"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Pándi meggytorta

A legeslegfinomabb torta a világon! Mikor megtaláltam a receptet Mariamnál, tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom!
 A piskótához:
3 tojás
17.5 dkg kristálycukor
14 dkg meggy
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj
19 dkg liszt
1cs sütőpor 
½ citrom reszelt héja és leve
2 csipetnyi fahéj
Krém:
2 dl tej
8 dkg cukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé 
15 dkg mascarpone krémsajt
2dl tejszín
1 is csomagos zselatin
Meggyzselé:
36 dg meggy
1,8dl meggylé
3,5 dg vanília puding
7dg cukor
1 citrom héja
Fél citrom leve
Fahéj
Díszítés:
Darált dió
25 dkg fehér csoki
20ml olaj
Transzfer fólia

-Az egész tojáskat cukorral felverjük. A meggyet, összeturmixoljuk az olajjal, a vajjal, a tejjel, a citrommal. Hozzáadjuk a felvert tojást. Kimérjük a szárazanyagokat, és hozzákeverjük a tojásos alaphoz. Külön-külön , 3lapot sütünk 210 C°- on 10-12 percig.
-A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, belekeverjük a fehér csokit, majd folyamatos keverés közben felforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, és besűrítjük kb.20 perc alatt. Ha kihűlt, összeturmixoljuk.
-A meggyet is turmixoljuk,citromhéjjal és lével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Beleöntjük a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet forr.
-A piskótákat megkenjük meggykrémmel.
-A zselatint kis lángon feloldjuk a vízben. Ehhez pár kanálnyit keverünk az krémből, azután hozzáadjuk az egész krémhez, ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A tejszínes krémet négy részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban megkenjük vele a meggyes tortalapokat és a betöltött torta külsejét.
A torta tetejét darált,pörkölt dióval szórjuk meg.
Köré a fehér csokit megolvasztjuk egy kevés olajjal és a kimért (a torta átmérője*3,14) transzfer fóliára kenjük. Ha mattul a csoki, a torta köré helyezzük.
Én tejszínhab rózsákkal és mintás, tördelt csoki darabokkal díszítettem.



Aranygaluska, a No1

Azt hiszem egyszer már készítettem aranygaluskát, de annyit kellett vele pepecselni, mire minden galuskát egyenként vajaztam és dióba mártottam, hogy azt mondtam többet nem... Na, de most már tudom, hogy-hogy kell egyszerűbben. Méghozzá kislányom segítségével :-)

Hozzávalók:
5dkg porcukor
50dkg liszt
5dkg vaj
5dkg élesztő
6 g
2 db tojás
2,5dl langyos tej
2 db citrom héja
Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor 
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
A langyos tejet és az élesztőt a kelesztőbe tesszük, megszórjuk némi liszttel,cukorral,lezárjuk és várjuk,h felfusson. A többi hozzávalót mind beleöntjük a kelesztőtálba és sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett nyújtón 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 25*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
 További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. Mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.
Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.

       

Tonhalas tészta

 
Mit is fűzhetnék hozzá? Gyors, egyszerű, isteni és tészta!
Hozzávalók:
1cs farfalle
3 tonhalkonzerv
4 gerezd fokhagyma
1 kis sűrített paradicsom
1 HF paradicsom
Só, bors
1 kis tejföl
A tésztát forró, sós vízben feltesszük főni. A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a paradicsomot, megpirítjuk és beleöntjük a halakat is. Én kettőnek leöntöm a levét, egyet beleöntök. Összeforralom, ízesítem, majd az utolsó forralás előtt a tejfölt is hozzáteszem.
A leszűrt tésztát hozzákeverem a mártáshoz.
Reszelt sajttal tálalom. (Én őrölt chillivel is megszórom)

Csokoládés muffin

Engem is elért a láz, ami a babás fórumon söpört végig.  Süssünk muffint gyerekkel. Nem ment rosszul, korához képest 17 hónapos lányom sokat segített, de volt utána mit takarítani és pakolni :-)
De nem baj. Gyakorlat teszi a mestert.

Egyszerű,keverős,csokis muffint sütöttünk.
Hozzávalók:
7dkg vaj
10dkg cukor
2tojás
2,5dl tej
25 dkg liszt
6dkg kakaó
1cs sütőpor
10dkg étcsoki
lekvár
Két féle készült, amint az a papírokból is látszik. Az egyik csokis-, a másik lekváros közepű.
Kislányom feladatai:
-muffin papír szétszedése és formába rakása
-kimért hozzávalók nagy tálba öntése
-csoki tördelés
-csoki bele és rá pakolása
A lekvár és a csoki kivételével a robotgép táljba tesszük a hozzávalókat és simára keverjük.
Mi 18 db formába osztottuk a tésztát. Minden mélyedésbe 1-1 nagy evőkanállal teszünk a tésztából. Felére kiskanállal lekvárt, felére tördelt csokit szórunk. Befedjük 1-1 evőkanál tesztával és a maradék csokit elosztjuk az összes tetején.
180 fokon, tűpróbáig sütjük. Ne várjuk meg, hogy teljesen megszilárduljon mert úgy száraz lesz. Kisit szaftosra kell hagyni.

Tepsis tarjás-krumpli

 
Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
1,5kg krumpli
2 fej hagyma
1cs szeletelt bacon (kihagyható)
Só, bors, mustár
Kevés olaj
Hétvégén készítettem. Nem igényel nagy munkát, de igazán férfibarát étel. Na, mondjuk Én sem vetem meg!
A tarját vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és mustárral megkenjük. Krumplit megpucoljuk, mossuk és kb 1cm vastagra karikázzuk. A hagymát pucoljuk, félkarikára vágjuk.
Egy nagy tepsi alját megkenjük olajjal és a krumplit elosztjuk szépen benne. Sózzuk, tetejére fektetjük a tarját, megszórjuk hagymával, beterítjük baconnel és öntünk alá egy decinyi vizet.
A tepsit lefedjük alufóliával és 200 fokon, légkeverésen 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát és ellenőrzés mellett felső pirítással színt adunk a husinak.
Savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk


Csokis-gesztenyetorta

Nézze el Nekem Mindenki,hogy nincs rendes fotó! Kislányunk első születésnapján nem ez volta legfontosabb! De talán így is kivehető a lényeg.
Két torta készült az alkalomra, hogy Mindenki találjon kedvére valót és nem mellékesen hogy elég legyen.
Hozzávalók:
Tészta:
3tojás
1nagy tejföl
15ek cukor
15ek liszt
3kk szodabikarbóna
15 ek kakaópor
1dl olaj
2 marék étcsoki
Krém:
4 dl tej
1cs vanília ouding
2 cs gesztenyemassza
25 dkg margarin
20dkg porcukor
Tetejére:
80-90dkg burkoló massza
Az olajjal a csokit meglangyosítom hogy felolvadjon.A tojást a tejföllel és a cukorral kikeverem, majd az összes többi hozzávalóval simára keverem, a végén hozzáadom a langyosra hűlt csokit is..A 25*25-ös tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Közben elkészítem a krémet. A pudingot a tejjel felfőzöm, a vajat a cukorral habosra keverem. Ha kihűlt a puding belemorzsolom a gesztenyét, simára keverem és a vajas porcukrot kanalanként hozzáadjuk.
A lapot 3-ba vágjuk, megkenjük a krém 1/3ával, lap, krém, lap és a tetejére, oldalára elosztjuk a maradék 1/3 krémet.
Lehűtjük és a rózsaszín burkoló masszával bevonjuk, díszítjük.



Baconos szűz Hasselbach burgonyával

Egyszerű. Mutatós. Finom.
Így tudnám jellemezni a Hasselbach burgonyát! 
Hozzávalók:
70 dkg sertés szűzérme
1 kg burgonya
1cs szeletelt baconszalonna
Grill fűszer
Olaj
A szűzérmét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szalonnába göngyöljük. Olajozott tepsibe fektetjük a szeleteket.A burgonyát sűrűn bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. 5e.k olajat elkeverünk tetszőleges fűszerekkel, Én grill fűszerrel és sóval dolgoztam. Ezzel alaposan megkenjük a burgonyát, hogy a vágásokba is kerüljön. A hús mellé állítjuk a tepsibe. Kb egy órát sütjük 200fokon , miközben meg-megforgatjuk és locsoljuk a zsírjával.
Savanyúsággal, friss kenyérrel, sült szalonnával tálaljuk.