"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Cukkini szendvics


Itt a strand szezon! Amikor csak tudunk,megyünk Mi is pancsolni. Mindig viszünk valami harapnivalót,mert a 2 és 4 éves nemigen toleralja,ha hosszú ideig kell sorban állni,majd ücsörögve ebédelni,mikor lubickolhatnának is. Ezért a "gyorsan bekapunk valamit és megyünk a vízbe" stratégia működik. Két féle szendvicset csinálok. Az egyik félét tönköly szenvics kenyérből,szendvics sütőben,a másik pedig a család egészséges kedvencét,a cukkini szendvicset. Az ötlet Diától jött,de végül egy teljesen saját összeállítású szendvicsünk lett. Puha,omlós,finom és gyors. A feltéttel millió képp variálható.
Hozzávalók :
25 dkg túró
25 dkg cukkini (zsenge,héjastol,végei nélkül ennyi,nem kell kinyomkodni)
4 tojás
15 dkg zabliszt
5 dkg zabpehely
1 kk. szódabikarbóna
1 gerezd fokhagyma
Kb 2 dl víz

A turmixba beletettem a túrót,a feldarabolt cukkinit, a tojásokat és a fokhagymát. Simára turmixolzam majd a többi hozzávalóval elkevertem. 10 percig pihenni hagytam.
Sütöttem már a háromszög szendvics sütőben és a kontaktgrillben is. Mindkettőben nagyon jó lett.
Az előbbibe sütve 3 e.k tésztát rakunk 1 kockába,kisütjük,majd kettőt megtöltve még visszacsukjuk a sütőbe míg a sajt beleolvad. Mert ugye az sosem marad ki a töltelékek sorából...
Kontakt grillben 2db 5 kanalas mennyiségű lapot sütök amelyből az egyikre pakolom  sonkat,sajtot,stb-t,a másikat ráhajtom és néhány másodpercre összenyomom a grillel.

Frozen torta

Elég nagy kihívás volt számomra ez a torta,de úgy érzem,nagyon jól sikerült. Volt egy alap elképzelése a szülinaposnak,amiből valahonnan elvettem,mást pedig hozzáraktam. A végeredmény pedig magáért beszél.
A felső szint egy málnás joghurtos torta. Az alsó pedig egy hagyományos gesztenyés torta volt.
Málnás joghurt torta
Vizes piskóta
3 tojás
3 e.k víz
6 e.k cukor
6 e.k liszt
Joghurt krém
400g málnás joghurt
4 dl tejszín
6 lapzselatin 
10 dkg málna
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorra felhabosítjuk,közben hozzáadjuk a vizet.
A lisztet elkeverjük benne,végül a fehérje habot óvatosan beleforgatjuk. Alul sütőpapíros,kis kerek tortaformában,175 fokon kb 20 percig sütjük. Sütő függő,figyelni kell. A lapot 3-ba vágjuk.  A krémhez a joghurtot egy textil pelenkán,szűrőbe téve lecsepegtetjük. A zselatínt beáztatjuk. A joghurtot meglangyosítjuk es a kinyomkodott zselatin lapokat elkeverjük benne. Nem főzzük!!! Közben a jól behűtott 30%-os tejszínt felverjük és a kihűlt joghurthoz keverjük. 
Az egyik lapot visszahelyezzük a karikába. A krém felét rátesszük. Aztán a másik lap,krém másik fele és a harmadik lap. Egy éjszakára hűtőben dermesztjük.
Mivel burkoltam,így körbe és a tetejére nem a krém,hanem vajkrém került.
Ehhez: 
15 dkg margarin
15 dkg porcukorral 
kikevertem és ezzel vontam be a torta tetejét valamint az oldalát.
N
Burkoláshoz használtam kb 1,5 kg halvány kék és 1 kg fehér tragantot.
Olafhoz egy icipici piros es egy kevés fekete kellett 

Diótorta peonzával


Ez a torta zongorás külsőt kapott(alap ötlet  alliteráció oldaláról),ugyanis Nővérem fiának jövőre zongora lesz a hangszere a zeneiskolában.
Peonza rajongók az öccsével együtt,így nem volt kérdés,hogy valamilyen formában jelen legyen a tortán. Ezért azt külön megformáztam tragantból .
A tortával kissé meggyűlt a bajom. Pontosabban a krémmel. Az utolsó pillanatban újra tervezés volt. Riasztottam (másik) nővérem,így sikerült a két lányom mellett egy szinte új tortát összeraknom,alig 2 óra alatt.
Ami nagyon fontos egy diós tortánál,hogy a vajjal/margarinnal nem szabad spórolni. Sajnos muszáj bele sok! Egy adag krém esetében 20 dkg! Különben a krém nem áll meg. Ez volt az én vesztem is. Nem akartam egy tapado vajkrémet...
Végül ez lett a vége:
Hozzávalók:
Tészta:  
3x1 kis tejföl
3x1 tojás
3x 5e.k cukor
3x 6e.k dió
3x 4e.k liszt
3x1 k.k szódabikarbóna 
Fahéj
Ezekből 3 tésztát keverve,sütőpapíron kisütünk 3 lapot. 170 fokon kb 25 perc / db

Krém:
2 cs vanília puding
8 e.k cukor
8 dl tej
40 dkg!!!! vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
(2 tábla feher csoki)

A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük. A végén elkeverjük benne a cukrot. Vízfürdőbe állítva kihűtjük. A margarint kihabositva kanalanként hozzákeverjük. Aztán a diót.
A végén biztos ami biztos alapon adtam hozzá fehér csokit is. Ehhez felolvasztottam a csokit. A krémbol keveset (egy dl) meglangyosítva hozzákevertem. Kicsit hagytam hűlni és lassan a többi krémet is hozzá adagoltam. (Ha beletesszük a fent írt margarin mennyiséget,akkor már nem lesz szükség a csokira)
A tortát karikába visszatéve töltöttem be,kissé behűtottem és körben is lekentem a krémmel.

Díszítés:
70 dkg fehér tragant
10 dkg fekete
10 dkg piros
Glazúrhoz:
Fél tojásfehérje
Kb 15-20 dkg porcukor
Néhány csepp citromlé
Fekete ételfesték
A tortát fehérre leburkoltam. Alulra egy vékony díszt sodortam pirosból. A zongora pillentyűket feketéből vágtam ki.
A hangjegyeket,a tetején a szegély díszt,és az oldalán a függőleges fekete csíkokat glazúrral rajzoltam.
Ehhez a fehérjét félig fekvertem majd apránként beleszitáltam a cukrot miközben kevertem. A citrom levét is hozzáadtam. Sűrűn folyó,íróka állagot kell kapni. Ennek a mennyiségnek kb a negyedét használtam fel. Ez azért írom le,mert a festés előtt érdemes kivenni belőle egy kisebb adagot és csak azt befesteni. (Viszont a tojásfehérje aligha szedhető kisebb adagra,igy a fél fehérjéből kell mázat készíteni)
A kész glazúrt zacskóba tettem,a sarkát kivágtam egy icipicit és megrajzoltam a vékony mintákat. Azután egy nagyobb lyukat vágtam a zacskóra és a szélét is kidíszítettem.



Gyümölcsös túrótorta

Nincs is frissítőbb és üdítőbb torta egy jó gyümölcsös túró tortánál. Igaz ez még januári szülinapra készült,de nyáron még inkább aktuális.
Ha valaki igazán finom,krémes túrótortát szeretne,ez egy tökéletes recept. Szépen megáll a krém,díszíteni nagyon jó vele,de akár burkolható is marcipánnal vagy annak rokonaival.
A tésztája a jól bevált Kiskukta féle alap tortalap,mely hozzávalói mennyiségeit kerekítettem.
5 tojás
250 g cukor + 100 g a habba
435 g liszt
190 ml tej
190 ml olaj
1 sütőpor
A fehérjét habnak felverjük. A sárgáját,olajat,tejet,cukrot kikeverjük és a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Ha simára kevertük,óvatosan beleforgatjuk a habot. 175 fokos sütőben, 26 cm-es formában sütjük.
Készítettem már ezzel a krémmel sima piskótával tortát. Abban az esetben 3x2 tojásos szükséges. 
Krém:
750 g túró
1 cs. vanília puding
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom.
A túrót összeturmixoltam a citrom héjával és a levével. A pudingot a tejjel felfőztem. A margarint a porcukorral kikevertem. Amikor a puding kihűlt,elkevertem a túróval majd a margarint is hozzáadagoltam.

Tetejére került:
1 banán
1 kivi
30 dkg meggy
A lapot 3 részre vágva betöltöttem a tortàt. Körbe csak vékonyan kentem le és a következőképp díszítettem: Sima végű csővel nyomtam habzsákból pöttyöket egymás alá. Ha egy oszlop megvolt,kenőkéssel kissé elhúztam a krémet jobbra. Aztán mellé következett egy újabb oszlop pöttyökből amit elhúztam és így tovább, míg körbe nem értem. 

Tejszínes gesztenyetorta


Keresztfiunk születésnapjára készítettem a tortát. Fejben kitaláltam, hogy a gesztenye ízvilág jó volna,ugyanis azt Mindenki szereti. A csokit is,de az már a könyökömön jön ki. Megkérdeztük az ünnepeltet és anélkül, hogy tereltük volna bármilyen íz fele, Beni is gesztenyét kért :-)
A tésztája a csíkos süti receptje alapján készült. Két diós és egy mákos.
Krém:
1 cs vanília puding
4 dl tej
2cs 250 g-os cukormentes gesztenye( ha cukros, akkor kevesebb kell a pudinghoz)
4 dl tejszín
40 g kész zselatin
2 e.k porcukor
A lapokat egyesével sütöm mindig ebből a tésztából. A krémhez a pudingot hideg tejjel elkevertem,fefőztem. Amikor elzárom alatta a lángot,akkor keverem bele a cukrot,igy kisebb az esély leégetni :-) Kihűtjük és hozzáadjuk a gesztenye masszát,amiből egy pici darabot meghagyunk díszítésre.
A tejszínt hideg állapotban habbá verjük, a végén a porcukrot hozzáadjuk.
A zselatint mindig először beáztatjuk négyszeres mennyisegű vízben. Itt 8g-ot,32g vízben. Megvárjuk,hogy megdagadjon és felmelegítjük,de nem forraljuk.
Ha langyosra hűlt elkeverjük 1 e.k tejszínnel. Majd még eggyel és még eggyel.... Majd az összes tejszín habbal. Ezt a zselatinos tejszín habot a gesztenyés pudinghoz adjuk és a tortát betöltjük vele. 1/4 krém az első lapra ami diós,rá a mákos,aztán 1/4 krém,diós lap és végül a maradék 1/4 krémmel bevonjuk a torta tetejét és körben is. A maradék krémet habzsákba töltjük és tetszőlegesen díszítjük vele a tortát. Ráreszeljük a meghagyott pürét a nagy lyukú reszelőn,valamint friss sült gesztenyével feldobjuk.


Férfi test torta lánybúcsúra

Ezt a különleges tortát egy lànybúcsúra készítettem. Az otletet közösen hoztuk össze a szervezővel. Az első ötlet a boxeralsó volt,de mivel az nagyon általános,kicsit csavartunk rajta. Én a fecskét ajánlottam két combbal,aztán kértek hozzá felsőtestet is. Így született ez. Faragtam,ragasztottam,kentem és elég jól sikerült. 
 Így készült :


 A lába közt pálinkás bugykos bújt meg. ☺
4 tojásos Kiskukta tortalap,narancsos-csoki krémmel(recept). A lap 22x30-as keretben sült. Ebből a tésztából faragtam minden részét.
A test-színt a fehér traganthoz adott minimális piros és sárga színező hozzáadásával gyúrtam.

Meggyes joghurtos pite


Ismét egy nagyon eltalált sütit készítettem.
Úgy jó a recept ahogy van!
Ani blogján találtam. Ő ugyan málnával készítette,amit ki is fogok próbálni az első idei termésünkből,de ennek hiányaban a fagyasztóban heverő meggy tökéletes helyettesítője volt.
A hozzávalókat a joghurtos pohárral mérjük.
Hozzávalók :
1 nagy natur joghurt
50 dkg túró
4 tojás
Fél pohár kókuszolaj
1 pohár zabliszt
1 pohár zabkorpa
1 e.k méz
2 e.k folyékony édesítő
1 k.k vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
1 m.k szódabikarbóna
50 dkg meggy

Szeletelt vagy darált mandula a tetejére

A túrót a joghurttal,édesítővel,kókuszolajjal,vaníliával botmixerrel krémesítjük, majd a többi hozzávalóval (meggy kivételével)elkeverjük. 15 percig pihentetjük.
25x35-ös sütőpapíros tepsibe öntjük,elsimitjuk. A meggyet a tetejére szórjuk,majd mandulát.
180 fokos sütőben 45 percig sütjük.