"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Anyukám féle szamóca leves

 
Nem vagyok egy nagy gyümölcsleves
evő. Szerintem jól lakni csak sós étellel lehet. Nem is szoktam a hagyományos értelemben vett gyümölcslevest főzni, csak ezt ami szintén Anyukám találmánya.
Hozzávalók:
2 liter tej
Cukor-ízlés szerint
1 csomag vaníliás pudingpor
1 fahéj rúd
1 vanília rúd
8-10 szem szegfűszeg
80dkg fagyasztott szamóca (vagy meggy, cseresznye)
1 citrom reszelt héja
A tejet feltesszük forrni a felvágott vaníliarúddal, fahéjjal, szegfűszeggel, citrom héjjal és cukorral. Ha forr, kikeverjük a pudingot 3 e.k cukorral és kevés hideg tejjel, csomómentesre. Besűrítjük vele a tejet. Ha újra forr, kivadásszuk a fűszereket.
Elzárva alatta a gázt, beleöntjük a fagyasztott gyümölcsöt. Nem kell főzni már! Így nem fő szét és el is hűti a levét. Isteni finom nyári leves.

Tejszínes tengeri halfilé

 
 Rántott halat  
szerettem volna enni, de az olajban sütéssel még mindig hadilábon állok, ezért ezt a verziót készítettem. Általában minden karácsonykor készítek ilyet(tavaly kivételesen nem) csak csirkemellből. Most a hal kellett a "szervezetemnek".
Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
2 db tojás
Liszt
Zsemlemorzsa
25 dkg reszelt sajt
2 dl tejszín
Só, bors
A répás rizshez:
2 bögre rizs
3 kisebb répa
Kevés petrezselyem zöld
A halat lefűszerezzük és mint a rántott dolgokat panírozzuk. Liszt-felvert tojás-reszelt sajtos zsemlemorzsa. A kész szeleteket tepsibe fektetjük. Ha kész leöntjük a tejszínnel, de ha maradt ki tojás akkor tojással kikevert tejszínnel. Előmelegített sütőben annyi ideig sütjük, míg a teteje szépen megpirul. Ez olyan 20-30 perc maximum.
Eközben a répát megpucoljuk, kockára vágva vajon megpároljuk egy kis marék petrezselyemmel. Rizst kifőzzük és a répához keverjük. Utólag sózzuk, borsozzuk.
Ahogy azt Öcsém szemléltette az első képen, a rizst hal alakúra formázzuk és úgy tálaljuk :-)

Új dimenzós paprikáskrumpli

A név a Férjem találmánya. "Előttem" Ő nem ismerte a paprikás krumpli ezen változatát borsóval és apró galuskával. Azóta csak ilyet kér, hagyományosat nem. Egy egyszerű étel, kicsit új köntösben.
 
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 szál házi füstölt kolbász
Olaj
1 hagyma
Pirospaprika
2-3 marék zöldborsó
Só, bors
Galuskához:
2 db tojás
Liszt
Víz
2 e.k tejföl
A burgonyát megpucoljuk, hosszában cikkekre vágjuk. Az itt leírt módon pörkölt alapot készítünk.Hozzáadjuk a krumplit és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor félpuhára párolódott, beletesszük a karika kolbász és a borsót, sózzuk, borsozzuk, készre főzzük. Valószínű kell még hozzá víz, hogy jó szaftos legyen.
A galuskát is elkészítjük ÍGY. Amikor elzártuk a paprikás krumpli alatt a gázt, összekeverjük a galuskával. Házi savanyúsággal, friss kenyérrel fogyasztjuk.

Díjat kaptam

Biankának köszönöm, hogy elkóborlásom alatt is gondol rám!

Eltűnésem oka

Igen! Már volt aki rákérdezett. Valóban azért nem jöttem, mert nem tudtam... Kis "Szezámmagunk" aki ma 12 hetes és 4 napos nem tolerálja, ha étel és illatok közelében vagyok. Hmm, sajnos ez van. Most Ő élvez prioritást :-) .
Hetekig a zöld banánon kívül semmit nem ettem, úgyhogy nagy ínyenc lesz :-)

Kép innen:http://www.google.hu/images?hl=hu&q=terhess%C3%A9gi+teszt&pdl=300&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=608

Brokkolis csirkemell

Egy végtelenül egyszerű, de ízvilágában annál különlegesebb étel ez. Férjem kedvenc fűszere a bazsalikom, amely ezt húst is feldobja. A zöld brokkolihoz, gondoltam "jól áll" a zöld bazsalikom. Nem tévedtem. Vendégváráshoz is kitűnő étel. Nem kell sokat vesződni Vele, csak összerakni és míg sül, készülhet a többi étel. 
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell
50dkg brokkoli
1 marék friss bazsalikom
20 dkg sajt
Só, bors
Kevés vaj 
 
Sós vizet forralunk, amiben a brokkolit előfőzzük.
A csirkemellet szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. (Nem szükséges elősütni, de, ha valaki ragaszkodik hozzá, serpenyőben, forró vajon hirtelen mindkét oldalát 1-1 perc alatt megpiríthatja).
Egy tepsit kivajazunk és belefektetjük egymás mellé a húsokat. Megszórjuk az apróra vágott friss bazsalikommal, ráhalmozunk a leszűrt brokkoliból, annyit, amennyi csak ráfér és reszelt sajttal befedjük. Közepes hőfokon kb fél óráig sütjük. 
Én rizzsel tálaltam, de burgonyapürével, petrezselymes vagy sült krumplival is tökéletes az összhang.

Sóska tükörtojással

 
A főfőfőfő kedvenc! Ennél jobb étel a világon nincs! Tudom, sokan nem értetek egyet Velem, de mit tegyek, ha imádom? Szerencsére Férjem is megeszi, de még nagyobb szerencse, hogy Neki nem a kedvence, így nem eszi meg mindet előlem :-)
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 kg sóska vagy 2*250 g mirelit sóska
Liszt
Tej
 (kb 1 liter)
Csipet só
Cukor
6 szem burgonya
Tojás ízlés szerint
Ha friss sóskával dolgozunk, akkor először megpucoljuk. A levelet az ere mentén félbe hajtjuk és az ér kilógó végét megfogva, kitépjük azt. Így gyakorlatilag 2 fél sóskalevél marad a kezünkben. Az sem baj, ha a vége egyben marad, mert akkor biztos elég zsenge.
Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat és a sóskát. Fagyasztott esetén nem engedem ki előre, a tűzön úgyis kiolvad. Megdinszteljük, míg teljes egynemű, sötétzöld pépet kapunk. Ezt megszórjuk annyi liszttel, hogy pontosan befedje mindenhol. Összekeverjük csomómentesre és felöntjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó legyen, ugyanis, ha hűl, sűrűsödni fog. Hozzáadjuk a sót, majd a cukrot. Ez utóbbit mindenki ízlésére bízom. Először 5 kanállal tegyünk, keverjük addig míg feloldódik és megkóstoljuk, ha kell (márpedig kell), adunk hozzá még cukrot.. A lényeg, hogy a sóska savas ízét teljesen "eltakarja". Ne legyen túl édes a végkifejlet.
Kockára vágott főtt burgonyával és tükörtojással fogyasztjuk.