"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Citromos túrótorta Edinának

 
Első ránézésre soknak fog tűnni a hozzávalók száma és mennyisége, de nem vészes ám! Nem is bonyolult és nem is szarvasgomba kell bele... A lapok receptjét Kiskuktától vettem. A krémet Magam szerkesztettem össze, saját kútfőből. A bevonót készen vettem. 
Mivel egy 2 tojásos kakaós és egy 3 tojásos sima lapot sütöttem, így minden alapanyagnál 2 mennyiség szerepel. Az első a sima, a második a kakós lap kelléke.
Hozzávalók:
Tészta:
15dkg cukor+ 6  habba
26,3 dkg liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
10 dkg kandírozott citrom
Kakaós:
10dkg cukor+ 4 a habba
3 ek kakaó+ annyi liszt, hogy 17,5 dkg legyen összesen a kettő
0,75 dl olaj
0,75 dl tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
Túrós krém:
50dkg túró
4 dl tejszín
2ek zselatin
1 citrom
Némi cukor
Burkoló anyag +ragasztója:
1cs vanília puding
3,5 dl tej
25 dkg rama
25 dkg porcukor
Burkolóanyag:
90dkg Formix massza
Rózsaszín, kék szinező
A sima tésztához összekeverjük a tojássárgát a cukorral, olajjal, tejjel, a habot pedig felverjük és a végén hozzáadjuk a kis mennyiségű cukrot. Az előzőbe forgatjuk a habot, majd hozzáadjuk a liszttel kikevert sütőport és kandírozott citromot.. Tortakarika aljába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát és 180 fokon készre sütjük.
Ugyanígy járunk el a kakós lappal is, ahol a kakóport a liszthez adjuk.
A sárga tésztát kettőbe vágtam, a bernát egyben hagytam. Legközelebb a barna egy tojásos, a sárga 2 tojásos lesz. Untig elég, bár így sem volt "sok" a tészta.
A krémhez a túrót áttörjük vagy botmixerrel összekeverjük, adunk hozzá egy kevés cukrot (tényleg keveset, mert a burkolat nagyon édes), a citrom héját és a levének a felét.. A tejszínből fél dl-t kiveszünk, amibe beáztatjuk a 2 e.k zselatint, kb öt percre majd felforrósítjuk.. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. Hőközelítéssel összekeverjük a zselatint a habbal. Először egy kanál habbal vegyítjük, majd 2-vel és mikor már csak langyos, hozzákeverjük az összes habhoz. Ha ez is megvan, a túróval is összeforgatjuk.
A pudingot lefőzzük, kihűtjük. A margarint habosra keverjük a cukorral és kis adagokban kikeverjük a hideg pudinggal.
A sárga lapot kettévágva meglocsoljuk citromlével és elosztjuk rajta a fele túrókrémet, aztán kakaós lap, citromlé, túrókrém, sárga lap. Mindezt persze úgy, hogy az abroncsot visszatettük a karikára. Ha mindez megvan 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha letelt, levesszük az abroncsot és bevonjuk a tortát körbe és a tetején is a pudingos-vajas krémmel. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Még aznap kivesszük a masszát a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Másnap lemérjük a torta átmérőjét és magasságát. Átmérő+ 2x magasság méretű kört nyújtunk a burkoló masszából porcukros nyújtó lapon. Nyújtófára tekerve a tortára helyezzük és simító lappal "kikísérjük" alóla a levegőt meg a felesleges gyűrődéseket.
Egy-egy marék masszát beszínezünk a színezőkkel, vékonyra nyújtuk és kiszúróval virágokat készítünk, amit bevizezve ízlés szerint a tortára ragasztunk.
Észrevételek:
-Elég az 1+2 tojásos lap
-A massza ne legyen túl lágy, inkább hidegebb és keményebb, mert úgy könnyebb vele dolgozni
-Nem olyan nagy ördöngösség ezzel az anyaggal burkolni
-A szép forma kedvéért külön is süthetjük tojásonként a lapokat

1 megjegyzés: