"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Diótorta peonzával


Ez a torta zongorás külsőt kapott(alap ötlet  alliteráció oldaláról),ugyanis Nővérem fiának jövőre zongora lesz a hangszere a zeneiskolában.
Peonza rajongók az öccsével együtt,így nem volt kérdés,hogy valamilyen formában jelen legyen a tortán. Ezért azt külön megformáztam tragantból .
A tortával kissé meggyűlt a bajom. Pontosabban a krémmel. Az utolsó pillanatban újra tervezés volt. Riasztottam (másik) nővérem,így sikerült a két lányom mellett egy szinte új tortát összeraknom,alig 2 óra alatt.
Ami nagyon fontos egy diós tortánál,hogy a vajjal/margarinnal nem szabad spórolni. Sajnos muszáj bele sok! Egy adag krém esetében 20 dkg! Különben a krém nem áll meg. Ez volt az én vesztem is. Nem akartam egy tapado vajkrémet...
Végül ez lett a vége:
Hozzávalók:
Tészta:  
3x1 kis tejföl
3x1 tojás
3x 5e.k cukor
3x 6e.k dió
3x 4e.k liszt
3x1 k.k szódabikarbóna 
Fahéj
Ezekből 3 tésztát keverve,sütőpapíron kisütünk 3 lapot. 170 fokon kb 25 perc / db

Krém:
2 cs vanília puding
8 e.k cukor
8 dl tej
40 dkg!!!! vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
(2 tábla feher csoki)

A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük. A végén elkeverjük benne a cukrot. Vízfürdőbe állítva kihűtjük. A margarint kihabositva kanalanként hozzákeverjük. Aztán a diót.
A végén biztos ami biztos alapon adtam hozzá fehér csokit is. Ehhez felolvasztottam a csokit. A krémbol keveset (egy dl) meglangyosítva hozzákevertem. Kicsit hagytam hűlni és lassan a többi krémet is hozzá adagoltam. (Ha beletesszük a fent írt margarin mennyiséget,akkor már nem lesz szükség a csokira)
A tortát karikába visszatéve töltöttem be,kissé behűtottem és körben is lekentem a krémmel.

Díszítés:
70 dkg fehér tragant
10 dkg fekete
10 dkg piros
Glazúrhoz:
Fél tojásfehérje
Kb 15-20 dkg porcukor
Néhány csepp citromlé
Fekete ételfesték
A tortát fehérre leburkoltam. Alulra egy vékony díszt sodortam pirosból. A zongora pillentyűket feketéből vágtam ki.
A hangjegyeket,a tetején a szegély díszt,és az oldalán a függőleges fekete csíkokat glazúrral rajzoltam.
Ehhez a fehérjét félig fekvertem majd apránként beleszitáltam a cukrot miközben kevertem. A citrom levét is hozzáadtam. Sűrűn folyó,íróka állagot kell kapni. Ennek a mennyiségnek kb a negyedét használtam fel. Ez azért írom le,mert a festés előtt érdemes kivenni belőle egy kisebb adagot és csak azt befesteni. (Viszont a tojásfehérje aligha szedhető kisebb adagra,igy a fél fehérjéből kell mázat készíteni)
A kész glazúrt zacskóba tettem,a sarkát kivágtam egy icipicit és megrajzoltam a vékony mintákat. Azután egy nagyobb lyukat vágtam a zacskóra és a szélét is kidíszítettem.



Gyümölcsös túrótorta

Nincs is frissítőbb és üdítőbb torta egy jó gyümölcsös túró tortánál. Igaz ez még januári szülinapra készült,de nyáron még inkább aktuális.
Ha valaki igazán finom,krémes túrótortát szeretne,ez egy tökéletes recept. Szépen megáll a krém,díszíteni nagyon jó vele,de akár burkolható is marcipánnal vagy annak rokonaival.
A tésztája a jól bevált Kiskukta féle alap tortalap,mely hozzávalói mennyiségeit kerekítettem.
5 tojás
250 g cukor + 100 g a habba
435 g liszt
190 ml tej
190 ml olaj
1 sütőpor
A fehérjét habnak felverjük. A sárgáját,olajat,tejet,cukrot kikeverjük és a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Ha simára kevertük,óvatosan beleforgatjuk a habot. 175 fokos sütőben, 26 cm-es formában sütjük.
Készítettem már ezzel a krémmel sima piskótával tortát. Abban az esetben 3x2 tojásos szükséges. 
Krém:
750 g túró
1 cs. vanília puding
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom.
A túrót összeturmixoltam a citrom héjával és a levével. A pudingot a tejjel felfőztem. A margarint a porcukorral kikevertem. Amikor a puding kihűlt,elkevertem a túróval majd a margarint is hozzáadagoltam.

Tetejére került:
1 banán
1 kivi
30 dkg meggy
A lapot 3 részre vágva betöltöttem a tortàt. Körbe csak vékonyan kentem le és a következőképp díszítettem: Sima végű csővel nyomtam habzsákból pöttyöket egymás alá. Ha egy oszlop megvolt,kenőkéssel kissé elhúztam a krémet jobbra. Aztán mellé következett egy újabb oszlop pöttyökből amit elhúztam és így tovább, míg körbe nem értem. 

Tejszínes gesztenyetorta


Keresztfiunk születésnapjára készítettem a tortát. Fejben kitaláltam, hogy a gesztenye ízvilág jó volna,ugyanis azt Mindenki szereti. A csokit is,de az már a könyökömön jön ki. Megkérdeztük az ünnepeltet és anélkül, hogy tereltük volna bármilyen íz fele, Beni is gesztenyét kért :-)
A tésztája a csíkos süti receptje alapján készült. Két diós és egy mákos.
Krém:
1 cs vanília puding
4 dl tej
2cs 250 g-os cukormentes gesztenye( ha cukros, akkor kevesebb kell a pudinghoz)
4 dl tejszín
40 g kész zselatin
2 e.k porcukor
A lapokat egyesével sütöm mindig ebből a tésztából. A krémhez a pudingot hideg tejjel elkevertem,fefőztem. Amikor elzárom alatta a lángot,akkor keverem bele a cukrot,igy kisebb az esély leégetni :-) Kihűtjük és hozzáadjuk a gesztenye masszát,amiből egy pici darabot meghagyunk díszítésre.
A tejszínt hideg állapotban habbá verjük, a végén a porcukrot hozzáadjuk.
A zselatint mindig először beáztatjuk négyszeres mennyisegű vízben. Itt 8g-ot,32g vízben. Megvárjuk,hogy megdagadjon és felmelegítjük,de nem forraljuk.
Ha langyosra hűlt elkeverjük 1 e.k tejszínnel. Majd még eggyel és még eggyel.... Majd az összes tejszín habbal. Ezt a zselatinos tejszín habot a gesztenyés pudinghoz adjuk és a tortát betöltjük vele. 1/4 krém az első lapra ami diós,rá a mákos,aztán 1/4 krém,diós lap és végül a maradék 1/4 krémmel bevonjuk a torta tetejét és körben is. A maradék krémet habzsákba töltjük és tetszőlegesen díszítjük vele a tortát. Ráreszeljük a meghagyott pürét a nagy lyukú reszelőn,valamint friss sült gesztenyével feldobjuk.


Férfi test torta lánybúcsúra

Ezt a különleges tortát egy lànybúcsúra készítettem. Az otletet közösen hoztuk össze a szervezővel. Az első ötlet a boxeralsó volt,de mivel az nagyon általános,kicsit csavartunk rajta. Én a fecskét ajánlottam két combbal,aztán kértek hozzá felsőtestet is. Így született ez. Faragtam,ragasztottam,kentem és elég jól sikerült. 
 Így készült :


 A lába közt pálinkás bugykos bújt meg. ☺
4 tojásos Kiskukta tortalap,narancsos-csoki krémmel(recept). A lap 22x30-as keretben sült. Ebből a tésztából faragtam minden részét.
A test-színt a fehér traganthoz adott minimális piros és sárga színező hozzáadásával gyúrtam.

Meggyes joghurtos pite


Ismét egy nagyon eltalált sütit készítettem.
Úgy jó a recept ahogy van!
Ani blogján találtam. Ő ugyan málnával készítette,amit ki is fogok próbálni az első idei termésünkből,de ennek hiányaban a fagyasztóban heverő meggy tökéletes helyettesítője volt.
A hozzávalókat a joghurtos pohárral mérjük.
Hozzávalók :
1 nagy natur joghurt
50 dkg túró
4 tojás
Fél pohár kókuszolaj
1 pohár zabliszt
1 pohár zabkorpa
1 e.k méz
2 e.k folyékony édesítő
1 k.k vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
1 m.k szódabikarbóna
50 dkg meggy

Szeletelt vagy darált mandula a tetejére

A túrót a joghurttal,édesítővel,kókuszolajjal,vaníliával botmixerrel krémesítjük, majd a többi hozzávalóval (meggy kivételével)elkeverjük. 15 percig pihentetjük.
25x35-ös sütőpapíros tepsibe öntjük,elsimitjuk. A meggyet a tetejére szórjuk,majd mandulát.
180 fokos sütőben 45 percig sütjük.


Nocarb vargabéles


Régóta szemeztem ezzel a tésztával már,de valahogy mindig elfelejtettem venni. Most kaptam egy kedves ismerőstől akivel együtt sportolunk. Hát itt volt a remek alkalom,hogy kipróbáljam.
Hozzávalók:
1 cs NoCarb angyalhaj tészta
30 dkg túró
70 g görög joghurt
3 tojás
1 citrom héja
12 dkg xilit
1 k.k vanília kivonat
50 g mazsola
A tésztát folyó víz alatt,tésztaszürőben alaposan kiöblítjük.  Vizet forralunk,ebbe téve pár percig főzzük,majd újra jól kiöblítjük.
A mazsolát forró vízben beáztatjuk. A fehérjét habbá verjük. A többi hozzávalót összekeverjük,beletesszük a mazsolát,a tésztát és végül a fehérje habot is beleforgatjuk. 30*20-as sütőpapíros tepsibe simítjuk.
180 fokon addig sütjük míg szép barnás színe lesz.
Jól sikerűlt,eszik a gyerekek is,állagra is megfelelő, de nekem nem jött be ez az ízvilág....

Omlós meggyes-túrós pite



Végre egy igazi süti!! Annyi,de annyi süteményt sütöttem már az egészségesebb kategóriából,de valahogy egyik sem volt az igazi! Hát ez az! A nagy Ő :-))))
A receptet itt találtam . Több olyan étel is van az oldalon,amit biztosan ki fogok próbálni. Szeretem mikor ésszerű keretek közt lehet változtatni.
(Nekem a paleo pl sok. Ez nem azt jelenti,hogy elítélem,csak én azt nem tudnám tartani és nem is akarom.)
A régi ízeket akarom, a már megszokottakat,a megszokott konyha technológia eljarasokkal és főleg tejtermékekkel. Mindezt úgy,hogy a lisztet,cukrot,zsiradékot lecserélem a szerveztenek kevésbé megterhelőre,magasabb tápértékűre. No persze ez nem könnyű,mert nem minden helyettesíthető egy az egyben a receptek nagy részében. Ezért kísérletezek és kísérletezek.  Hol több, hol kevesebb sikerrel :-)
Hozzávalók :
Tészta:
10dkg kókuszliszt
10dkg zabpehely
1 tojás
10 dkg kókuszolaj
1mk szódabikarbóna
1 citrom héja
2 dkg 1:4 dw édesítő vagy 8 dkg eritrit/xilit
Túrós rész:
50 dkg túró
1 nagy görög joghurt
1 tojás
1 púpos e.k kókuszliszt (Másodszor 1e.k utifű maghéjja készült. Még jobb lett)
1 citrom héja
1e.k folyékony édesítő
Meggyes rész:
40 dkg meggy (fagyasztottat használtam)
2,5 dl meggylé
5 dkg kókuszliszt

A sütőt elömelegítjük 180 fokra.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és sütőpapíron 25×35-ös méretűre nyújtjuk(amekkora az ehhez legkozelebbi méretű tepsink),nyomkodjuk. Valamennyire nyújtható állagú, de a széleinél kézzel rá kell segíteni.
A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval. Én krémes túrót használtam, így nem kellett turmixolni. Bár ki-hogy szereti.
A tésztát sütőpapírostól tepsibe tesszük,rásimítjuk a túrót,arra pedig rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. Betoljuk a sütőbe 30 percre. Ha letelt kivesszük,gyorsan elkeverjük a meggylevet a kókuszliszttel,rákenjük a süteményre és 10 percig sütjük még.
Isteni,omlós,krémes,savanykás-édes finomságot kapunk ami még az étkezésre,alapanyagokra nem odafigyelők számára is kellemes meglepetést okoz!