"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Egy tészta-három féle tekercs

A zab és a túró jó barátunk. Ha egy recept mindkettőt tartalmazza,az csak jó lehet. Rostban és fehérjében gazdag. Laktató és egészséges. Jó esetben finom is ;-). Az itt látható tekercsekre mindez jellemző! Próbáljátok ki!
Két adagot készítettem. Előszőr a kakaósat. Nagyon ízlett az egész családnak így más ízesítéssel is gyorsan készítettem egy adagot. Az utóbbit 2 felé osztottam. Fele pizzás,fele szilvalekváros lett.
Hozzávalók alap tészta:
25 dkg túró
16 dkg zabliszt
5 dkg búzasikér
40 g kókuszzsír
1 k.k sütőpor
Csipet só
0.5 dl víz
Kenéshez:
1 tojássárgája
1 k.k tejföl
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk,kör alakúra nyújtjuk és megkenjük/megszórjuk a töltelékkel.
Pizzásnál: (fél adag tésztához való)
2 e.k tejfől
2 e.k fűszeres paradicsom szósz
Ízlés szerint sajt
Pizza szeletelővel negyedeljük, majd harmadoljuk, így 12 cikk lesz. Kívülről indulva feltekerjük.
Kakóshoz: (egész adag tésztához)
2 dkg kókuszolaj
4dkg kakaó
7 dkg xilit
Felolvasztjuk a kókuszzsírt és elkeverjük a többi hozzávalóval, majd a kör alakúra nyújtott tésztára kenjük. Úgy, szeleteljük,tekerjük, mint az előzőt.
Szilvalakváros:
Házi cukormentes szilvalekvár
1 k.k útifű maghéj
Lekvárral megkenjük a tésztát és megszórjuk a maghéjjal vagy eleve kikeverjük a lekvárt és az útifű maghéjat. Persze erre csak akkor van szükség, ha nem elég sűrű a lekvárunk.



Nyers csokoládétorta



A blogomon sok torta található. Mind egytől egyig lisztes,cukros margarinos. Finomak és szépek, de cserében egészségtelenek is. Ez is közrejátszik abban,hogy egyre kevesebb torta készül a konyhámban annak ellenére,hogy az egyik kedvenc elfoglaltságom.
Ezért elkezdtem nyitni tortában is a jobb felé. Előző tortámban csak a csokikrém volt nyers,ez viszont teljes egészében nyers. Igaza volt az ötletadónak: Zizinek,hogy a világ legfinomabb nyers csokitortájának kiáltotta ki. Ezt családom- főleg a 4 évesem- edzőm és edzőtársaim is megerősítették.
További előnye,hogy gyorsan elkészűl és semmi extra anyag szükséglete nincs. Avokádó ma már bármelyik hiperben,vagy kisebb zöldségesnél is beszerezhető.
Hozzávalók :
"Tésztához":
10 dkg mogyoró,dió felesben (a recept mandulát ír)
10 dkg datolya (magozva)
Fél tk só
Ezeket késes aprítóban összedolgozzuk,folpackozott 8 szeletes tortaforma aljába simítjuk. Hűtőbe tesszük míg a krémmel foglalatoskodunk.
Krém:
2 érett avokádó
70g holland kakaó
50g olvasztott kókuszzsír
100g xilit (nekem keves volt a kakaó keserűsége miatt,édesítettem még)
1 kk őrőlt vanília
Csipet só
Ezeket is összeturmixoljuk. Az avokádó nem adja meg magát könnyen,de némi kitartással igazán selymes krémet kaphatunk.
A lehűtött alapra simítjuk és egy órácskára fagyasztóba tesszük.
A torta akkor nevezhető 100%-ban nyersnem,ha az alanyagok egyike sem esett át 42 foknal magasabb hőkezelésen.
Nekem elég annyi,hogy én semmilyen hőhatásnak nem tettem ki a tortát!