Van Nekünk egy kedves barátunk, aki
szamócát termel. Mindig szoktunk Tőle kapni, de idén kitaláltam, hogy veszek lekvárnak valót is nagyobb mennyiségben. Persze kifizetni nem engedte, de kaptunk. Összesen 3 ládával, amiből egyet megtartottam, egyet a Nővérem és egyet Anyósom kapott meg. 10,5 kg volt egy ládában. Kicsumáztam, kiválogattam és 2,5 kg lett amit nem volt szívem lekvárnak elherdálni, olyan szép volt és 8 kg ami mehetett a fazékba. A szépekből másnap ettünk, aztán a többit, 3 részre osztva betettem a fagyasztóba.
Hozzávalók:
8 kg eper, ami levet ereszt és 5,5kg lesz
Kg-onként 40dkg cukor, tehát kb 2 kg
Dzsemfix, kilónként 1 csomag
vagy
Szalicil
Hozzáláttam... Ez este 9-kor volt. Kicsumázás után többször alaposan átmostam. Negyedekbe vágtuk és leszórtam 1 kg cukorral. Mindezt egy nagy tejes ládában vittem véghez, abban ugyanis kellően elterült. Aznapra ennyi volt, hagytam állni a cukorban. Ezzel triplán jól jártam.
1. Nem éjszaka főztem a lekvárt
2. Jól kiengedte a levét, így nem lett túl híg a lekvár
3. Lett szörpön is
Másnap mikor nekifogtam újra, meglepődve tapasztaltam, hogy a sok lében eltűnt a gyümölcs. Összesen 5,5 kg tiszta epret tudtam leszűrni belőle. Két nagy lábasban tettem fel főni, mert azt mondják, 3kg-nál többet nem érdemes egy adagban főzni, mert később készül el.
Az egyik edényben 2 kg-ot főztem 45 percig,kevergetve. Hozzáadtam az utolsó 15 percben 40 dkg cukrot. Mikor letelt a 45 perc beleöntöttem 2 csomag dzsemfixet és 2 percig a tűzhelyen hagytam. Ez direkt dzsemnek készült, hogy buktába tudjam sütni.
A másik adag 3 kg,szintén 45 percig főtt. Hozzáadtam 60 dkg cukrot és a legvégén a maradék 0,5 kg negyedelt szamócát, hogy gyümölcsdarabos legyen.
Mikor mind készen volt, kisebb üvegekbe töltöttem és a "nem dzsemfixes" tetejére tettem 1-1 késhegynyi szalicilt. Fóliával majd kupakkal lefedtem és paplanba bugyoláltam kihülésig.
A szörpről egy másik bejegyzésben írok majd.