"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Panna cotta meggyzselével

Hozzávalók:
6 dl tejszín
3 dl zsíros tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
6 lapzselatin
Meggyzseléhez:
20-30 dkg meggy
5 dkg cukor
2 e.k keményítő
Borzasztóan egyszerű és egyenesen imádnivaló desszert. Bármikor jöhet. Lágy íze mindig levesz Minket a lábunkról.
A zselatint hideg vízban beáztatjuk. A tejet, tejszínt felforraljuk a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Lehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük és feloldjuk benne a kicsavart zselatin lapokat. Vízzel kiöblített tálkákba/poharakba öntjük, hűtőbe tesszük dermedésig.
A meggy öntethez a meggyet 1 dl vízzel felforraljuk+ levet is reszt, hozzáadjuk a cukrot. A keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük és a meggyhez adjuk. Egy forralás után levesszük a tűzről. Kihűtve a tejszínpuding tetejére kanalazzuk.

Sárgaborsó főzelék sertéspörkölttel

 
Szeretünk mindenféle főzeléket, változatos köretekkel. Ez már régen volt "étlapon" otthon, így most erre esett a választás. Nem bántuk meg.
Hozzávalók:
1 csomag sárgaborsó
1 hagyma
5 gerezd fokhagyma
Só, bors
Liszt
Olaj
Sertéspörkölthöz:
70dkg sertéscomb
1 hagyma
Kevés olaj
Só, bors, őrölt kömény
Pirospaprika
1 paprika
1 paradicsom
A borsót megmossuk és egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk Másnap az áztató vizében vagy füstölt csülök levében feltesszük főni. Ha eleget ázott, gyorsan megfő. Sózzuk, borsozzuk A rántáshoz apróra vágott hagymát üvegesre pirítunk, lisztet adunk hozzá és addig kevergetjük a tűz felett, míg zsemleszínű lesz. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Berántjuk a főzeléket, ha kell még ízesítjük. Én mindig annyi borsot adok hozzá, hogy szinte "csípjen".
A pörkölthöz pörköltalapot készítünk az ismert módon. Belekockázzuk a paprikát, paradicsomot és felforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük. Puhára főzzük a húst és már tálalható is.

Leveles-meggyes

Sok hozzáfűznivaló nincs ehhez a rettentően egyszerű desszerthez. Leveles tésztát most vettem előszőr, így kísérlet volt. Legközelebb vékonyabbra nyújtom a tésztát...
Hozzávalók:
2 cs fagyasztott levelestészta
60 dkg meggy
cukor
némi édesmorsza

A kimagozott meggyet lecsepegtetjük, kimagozzuk és összekeverjük a morzsával, hogy ne áztassa el a tésztát. 
A leveles tésztát többször félbe, majd negyedbe hajtva 3x-4x átnyújtjuk, végül téglalap alakúra nyújtva 8*8-as kockákat vágunk ki. Mindegyik közepére teszünk 4 szem meggyet és a sarkait vizes ecsettel megkenve összeragasztjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával és aranybarnára sütjük.

Semmi-tökből

Hogy miért ez a neve? Történt az, hogy nővéremnél voltam és megkínált ilyennel. Mivel nem emlékezett, hogy szeretem vagy nem szeretem a tököt, ezért nem mondta meg mi ez! Annyit válaszolt a kérdésemre, hogy : SEMMI! Kóstold meg. Megkóstoltam, nagyon ízlett. Ekkor felfedte a titkot, hogy ez tökből van! Mondtam, hogy ez jó, mert szeretem a tököt :-). Így aztán rajta maradt a név: SEMMI.
Hozzávalók:
Tök
Só, bors
Liszt
Tojás
Fokhagyma
Olaj
Mártogató:
Tejföl
Fokhagyma


A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lesózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Kb 2 tökhöz 2 tojást teszünk, sok borsot és 3-4 gerezd fokhagymát. Összevegyítjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrűn folyó tészta legyen.
Forró olajban kisütjük. Tejfölös-fokhagymás mártogatóval tálaljuk.

Barackos-kefíres süti

 
Kb másfél hete érik a barack és tegnap csináltam a
negyedik tepsivel ebből a sütiből. Annyira egyszerű és Mindenkinek úgy ízlik, hogy muszáj! Mindent a kefíres pohárral kell mérni.
Hozzávalók:
1 pohár kefír
2 pohár cukor
1 pohár olaj
3 pohár liszt
3 tojás
1 sütőpor
2 vaníliás cukor
0,5 k.k fahéj
6-8 érett sárgabarack
Ízlés szerint csoki (remek hozzá a kimaradt húsvéti tojás és nyúl)


A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, hozzátördeljük a csokit. A barackot kockára vágjuk. Nagy gáztepsibe, szilikonos sütőpapírra öntjük a tésztát és a tetejére szórjuk a barackot.
200 fokon aranybarnára sütjük. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk.

Rántott tojás

Azt hiszem Alíz konyhájában láttam ezt a szerzeményt és tudtam, Nekem ilyet csinálnom kell! Csináltam is! Még büszke is voltam magamra, hogy legalább fél ótát hagytam a tojásokat a zsemlemorzsában és milyen egyszerűen átteszem így a sütőbe, mert teljesen megszilárdul. Hát tévedtem. Annyit szenvedtem vele, hogy az összes felmenője a tojásnak emlegetve volt. De a végeredmény! Imádjuk! Csak ki kell találni egy taktikát, amivel egyszerűbb lesz!
Nem kell hozzá más, csak tojás, só és zsemlemorzsa. Meg persze olaj a kisütéshez.
Én egy tálcára kiszórtam jó sok zsemlemorzsát , majd ráütöttem a tojásokat, hogy ne érjenek egymáshoz. Megsóztam és a tetejét is vastagon befedtem morzsával, majd állni hagytam. Minél hosszabb ideig, annál jobb. Majd miután jól magába szívta a tojás a morzsát, szűrőkanállal óvatosan a forró olajba tettem. Na ez az ami csökkenti szegény étel "élvezeti értékét", mert vagy a tojás folyik szét, vagy a kanállal felszedsz annyi zsemlemorzsát, ami úgy megég az olajban, hogy egy adag kisütése után cserélheted is le. Na, de, ha már felütöttem a tojásokat, ez nem szeghette kedevem. Mindkét oldalát szépen megsütöttem. Magában, főzelékhez, burgonyapüréhez, salátához is tökéletes.

Vörösboros szilvaleves

 
Nők Lapja Konyháját vettem a hétvégén amiben többek között ez a recept is felkeltette az érdeklődésemet, bár nem vagyok nagy gyümölcsleves evő. Azt hiszem túlzás nélkül mondhatom, hogy ez valami eszméletlen finom!
Hozzávalók:
1 kg szilva
1 citrom
15 dkg cukor
Fahéj
1 dl bor (fehéret ír, de a színe miatt Én vöröset használtam)
1  cs vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
Szegfűszeg (én kihagytam és nem bánom)
A cukrot megkaramellizáljuk és, ha szép színű, felöntjük a borral és a citrom kifacsart levével. Hozzáadjuk az összevágott szilvát és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, fahéjjal ízesítjük és puhára főzzük. Kikeverjük a tejfölt, a pudingot vízzel, óvatosan a leveshez keverjük. Felforraljuk és kb 2 liter vízzel felöntjük. Miután egyet forrt, összeturmixoljuk és még egyszer felforraljuk.
Tejszínhabbal tálaljuk. Aki édesebben szereti, adhat hozzá még cukrot, de szerintem ennek a lényege, hogy olyan jó savanyú, hűsítő leves!