Nem ma volt már Férjem születésnapja, csak hát a lustaság nagy úr. Mindig elmaradt azóta a recept publikálása, pedig nagyon jó kis torta. Nem mondanám bonyolultnak, viszont elég hálás, mert finom ízvilága miatt Mindenkinek ízlik.
A receptet barátnőm cukrász testvérétől kaptam. Még szerencse, hogy van két PROFI cukrász ismerősöm, akikhez fordulhatok ilyen esetben.
A tésztája tojásmentes, úgyhogy az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Nem mellesleg, ha nincs otthon tojás, akkor is lehet tortánk :-)
Tészta hozzávalói:
30 dkg cukor
10 ek.olaj
5 ek ecet
0,5l víz
2 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
Csipet só
50 dkg liszt
3 dkg 20%-os kakaópor
Egyik tálban a cukrot, ecetet, olajat, vizet keverjük össze, a másik tálban a maradék hozzávalót, majd a két edény tartalmát összeöntve simára keverjük. Már kész is a tészta. Sütőpapíros, normál mérető kapcsos tortaformába öntve 180 fokon 45 percig sütjük.
Krém hozzávalói:
10 dkg tejszín
20 dkg cukor
4 dkg kakaópor
25 dkg margarin
Meggy zselé hozzávalói:
3 dl meggylé
1 cs puding
(30-40 dkg meggy)
A cukrot a tejszínnel felfőzzük, utána hozzáadjuk a kakaóport és kihűtjük. A margarint habosra keverjük és kihűlt tejszínhez keverjük.
A meggyléből a pudinggal krémet főzünk. Beletehetjük a meggyet is, amit jól szétfőzünk, hogy a csillagcsövön kijöjjön.
A kész tortalapot 2 vagy 3 részre vágjuk és rétegezzük rajta körkörösen felváltva a meggyzselét és a tejszínes krémet:
A tetejét felváltva csíkoztam a krémmel és zselével, a szélét körbe pedig a kakaós-tejszínes krémmel vontam be.