"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Csokis-Sacher piskótás Ferrari torta

Drága Férjem szülinapi tortája idén Ferraris volt. A története az, hogy kérdeztem milyen tortát szeretne, amire a válasz az volt: -Ferrarisat amin rajta van a F1-es autó, Alonso,Massa és a Ferrari embléma is. Persze mindezt azért mondta, hogy ne álljak neki tortát gyártani. Gondolta ezt úgysem tudom megvalósítani.
Első gondolatom az volt, hogy bevonom piros "masszával" :-)) Majd sárga fekete színű burkolóanyagból készítek Ferrari emblémát. Hmm, de hol az autó? Na jó, veszek marcipán figurát. De a versenyzők még mindig hiányoznak. Addig addig járt az agyam, hogy eszembe jutott a fényképes ostyalap amit egy helyi cukrászdában lehet rendelni. Kerestem a neten egy képet ami minden kritériumnak megfelel és megcsináltattam a lapot.
Cukrász barátnőm segítségével sacher piskótát sütöttem, melyet párizsi krémmel töltöttem.
Hozzávalók:
Piskóta:
8 tojás fehérje+75g cukor
8 tojás sárgája+ 300g cukor
185g víz+185g olaj
300g liszt+75g kakaó
Fél e.k sütőpor
Krém:
3 dl tejszín+300g cukor
200g csoki+100g kakaó
300g vaj
Tetejére:
Ostyalap
50dkg formix massza
A tésztához a hozzávalókat külön-külön elkeverjük, a tojásos részeket habosítjuk majd az összeset egybe keverjük. Mivel téglalap tortát szerettem volna,így a 20*30-as tepsim használtam. Ebben sütöttem sütőpapíron, 175 fokon tűpróbáig. Ezt a tésztát torta fűrésszel 3 részre lehet osztani.
Eközben elkészítjük a krémet. A tejszínt a cukorral összemelegítjük, míg a cukor felolvad, ezután hozzáadjuk a kakaós csokit és összeforraljuk.
A vajat kihabosítjuk. A félrehúzott krémbe belekeverjük a vaj 2/3-át. Igen, valóban még forrón kell. A maradékot pedig a tetejére csipkedjük, hogy ne bőrösödjön be. Ha hihűlt a krém, habverővel addig verjük, míg habos és világos lesz a krém.
A tepsibe visszahelyezzük az első lapot. Megkenjük krémmel+lap+krém+lap és a tetejére nagyo vékony rétegben kenünk a krémből, csak azért, hogy a burkoló anyag rátapadjon.
A fehér masszát porcukor segítségével -miután átgyúrtuk alaposan- kinyújtjuk tepsi méretűre és a torta tetejére helyezzük.

Mikor ez is megvolt, a maradék krémet csillagcsöves zsákba töltöttem és felhúztam vele a torta oldalát.
A képet a felszolgálás előtt kb 1 órával tettem rá. Ennyi idő alatt kicsit megszívja magát, de nem ázik el. Bár, mint utólag kiderűlt, a megmaradt tortán sem ázott el a kép.
Mondanom sem kell, hogy isteni finom lett és nagyon tetszett mindenkinek, főként az ünnepeltnek.


Szaloncukros kalács

A kalács húsvétra való+a szaloncukor nem fogy el karácsonykor=szaloncukros kalács
Remek találmány!
Az Én ötletem :-)))))
Hozzávalók:
3 tojássárgája
4 dl tej
Csipet só
6 dkg cukor
2 e.k. olaj
5 dkg élesztő
60dkg liszt, ebből 20 dkg jó, ha rétesliszt
1 citrom héja
Töltelék:
Szaloncukor
20dkg mazsola
A mazsolát beáztatjuk.
Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk és alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen duplájára, vagy kelesztő tálban pukkanásig kelesztjük. 
A tésztát 2 részre osszuk majd mindkettőt 3-3-ra. 2db-ot magunkhoz veszünk és kb fél cm vastag, nagyjából 40 cm hosszú oválist vagy téglalapot nyújtunk belőlük. Az egyiket megszórjuk a mazsola 1/3-ával, ráterítjük a másik tésztát, amire hosszában, egymás után sorakoztatjuk a szaloncukrokat és feltekerjük.
 Ezt a maradék 2*2 tésztával is megismételjük. Amikor mindhárom megvan, végeiket egymásra rakjuk, jól összenyomjuk és "befonjuk".
 
Langyos helyen fél órát kelesztjük, tojás sárgájával megkenjük és csillogó-barnára sütjük.

Húsvéti ajánló

Először is köszönöm Katának, hogy engem is felkért a játékra. Kislányom mellett nem sok időm van blogolni, mindig találok fontosabb elfoglaltságot, pedig elhihetitek, SZERETTEM CSINÁLNI!
Na, de most ez egy jó kis noszogatás :-)
A játék szabályai:
1  készíts bejegyzést a Húsvéti ajánlat címmel
ajánlj 5-10 húsvétra készülő ételt, süteményt stb...
3  Hívj meg 10 bloggert a játékra..
és fontos hogy tedd közzé azt hogy téged ki hívott meg a játékra....:):)

Csíkos-grízes :
Ez a sütemény biztosan készül Nálunk minden ünnepen, mert a család nagy kedvence

Gesztenyés-diós kocka:
Gyors,mutatós és isteni finom

Póréhagymás szelet
Ha kimarad a sok póréhagyma, mert túl sokat vettünk a húsvéti sonkához belőle
Babgulyás maradék húsvéti sonkából/tarjából
Szintén újrahasznosító hadműveletként ajánlom. Nem fogy el a sonka, tarja? Remek leves lehet belőle.

Tejfölös pogácsa
Locsolóknak, nem locsolóknak a sok édesség mellett elkél egy falat sós


Felvidéki túrós
Még egy desszert. Elegáns túrós sütemény, bármely ünnep méltó kelléke
Indiai kacsacomb
Kacsacomb nem minden nap kerül az asztalra, így remek alkalom a húsvét, hogy vendégeknek, vagy csak egy családi ebédre ezt készítsük
Libazsírban sült fokhagymás csirkecomb
Pikáns ízvilága, könnyedsége jól jön a húsvéti nagy evések után, ha valami "egyszerűre" vágyunk
 Hidegtál
Mi mást ajánlhatnék leginkább egy baráti/családi összejövetelre, mint ezt a mutatós és finom összeállítást, melyet előre elkészíthetünk
Roston pangasius filé grillezett zöldségekkel
Természetesen a hal sem hiányozhat a húsvéti menüből. Bár Mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk, itt is buzdítok Mindenkit, változtassunk ezen!
 És akit felkérek a játékra (bocsánat, ha valakit úgy kérek fel, hogy megelőztek, de sajnos nem követem a blogokat, a gépet sem nagyon kapcsolom be, tehát esélyem sincs képbe kerülnöm ez ügyben!)
Adri
Bianka
Éva
PocakPanna
TücsökBogár
Gabi
Szandra

Olaszos húsgombóc

 
Szégyen szemre kislányom születése után 2 hónapig nem főztem, hanem rendeltük az ebédet, mivel sokkal fontosabbnak tartottam, hogy egymásra hangolódjunk. Ezzel a tésztával akkor találkoztam és mikor főzni kezdtem újta, ez volt az első amit készítettem.
Hozzávalók:
60dkg sertés+marha darált hús
1 fej hagyma
2 tojás
Zsemlemorzsa
Olaj
1 sűrített paradicsom
1 HF paradicsom püré
1kk kakukkfű
2*1kk bazsalikom
2*1kk oregánó
Bors
2 gerezd fokhagyma
2-3 e.k cukor a paradicsom savasságától függően
1 cs makaróni
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon egy nagyobb-mély serpenyőben üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húshoz, belemorzsoljuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, a tojásokat egyenként hozzáütjük és annyi zsemlemorzsát adonk hozzá, hogy formázható legyen, ne ilyen "csicsogós" a tojástól.
A hagyma serpenyőjébe annyi olajat öntünk ami ujjnyi vastagon ellepi az edény alját, felforrósítjuk és a húsból diónyi gombócokat formálunk amit a forró olajban megpirítunk.Szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. Az olajban megpirítjuk a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsom pürével. Ezt is sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát, oregánót, bazsalikomot,cukrot adunk hozzá és összeforraljuk.Ha az íze jó, visszatesszük bele a gombócokat és készre főzzük. 
Eközben sós vízben a tésztát is megfőzzük.
A tésztára gombócokat és mártást halmozva tálaljuk. Sajt sem kell rá!

Az Én Tiramisum-gyerekeknek is

Két dolog miatt is írtam, hogy gyerekeknek:
1 mert kakaóba mártjuk a babapiskótát
2 mert nincs benne nyers tojás
Ez utóbbi fontos számomra. Sosem ettem nyers tojást, de mivel kicsi lányom anyatejjel táplálkozik, ez most még fontosabb.
Persze készült felnőtteknek való kávés változat is. A 2 pohárban nővérem lányainak tettem kakaósat.
Hozzávalók:
500g mascarpone
3 dl tejszín
1 cs habfixáló
200 g babapiskóta
1 adag kávé/kakaó
Porcukor ízlés szerint
10dkg kókuszreszelék
A tejszínt kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a habfixálót és kb 5 dkg porcukrot amivel még tovább verjük. A mascarponét simára keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kb 10dkg porcukrot. Nincs más hátra, mint ezt a kettőt összekeverni. 
Egy jénai tálba rétegezzük: krém, kávéba 1 pillanatra belemártott babapiskóta réteg úgy, hogy felülre krém kerüljön. A tetejét kakaóporral megszórjuk. 
A pohárkrémmel ugyanígy járunk el, csak a babapiskótát langyos nesquik kakaóba mártjuk.
1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és már bűnözhetünk is!

Boldog Karácsonyt!

Sajnos nem tudok minden olvasott blogon kommentelni, ezért itt kívánunk Kislányommal Mindenkinek békés, boldog ünnepeket!

Hagymás pogácsa

Karácsonykor sós süti is készül nálunk, nem csak édes. Most ez a kedvenc. Limara receptje alapján készült.

Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy tejföl
Kevés cukor
5 dkg élesztő
"Töltelék":
7 dkg vaj
3-4 fej lilahagyma
A élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A margarint gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, melynek a közepébe mélyedést készítünk, abba tesszük a többi hozzávaló és összegyúrjuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
Eközben a felolvasztott vajon megpirítjuk a félkarikára vágott hagymát.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra és a hagyma felét elosztjuk rajta. 
 
A tésztát képzeletben 3 részre osztva a felső észt középre,az alsót pedig rá hajtjuk. Ezután mehet rá a maradék hagyma és a két szélét is behajtjuk a tészta feléig,majd ezt is félbe. 
 
1óra pihentetés következik.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire tesszük ahol fél órát pihen. Közép meleg sütőben, tojással lekenve készre sütjük.
Nagyon sok lett belőle,de nagyon gyorsan elfogyott.