"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Aranygaluska, a No1

Azt hiszem egyszer már készítettem aranygaluskát, de annyit kellett vele pepecselni, mire minden galuskát egyenként vajaztam és dióba mártottam, hogy azt mondtam többet nem... Na, de most már tudom, hogy-hogy kell egyszerűbben. Méghozzá kislányom segítségével :-)

Hozzávalók:
5dkg porcukor
50dkg liszt
5dkg vaj
5dkg élesztő
6 g
2 db tojás
2,5dl langyos tej
2 db citrom héja
Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor 
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
A langyos tejet és az élesztőt a kelesztőbe tesszük, megszórjuk némi liszttel,cukorral,lezárjuk és várjuk,h felfusson. A többi hozzávalót mind beleöntjük a kelesztőtálba és sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett nyújtón 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 25*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
 További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. Mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.
Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.

       

Tonhalas tészta

 
Mit is fűzhetnék hozzá? Gyors, egyszerű, isteni és tészta!
Hozzávalók:
1cs farfalle
3 tonhalkonzerv
4 gerezd fokhagyma
1 kis sűrített paradicsom
1 HF paradicsom
Só, bors
1 kis tejföl
A tésztát forró, sós vízben feltesszük főni. A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a paradicsomot, megpirítjuk és beleöntjük a halakat is. Én kettőnek leöntöm a levét, egyet beleöntök. Összeforralom, ízesítem, majd az utolsó forralás előtt a tejfölt is hozzáteszem.
A leszűrt tésztát hozzákeverem a mártáshoz.
Reszelt sajttal tálalom. (Én őrölt chillivel is megszórom)

Csokoládés muffin

Engem is elért a láz, ami a babás fórumon söpört végig.  Süssünk muffint gyerekkel. Nem ment rosszul, korához képest 17 hónapos lányom sokat segített, de volt utána mit takarítani és pakolni :-)
De nem baj. Gyakorlat teszi a mestert.

Egyszerű,keverős,csokis muffint sütöttünk.
Hozzávalók:
7dkg vaj
10dkg cukor
2tojás
2,5dl tej
25 dkg liszt
6dkg kakaó
1cs sütőpor
10dkg étcsoki
lekvár
Két féle készült, amint az a papírokból is látszik. Az egyik csokis-, a másik lekváros közepű.
Kislányom feladatai:
-muffin papír szétszedése és formába rakása
-kimért hozzávalók nagy tálba öntése
-csoki tördelés
-csoki bele és rá pakolása
A lekvár és a csoki kivételével a robotgép táljba tesszük a hozzávalókat és simára keverjük.
Mi 18 db formába osztottuk a tésztát. Minden mélyedésbe 1-1 nagy evőkanállal teszünk a tésztából. Felére kiskanállal lekvárt, felére tördelt csokit szórunk. Befedjük 1-1 evőkanál tesztával és a maradék csokit elosztjuk az összes tetején.
180 fokon, tűpróbáig sütjük. Ne várjuk meg, hogy teljesen megszilárduljon mert úgy száraz lesz. Kisit szaftosra kell hagyni.

Tepsis tarjás-krumpli

 
Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
1,5kg krumpli
2 fej hagyma
1cs szeletelt bacon (kihagyható)
Só, bors, mustár
Kevés olaj
Hétvégén készítettem. Nem igényel nagy munkát, de igazán férfibarát étel. Na, mondjuk Én sem vetem meg!
A tarját vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és mustárral megkenjük. Krumplit megpucoljuk, mossuk és kb 1cm vastagra karikázzuk. A hagymát pucoljuk, félkarikára vágjuk.
Egy nagy tepsi alját megkenjük olajjal és a krumplit elosztjuk szépen benne. Sózzuk, tetejére fektetjük a tarját, megszórjuk hagymával, beterítjük baconnel és öntünk alá egy decinyi vizet.
A tepsit lefedjük alufóliával és 200 fokon, légkeverésen 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát és ellenőrzés mellett felső pirítással színt adunk a husinak.
Savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk


Csokis-gesztenyetorta

Nézze el Nekem Mindenki,hogy nincs rendes fotó! Kislányunk első születésnapján nem ez volta legfontosabb! De talán így is kivehető a lényeg.
Két torta készült az alkalomra, hogy Mindenki találjon kedvére valót és nem mellékesen hogy elég legyen.
Hozzávalók:
Tészta:
3tojás
1nagy tejföl
15ek cukor
15ek liszt
3kk szodabikarbóna
15 ek kakaópor
1dl olaj
2 marék étcsoki
Krém:
4 dl tej
1cs vanília ouding
2 cs gesztenyemassza
25 dkg margarin
20dkg porcukor
Tetejére:
80-90dkg burkoló massza
Az olajjal a csokit meglangyosítom hogy felolvadjon.A tojást a tejföllel és a cukorral kikeverem, majd az összes többi hozzávalóval simára keverem, a végén hozzáadom a langyosra hűlt csokit is..A 25*25-ös tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Közben elkészítem a krémet. A pudingot a tejjel felfőzöm, a vajat a cukorral habosra keverem. Ha kihűlt a puding belemorzsolom a gesztenyét, simára keverem és a vajas porcukrot kanalanként hozzáadjuk.
A lapot 3-ba vágjuk, megkenjük a krém 1/3ával, lap, krém, lap és a tetejére, oldalára elosztjuk a maradék 1/3 krémet.
Lehűtjük és a rózsaszín burkoló masszával bevonjuk, díszítjük.



Baconos szűz Hasselbach burgonyával

Egyszerű. Mutatós. Finom.
Így tudnám jellemezni a Hasselbach burgonyát! 
Hozzávalók:
70 dkg sertés szűzérme
1 kg burgonya
1cs szeletelt baconszalonna
Grill fűszer
Olaj
A szűzérmét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szalonnába göngyöljük. Olajozott tepsibe fektetjük a szeleteket.A burgonyát sűrűn bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. 5e.k olajat elkeverünk tetszőleges fűszerekkel, Én grill fűszerrel és sóval dolgoztam. Ezzel alaposan megkenjük a burgonyát, hogy a vágásokba is kerüljön. A hús mellé állítjuk a tepsibe. Kb egy órát sütjük 200fokon , miközben meg-megforgatjuk és locsoljuk a zsírjával.
Savanyúsággal, friss kenyérrel, sült szalonnával tálaljuk.

Meggyes-csokitorta motoros fiúnak


 Barnabás 6. születésnapjára készítettem, aki nagy motoros. Egy cukrászdában nyomtatták az ostyára a fényképet, mint a Férjem Ferraris tortájához. Egyszerű tésztával és krémekkel dolgoztam, a végeredmény mégis nagyon jó le lett. (Azt mondták :-) )
Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás
1nagy tejföl
15e.k cukor
15 e.k liszt
15 e.k kakaópor
3 k.k szódabikarbóna
Meggyzselé:
1 üveg magozott meggy és leve
3 .k cukor
1 cs vanília puding
Csokikrém:
4 dl tej
1 cs csoki puding
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
Tetejére:
10 dkg bevonó massza
Ostyalap
Csillag alakú színes cukor
Köré:
Csoki transzfer fólia
20 dkg csokoládé
 
A tésztához a hozzávalókat alaposan elkeverjük és 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Én csak az aljára rakok sütőpapírt.Tűpróbáig sütjük 180 fokon.
A krémhez a csoki pudingot elkeverjük 2 dl tejjel, hozzáadjuk a többi tejet és sűrűre főzzük. A meggy levét leszűrjük, 4 dl-re vízzel kiegészítjük, elkeverjük a pudinggal  hozzáadjuk a meggyet és forrásig főzzük
Ha kisült a tészta, gyönyörűen 3 részre lehet vágni. Az elsőt torta tartóra helyezzük, köré tesszük a keretet és megkenjük a csokis krém felével. Jöhet a következő lap és rá a meggyzselé. Majd a harmadik lap. ezután az egész tortát körbekenjük a megmaradt kémmel. (keveset nyomózsákba töltünk és meghagyjuk díszíteni)
A csokit gőz felett megolvasztjuk, a fóliát méretre vágjuk. A Magasság a torta magassága, a hosszúság pedig a torta átmérője*3,14. Ez az Én 26cm-es tortámnál kb 82 cm.
Tetszőlegesen sütőpapírra vagy szilikon lapra fektetjük mintával felfelé. (hátul celluxszal összeragasztjuk, mert egy ív nem elég hosszú, így 3 db-ból jön ki). Gyors és határozott mozdulatokkal elkenjük rajta a csokit. Amikor a csoki mattulni kezd, a torta köré illesztjük a csokit a fóliával együtt. Hűtőbe tesszük 10 percre. Utána szépen lehúzható a csokiról a fólia és a minta a tortán marad.
A bevonó masszát keményítős nyújtó deszkán milliméter vékonyra nyújtjuk és ostyalap méretűre vágjuk, majd a tortára helyezzük. Mehet rá az ostyalap, amit körbe nyomunk csillagcsöves nyomózsákból a krémmel. Vigyázzunk, hogy ne nagyon nyomjunk magára az ostyára, csak köré.