"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Tepsis tarjás-krumpli

 
Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
1,5kg krumpli
2 fej hagyma
1cs szeletelt bacon (kihagyható)
Só, bors, mustár
Kevés olaj
Hétvégén készítettem. Nem igényel nagy munkát, de igazán férfibarát étel. Na, mondjuk Én sem vetem meg!
A tarját vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és mustárral megkenjük. Krumplit megpucoljuk, mossuk és kb 1cm vastagra karikázzuk. A hagymát pucoljuk, félkarikára vágjuk.
Egy nagy tepsi alját megkenjük olajjal és a krumplit elosztjuk szépen benne. Sózzuk, tetejére fektetjük a tarját, megszórjuk hagymával, beterítjük baconnel és öntünk alá egy decinyi vizet.
A tepsit lefedjük alufóliával és 200 fokon, légkeverésen 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát és ellenőrzés mellett felső pirítással színt adunk a husinak.
Savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk


Csokis-gesztenyetorta

Nézze el Nekem Mindenki,hogy nincs rendes fotó! Kislányunk első születésnapján nem ez volta legfontosabb! De talán így is kivehető a lényeg.
Két torta készült az alkalomra, hogy Mindenki találjon kedvére valót és nem mellékesen hogy elég legyen.
Hozzávalók:
Tészta:
3tojás
1nagy tejföl
15ek cukor
15ek liszt
3kk szodabikarbóna
15 ek kakaópor
1dl olaj
2 marék étcsoki
Krém:
4 dl tej
1cs vanília ouding
2 cs gesztenyemassza
25 dkg margarin
20dkg porcukor
Tetejére:
80-90dkg burkoló massza
Az olajjal a csokit meglangyosítom hogy felolvadjon.A tojást a tejföllel és a cukorral kikeverem, majd az összes többi hozzávalóval simára keverem, a végén hozzáadom a langyosra hűlt csokit is..A 25*25-ös tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Közben elkészítem a krémet. A pudingot a tejjel felfőzöm, a vajat a cukorral habosra keverem. Ha kihűlt a puding belemorzsolom a gesztenyét, simára keverem és a vajas porcukrot kanalanként hozzáadjuk.
A lapot 3-ba vágjuk, megkenjük a krém 1/3ával, lap, krém, lap és a tetejére, oldalára elosztjuk a maradék 1/3 krémet.
Lehűtjük és a rózsaszín burkoló masszával bevonjuk, díszítjük.



Baconos szűz Hasselbach burgonyával

Egyszerű. Mutatós. Finom.
Így tudnám jellemezni a Hasselbach burgonyát! 
Hozzávalók:
70 dkg sertés szűzérme
1 kg burgonya
1cs szeletelt baconszalonna
Grill fűszer
Olaj
A szűzérmét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szalonnába göngyöljük. Olajozott tepsibe fektetjük a szeleteket.A burgonyát sűrűn bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. 5e.k olajat elkeverünk tetszőleges fűszerekkel, Én grill fűszerrel és sóval dolgoztam. Ezzel alaposan megkenjük a burgonyát, hogy a vágásokba is kerüljön. A hús mellé állítjuk a tepsibe. Kb egy órát sütjük 200fokon , miközben meg-megforgatjuk és locsoljuk a zsírjával.
Savanyúsággal, friss kenyérrel, sült szalonnával tálaljuk.

Meggyes-csokitorta motoros fiúnak


 Barnabás 6. születésnapjára készítettem, aki nagy motoros. Egy cukrászdában nyomtatták az ostyára a fényképet, mint a Férjem Ferraris tortájához. Egyszerű tésztával és krémekkel dolgoztam, a végeredmény mégis nagyon jó le lett. (Azt mondták :-) )
Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás
1nagy tejföl
15e.k cukor
15 e.k liszt
15 e.k kakaópor
3 k.k szódabikarbóna
Meggyzselé:
1 üveg magozott meggy és leve
3 .k cukor
1 cs vanília puding
Csokikrém:
4 dl tej
1 cs csoki puding
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
Tetejére:
10 dkg bevonó massza
Ostyalap
Csillag alakú színes cukor
Köré:
Csoki transzfer fólia
20 dkg csokoládé
 
A tésztához a hozzávalókat alaposan elkeverjük és 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Én csak az aljára rakok sütőpapírt.Tűpróbáig sütjük 180 fokon.
A krémhez a csoki pudingot elkeverjük 2 dl tejjel, hozzáadjuk a többi tejet és sűrűre főzzük. A meggy levét leszűrjük, 4 dl-re vízzel kiegészítjük, elkeverjük a pudinggal  hozzáadjuk a meggyet és forrásig főzzük
Ha kisült a tészta, gyönyörűen 3 részre lehet vágni. Az elsőt torta tartóra helyezzük, köré tesszük a keretet és megkenjük a csokis krém felével. Jöhet a következő lap és rá a meggyzselé. Majd a harmadik lap. ezután az egész tortát körbekenjük a megmaradt kémmel. (keveset nyomózsákba töltünk és meghagyjuk díszíteni)
A csokit gőz felett megolvasztjuk, a fóliát méretre vágjuk. A Magasság a torta magassága, a hosszúság pedig a torta átmérője*3,14. Ez az Én 26cm-es tortámnál kb 82 cm.
Tetszőlegesen sütőpapírra vagy szilikon lapra fektetjük mintával felfelé. (hátul celluxszal összeragasztjuk, mert egy ív nem elég hosszú, így 3 db-ból jön ki). Gyors és határozott mozdulatokkal elkenjük rajta a csokit. Amikor a csoki mattulni kezd, a torta köré illesztjük a csokit a fóliával együtt. Hűtőbe tesszük 10 percre. Utána szépen lehúzható a csokiról a fólia és a minta a tortán marad.
A bevonó masszát keményítős nyújtó deszkán milliméter vékonyra nyújtjuk és ostyalap méretűre vágjuk, majd a tortára helyezzük. Mehet rá az ostyalap, amit körbe nyomunk csillagcsöves nyomózsákból a krémmel. Vigyázzunk, hogy ne nagyon nyomjunk magára az ostyára, csak köré.



Az Én rakott krumplim

 
Nincs benne semmi ördögi,csak a leghagyományosabb rakott krumpli egy kis teavajjal. Hogy szaftos legyen.
Hozzávalók:
12 szem krumpli
12 tojás
1 szál kolbász (kb 30cm)
1 nagy tejföl
1 teavaj
Zsemlemorzsa
A krumplit és a tojást sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, karikára vágjuk. A kolbászt felszeleteljük. Egy 20*30as tepsit kikenünk vajjal és körbeszórjuk zsemlemorzsával.
Rétegezzük:krumpli,tojás,kolbász,tojás,krumpli és a tetejére rácsipkedjük a teavajat és egyenletesen rákenjük sóval kikevert tejföl. Forró sütőben, felső pirítással, 180-200fokon barnára sütjük a tetején a tejfölt.


Tündérkénk egy éves lett!

Egy zsiráfos. Mert Nálunk a zsiráf megy... Csokis-gesztenyés
 Egy cicás. Mert ez az új kedvenc. A cicacica. Gyümölcsös-túrókrémes


 És egy szétdíbolós, nagyon szines még a napjára:
Receptek később...

Pillangós szilva torta

Halomba állnak a torta és egyéb étel receptek a gépemen. Főzök is, sütök is, de nem blogolok. Csak nagyon ritkán tudok erre fordítani időt, annyira lefoglal kislányom és a háztartás.
Most egy szülinapi tortával jelentkezem amit az ünnepelt kérésére szilvával álmodtam meg. Az alap recept nem más, mint a Pándi Meggytorta. Ez a torta mióta létezi, Én élek-halok érte.
A receptet mariam -tól vettem. Természetesen kicsit átformáltam...
Hozzávalók:
Tészta
3 tojás
17,5 dkg kristálycukor
14 dkg szilva
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj (olvasztott)
19 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ citrom reszelt héja és leve
2 mk fahéj
Krém
2 dl tej
8 dkg kristálycukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé 
15 dkg mascarpone krémsajt
 -
2 dl tejszín
1 kis cs.zselatin
Szilvazselé:
36 dkg szilva
1 dl víz
1 cs vaníliás pudingpor
7 dkg kristálycukor
½ citrom reszelt héja
¼ citrom leve
1kk fahéj
Vajkrém a burkolat alá
15 dkg margarin
15dkg porcukor
Burkolat:
60 dkg burkoló massza (formix, fondant,marcipán)
Piros és kék ételfesték
Csillámpor
A tésztához a tojásokat egészben, nem szétválasztva felverjük kb dupla térfogatúra melyhez hozzáadjuk a cukrot. A szilvát a tejjel,vajjal,olajjal, citrom levével és héjával összeturmixoljuk.Az így kapott masszát a tojással, liszttel, sütőporral és fahéjjal összeforgatjuk. 3 részre osztjuk, úgy sütjük. A tojások méretétől és egyéb apró tényezőktől is függ,de Nekem 2x úgy jött össze, hogy az 1/3 tésztarész 280g volt. Tehát,ha nagyjából egyforma lapokat szeretnénk, 280g körüli tészta kerüljön egy formába. A forma aljára sütöpapírt teszünk.Én 25cm-es formával dolgoztam, így a tortám sem túl maga. 22-23cm-esbe is el lehet készíteni. A recept is azzal írja. 180fokon 15 percig sütjük, lisztezett felületre borítjuk.

Közben készülhet a krém. A tejet a krémsajttal és a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokit és megvárjuk míg azzal is felforr. Ezután a sárgájákkal besűrítjük. Idő igényes, legalább 20 percig intenzíven kevergetve forraljuk. Ha kihűlt összeturmixoljuk.
A szilva zseléhez a szilvát mossuk, negyedeljük és egy lábasban a vízzel,cukorral,fahéjjal felforraljuk. Nem kell neki sok idő, kb negyed óra, ekkor a pudingot kevés vízzel kikeverve hozzáadjuk, besűrítjük. Összeturmixoljuk

A hideg tejszínhabot habbá verjük.
Ha a tészta kisült, 2-t megkenünk a szilva zselével.
A zselatint a leírás szerint elkészítjük, vagyis 4 evőkanál vízben feloldjuk és melegítjük.
Összerakjuk az alapkrémet. A fehércsokis krémhez óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. A zselatint elkeverjük 1 e.k krémmel, majd kettővel és az egészet hozzáadjuk a tejszínes krémhez amivel jó alaposan összedolgozzuk.
Torta karikát teszünk az első lap köré és a szilvazselé tetejére olyan vastagon kenünk krémet, mint maga a lap. Aztán lap-zselé-krém-lap és újra krém. Ekkor még marad 1/4 krémünk amit - a torta kb 10 perc hűtőben állása után-, a keretet levéve a torta köré kenünk.
Ha megszilárdult a krém, cukorral kihabosított margarinnal vonjuk be a tortát, ugyanis a tejszínes krémet nem szereti a massza.
Másnap a masszát akkorára nyújtjuk, mint a torta magassága2x+ az átmérője. Porcukros vagy keményítős felületen dolgozzunk!
Nyújtófa segítségével borítjuk rá a tortára és elegyengetjük. Díszítés kedv és ízlés szerint.