javaslom gondolják meg. Púposan állt a mosogatnivaló, miután kész lettem, mert annyi felé kell külön keverni az anyagokat. Ezt leszámítva szeretjük.
    Sütőt előmelegítjük.
    A diót egy serpenyőben megpirítjuk pár perc alatt, majd egy evőkanálnyi cukorral megőröljük (pesze ez is egy + kellék, mert a gépet is el kell mosni). Én nagyobb darabosra hagytam, mert szeretjük érezni a diót. A vajat felolvasztjuk egy másik edényben. Egy harmadik edénybe mehet a liszt, szódabikarbóna, fahéj, dió és a reszelt ciromhéj.
    Jöhet a negyedik tál.
    Ebbe reszeljük a megtisztított almát, lehet héjastul, majd meghintjük a citrom levével, hogy ne barnuljon.
    Na és most mi kell???? Egy ötödik edény! Hmm!. Ebbe mennek a nedves hozzávalók: tej, joghurt, maradék cukrok, tojás, olvasztott vaj. Kézi habverővel összekeverjük őket. Ezután a lisztes keverékhez hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, majd az almát.
    Papírkapszlival kibélelt muffin formákba kanalazzuk és megsütjük 200 fokon.
    Mikor kisűl, még nagyon könnyen szétesik és kicsit krémes a belseje, de, ha kihűlt, gyönyörűen kivehető a papírból.

    Szamóca lekvár és dzsem

     
    Van Nekünk egy kedves barátunk, aki
     szamócát termel. Mindig szoktunk Tőle kapni, de idén kitaláltam, hogy veszek lekvárnak valót is nagyobb mennyiségben. Persze kifizetni nem engedte, de kaptunk. Összesen 3 ládával, amiből egyet megtartottam, egyet a Nővérem és egyet Anyósom kapott meg. 10,5 kg volt egy ládában. Kicsumáztam, kiválogattam és 2,5 kg lett amit nem volt szívem lekvárnak elherdálni, olyan szép volt és 8 kg ami mehetett a fazékba. A szépekből másnap ettünk, aztán a többit, 3 részre osztva betettem a fagyasztóba.
    Hozzávalók:
    8 kg eper, ami levet ereszt és 5,5kg  lesz
    Kg-onként 40dkg cukor, tehát kb 2 kg
    Dzsemfix, kilónként 1 csomag
    vagy
    Szalicil 

    Hozzáláttam... Ez este 9-kor volt. Kicsumázás után többször alaposan átmostam. Negyedekbe vágtuk és leszórtam 1 kg cukorral. Mindezt egy nagy tejes ládában vittem véghez, abban ugyanis kellően elterült. Aznapra ennyi volt, hagytam állni a cukorban. Ezzel triplán jól jártam. 
    1. Nem éjszaka főztem a lekvárt
    2. Jól kiengedte a levét, így nem lett túl híg a lekvár
    3. Lett szörpön is
    Másnap mikor nekifogtam újra, meglepődve tapasztaltam, hogy a sok lében eltűnt a gyümölcs. Összesen 5,5 kg tiszta epret tudtam leszűrni belőle. Két nagy lábasban tettem fel főni, mert azt mondják,  3kg-nál többet nem érdemes egy adagban főzni, mert később készül el.
    Az egyik edényben 2 kg-ot főztem 45 percig,kevergetve. Hozzáadtam az utolsó 15 percben 40 dkg cukrot. Mikor letelt a 45 perc beleöntöttem 2 csomag dzsemfixet és 2 percig a tűzhelyen hagytam. Ez direkt dzsemnek készült, hogy buktába tudjam sütni.
    A másik adag 3 kg,szintén 45 percig főtt. Hozzáadtam 60 dkg cukrot és a legvégén a maradék 0,5 kg negyedelt szamócát, hogy gyümölcsdarabos legyen.
    Mikor mind készen volt, kisebb üvegekbe töltöttem és a "nem dzsemfixes" tetejére tettem 1-1 késhegynyi szalicilt. Fóliával majd kupakkal lefedtem és paplanba bugyoláltam kihülésig.
    A szörpről egy másik bejegyzésben írok majd.

    Resztelt máj

    Nagyon szeretjük a májat, mind közül legjobban a csirkemájat. Minden formában. Sütve, főzve, rántva, resztelve. Most erre esett a választás. Gyors étel és mellé nagyon finom is.
    Hozzávalók:
    olaj
    0,5 kg csirkemáj
    2 nagy fej vöröshagyma
    jó sok bors
    majoranna
    1 kg burgonya
    Először is a burgonyát meghámozzuk és négybe vágva sós vízben megfőzzük.
    A májat csíkokra vágjuk óvatosan, hogy ne törjük és ne legyen darabos. 1 májból kb 2-3 csíkot vágjunk. A hagymát fél karikára vágva, kevés olajon egy nagyobb serpenyőben félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a májat és inkább rázva, nem keverve, hogy ne tőrjön megpirítjuk. Sózzuk, majorannát morzsolunk hozzá és jó sok borsot őrlünk bele.
    Főtt burgonyával, friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

    Karalábé leves

    Ismét egy leves.... Bocsi, kicsit változatosabban főzök, nem csak leveseket, de mostanában kicsit kevés időm volt a publikálásra. Sok munka, itt a nyár, strandolás, tehát bocsi...
    Hozzávalók:
    3 karalábé
    3 dl tejszín
    2 e.k keményítő
    só, bors
    A karalábét kicsi kockára vágtam és feltettem főni. Ha majdnem puha és ízesíettem sóval-borssal, a keményítőt kikevertem néhány kanál hideg vízzel és keverés mellett a leveshez adtam. Egyet hagytam forrni és már el is zártam. Majd a tejszínt is hozzá öntöttem. Gyakorlatilag kész is a leves, némi után ízesítéssel. Melegen is finom, de a legjobb a nyári melegben, hidegen tálalva.

    Gulyásleves

    Hetek óta szeretnék gulyáslevest enni. Most itt volt az ideje! Imádjuk forrón és erősen.
    Hozzávalók: 
    50 dkg marha lábszár
    2 hagyma
    Némi olaj
    Pirospaprika
    5-6 répa
    1-2 gyökér
    1 kis karalábé
    1 kis zeller
    4 szem burgonya
    3 gerezd fokhagyma
    só, bors, őrölt kömény

    Az egyik hagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Paprikát adunk hozzá levéve a tűzről, felöntjük vízzel, sózzuk, fűszerezzük és ebben a pörkölt alapban pároljuk a kockára vágott húst. Többször zsírjára pirítjuk és vízzel  felengedjük. A zöldségeket felkockázzuk/ karikázzuk és mikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk +zúzott fokhagyma +egész hagyma. Készre főzzük.
    Készíthetünk hozzá csipetkét 1 tojásból, lisztből és vízből, amit kicsi darabokra csipkedve a levesben főzünk meg.(nálunk ez mindig kimarad véletlen)

    Tejespite

    Gulyáslevest főztem a hétvégén, ami után pont jó a tejespite. Nagy meglepetésemre, egy fórumon, ahol a legtöbbek pestiek voltak, de volt köztük soproni, nyíregyházi, egri, szolnoki és nem tudták mi a tejespite. Csodálkoztam, mert azt hittem, ezt Mindenki ismeri. De kiderűlt, hogy leginkább helyi jellegzetesség.

    Hozzávalók:
    5 tojás
    20 dkg cukor
    2 cs vaníliás cukor
    10 dkg margarin
    25 dkg liszt
    1 liter tej
    A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, margarinnal, vaníliás cukorral. Fokozatosan, felváltva keverjük hozzá a tejet és a lisztet. Ezután felverjük a fehérjét habnak és hozzáadjuk az előző keverékhez óvatosan.
    180 fokon addig sütjük, míg a teteje már csak kicsit "remeg", tehát ne legyen teljesen szilárd.
    Porcukorral, lekvárral tálaljuk. Vigyázat, melegen nem lehet abbahagyni!

    Virslis tojássaláta

    Egy egyszerű és gyors
    vacsora és ráadásul nem is túl nehéz. Főzni nem volt nagyon energiám késő este, így ezt csaptam össze.
     
    Hozzávalók:
    1 cs frankfurti virsli
    8 tojás
    1 kis tejföl
    1 kis majonéz
    1 e.k mustár
    1 kukorica konzerv
    1 lilahagyma
    A tojást és a virslit megfőzzük, felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk és a többi hozzávalóval összekeverjük. Sóval-borssal ízesítjük. Sültek mellé köretnek, de magában is megállja a helyét.
    Nagyon szeretjük ezeket a mindent bele salátákat.