"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Költözés

Életünk egyik fordulópontjához érkeztünk. Nagyon-nagyon régóta vágytunk már erre és íme, hosszú-hosszú várakozás után eljött... Költözünk. Panelból kertesházba.
Így most sokáig nem lesz konyhám, nem tudok sütni-főzni, ami hiányozni fog, de, ha minden kész lesz sokkal örömtelibb lesz a főzés az új konyhámban.
Addig is ritkán jövök és régebbi recepteket hozok, amit az utóbbi időkban csak gyűjtögettem, mert az ügyintézés közepette blogolni sem volt időm.
Sajnos a blogjaitokat sem tudom túl sűrűn nézni, mert hát még netünk sem lesz az új helyen néhány hétig, de ígérem, ha visszatérek, mindent bepótolok!

Balatonon


Bocsássatok meg Nekem, hogy mostanában eltűntem, de kissé összetorlódtak az események. De szerencsére Nekünk is jutott egy kis pihenő. Elhatároztuk, hogy idén Balcsin nyaralunk. Le is foglaltam a szállást egy hétre a La Riva panzióban, de egy bizonyos esemény miatt le kellett mondanom(erről bővebben egy másik bejegyzésben).

Biankáékkal meg volt beszélve, hogy hétvégére lejönnek utánunk, így 3 nap 2 éjszakára mégis csak foglaltam szállást, a  Hotel Aranypartban. A kinti látkép után kellemes élmény fogadott Minket a szálloda előterében. Alalpvetően mindennel megvoltunk elégedve, pedig nem egy *****-os modern hotel...
Az idő szerencsére jó volt, ezért tudtunk strandolni. Volt koktélozás, fagyikehely, jó vacsora, isteni vacsora, zene-tánc, pizza, strand, éjszakai séta és buli a parton, tehát minden ami szem szájnak ingere.
Ezek közül is kiemelném a Garda Garden grill teraszt ahol a felszolgálók és a szakácsok is elkápráztattak minket mind kedvességükkel, mind pedig a minőséggel. Nagyon baátságosak voltak, öröm volt ott enni. Az étlap nem tartalmazott sok ételt, de Én, aki az ételkészítést az iskola falai közt sajátítottam el, nagyon megválogatom mit eszem,mert sok helyen sokmindent nem úgy készítenek, ahogy kellene, legalább 4, számomra tetszetős ételt is felfedeztem, amiből nehezen tudtam választani.

Összefoglalva fantasztikus 3 napot töltöttünk el Biankával és Férjével. Nem ez volt az első közös program, de biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsó!!!

(Cukkínis) Tökfőzelék

Tökszezon idején nem maradhat el a főzelék készítése. Régebben nem rajongtam érte. Megettem, de max 1 tányérral egy főzetből. Most, hogy már benőtt a fejem lágya, bármikor-bármennyi jöhet belőle. Az új verzió pedig, hogy cukkínivel keverve, keményítővel sűrítve készítem, melyek által isteni finom, lágy ízt kapunk. Férjem is odavan érte.
Hozzávalók:
2 normál tök
2 kisebb cukkíni
1 közepes hagyma
Olaj
1 cs kapor
3 e.k keményítő
1 tejföl
Feltét:
virsli, fasírt, natúr szelet
A tököt, cukkinit hámozzuk, magozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Lesózzuk, fél órát állni hagyjuk és leöntjük az eresztett levet (nem csavarjuk).
A finomra vágott hagymát olajon megfuttatjuk és hozzáadjuk a tököt és a kaprot. Vízzel felengedjük, ízesítjük. A keményítőt hideg vízzel elkeverjük és a főzeléket besűrítjük vele. A tejfölt hőközelítéssel hozzáadjuk. Hagyjuk, hogy felforrjon és már kész is. Hidegen és melegen is fogyasztható, könnyű, nyári étel.

Sárgabarack joghurt

Sárgabarack szezon közepén hogyan is maradhatott volna ki a joghurt? Ha egy kicsit puhább a barack az átlagosnál, éppen megfelel a célnak.
Rettentően egyszerű. Sokáig gondolkodtam is rajta, feltegyem-e egyáltalán.
Hozzávalók:
450 g natúr joghurt
6 szem barack
méz
 
A barackot kimagozva összeturmixoljuk a barackkal, mézzel ízesítjük, lehűtjük. Ha szükséges, tálaláskor még a tetejére is csorgatunk mézet.
Hűsítő, gyors, egészséges desszert.

Lecsós szelet sütőtálban

Lecsós csirkét két féle képpen csináltam eddig. Szeletben és csíkokban, de mindkét verziót a főzőfelületen, magas falú serpenyőben. Most újítottam. Idi barátnőmtől kaptam ezt a szuper sütőtálat, amit ki kellett próbálnom. Ebbe rétegeztem a húst és a zöldséget, lefedve megsütöttem, amiből aztán egy olyan más étel kerekedett, mint az eddigi lecsós csirke, hogy Férjemmel úgy döntöttünk, ezután csak ezt a verziót esszük.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
4-5 paprika
6-8 paradicsom
2 nagy fej hagyma
Kevés olaj
1 cs petrezselyem
Só, bors
 
Kivételes, hogy valami rakott ételre Én nem teszek tejfölt. Ez így is szuper.
Csiekemellet szeleteljük, kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk és a vékonyan kiolajozott tepsibe fektetünk egy sort. Mehet rá a szelet paprika, paradicsom, hagyma, só, bors, marék apróra vágott petrezselyem. Ezt 3x megismételjük úgy, hogy a tetejére zöldségek és fűszerek kerüljenek. Alufólia alatt készre sütjük.
Rizzsel tálaljuk. Gyors-egyszerű. és finom!!

Barackos gombóc

Mint azt már jeleztem, rajtam is átment a "barackos gombóc láz". Az ötlet Mohától származik, nála figyeltem fel erre a jó receptre, de aztán másoknál is találkoztam vele. Sok volt a barack idén, ezért is volt egyértelmű, hogy valami újat ki kell próbálnom.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (hámozva
30 dkg liszt
1 tojás (csak, ha újburgonyából készítjük
Sárgabarack
Fahéj
Porcukor
Vaj
Zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük, áttörjük, kihűtjük majd összegyúrjuk a liszttel és a tojással. Ha összeállt kb karvastagságú hengert formázunk belőle. A barackot magozzuk, fahéjas cukorral alaposan megszórjuk.
A hengerből szeleteket vágunk, amibe 1-1 fél vagy egész barackot "csomagolunk".
Vizet forralunk, óvatosan beletesszük a kész gombócokat. Egy forralás után és, ha feljött a gombóc, kiszedjük azokat.
Vajat felolvasztjuk, megpirítjuk a morzsát, amihez Én mindig adok cukrot is közben, némi karamellizálódás érdekében. A kész kifőtt gombócokat morzsába forgatjuk, majd tálaláskor fahájas cukorral szórjuk meg őket.

Babgulyás

Bableves...hmmm.Nagyon jó kis találmány. Egy családi összejövetel, egy hétköznap vagy hétvége bármelyikére készíthető.
Hozzávalók:
0,5 kg bab
0,5 kg főtt-füstölt tarja vagy csülök
5 répa
2 fehérrépa
4 krumpli
1 hagyma+1 a rántáshoz
2 gerezd fokhagyma
Olaj
Só, bors
1 cs petrezselyem
Előző nap a babot beáztatjuk. Én most csülök helyett a húsvétkor fagyasztóba tett tarjával készítettem. Ez gyorsan kész, így nem kell órákig főzni, mint a csülköt. Babot felrakom főni kb 3x-os vízben. Ha félig puha, mehetnek bele a megtisztított zöldségek, majd a kocka hús. Ízesítjük. Ha minden megfőtt, magyaros rántást készítek olaj-finomra vágyott hagyma-liszt-megpirít-lehúz-fokhagyma-pirospaprika.
Ezzel besűrítem a levest. A végén 1 e.k ecetet adok hozzá.
Tejföllel tálaljuk. Egy süti elég utána főételnek.

Ribizlis-tejfölös pite

 
Egy újabb újságos recept! Bár abban fekete ribizlivel szerepel, gondoltam így, pirossal is ugyanolyan jó lesz!
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg rama
5 dkg porcukor
1 tojás
Tetejére
3 dl tejföl
3 tojás
10 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
20-30 dkg ribizli
 
A tészta alapanyagait gyorsan összegyúrjuk, hogy minél hidegebb és keményebb maradjon a margarin. Kinyújtjuk és a gyümölcstorta forma aljába illesztjük. 15-20 percre hűtőbe tesszük.
Eközben a tojást összezutyuljuk a tejföllel, cukorral, narancshéjjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből, szétterítjük rajta a megtisztított ribizlit, ezután pedig ráöntjük a tejfölös keveréket. 200 fokon kb 20-30 percig sütjük.


VKF XXXVI. Balkáni kolbászos-gombás krumpli

Edit VILÁGJÁRÓ FAZEKÁBA készítettem, szívemet lelkemet beleadva! Fogadd szeretettel! :-)
Túl nagy történetet nem tudok eme finomság mellé kerekíteni. Igazából megkérdeztem Drága Férjemet, hogy mi az amit el tudna képzelni ebben a témában, melyik nemzet-ország ételét látná szívesen a tányérján. Azt válaszolta, szerinte valami szláv népcsoport spacialitása lenne a legjobb választás, ugyanis nagyon szeretjük a magyar konyhát, mert elég fűszeres, és az Övéké nagyon hasonlít az ízek intezitásában, de mégis más. Hát így esett a választásom erre. Kiválasztottam, megkérdeztem jó-e, Ő pedig "engedélyt adott" az elkészítésére.

Hozzávalók:
75 dkg krumpli
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
40 dkg kolbász
25 dkg gomba
10 dkg füstölt sajt
1 cs. újhagyma
3 e.k olaj
2 dl ajvár
0,5 dl száraz vörösbor
Só, bors


Előmelegítjük a sütőt.
A krumplit meghámozva 1 cm-es karikákra vágjuk, tejjel feltesszük főni egy nagyobb lábasba, sózzuk-borsozzuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Felforraljuk, majd 15 percig kis lángon főzzük.
Kolbászt vékony karikára vágjuk.
Gombát megtiszítjuk, felszeleteljük.
Sajtot lereszeljük.
Hagymát felkarikázzuk.
Olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a kolbászt,majd a gombát és a hagymát.
A krumplihoz keverjük ezt a kolbászos cuccot, a sajtot, az ajvárt és a bort. Valószínű sózni nem kell már, de borsot adhatunk hozzá.
Kivajazott tepsibe öntjük és 30 perc alatt készre sütjük.
Tejfőllel, kovásos uborkával fogyasszuk.