"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Kedves díj





Nagyon kedves meglepetésekben volt részem a napokban. Több blogban is visszaköszönt ez a logó és alatta szerepelt ez Én nevem. Nagy örömmel tölt el, hogy ennyien méltónak találjátok a blogomat erre a díjra!
Akiktől kaptam :
Csokilap - Minden ami édesség című blog tulajdonosától. Azért érzem megtisztelőnek, mert Én még Őt nem ismertem. Köszönöm, hogy rám találtál és, hogy felfedeztem ezáltal a blogod. Nagyon klassz dolgokat találtam Nálad!
Bianka - Kiskonyhám ízei aki barátnőm és blogtársam is egyben. Ő volt az első gasztroblogger, akit olvasni kezdtem
Mesi - Az Én szakácskönyvem blog szerkesztője, akit nemrégiben ismertem meg. Őt azért szeretem, mert tényleg igazi hétköznap elkészíthető, de mégis különleges dolgokat készít.
Jutka - Aki ugyanúgy imádja az erőse, mint Én :-)
Köszönöm Nektek!
És ami még fontos, a szabályok:
Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót. 
Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét. 
Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről. 
Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
Akiknem továbbadom és a miértje:
Beastie - Sok különlegességet, házi praktikát fedezhetünk fel Nála
Pocak Panna - Volt szerencsém személyesen is megismerni Őt és csodálom az életmódja miatt
Farkas Vilmos - Eszméletlen cukrászkölteményeket készít

VKF XXXX.-Töltött fánk fahéjas fehércsoki öntettel

 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 citromhéja
6 dkg olvasztott vaj
5 tojás sárgája
Tölteléknek:
Puding (1 cs pudingpor, 0,4l tej, 3 e.k. cukor)
Nutella
Öntet:
10dkg fehér csoki
1 dl tejszín
1kk fahéj

Ki ne szeretné a fánkot? És ki az aki nem szokott csinálni egy évben legalább egyszer. Sajnos általában nálam csak a farsangi időszakra jut fánk :-( Bár nem tudom miért, ugyanis nagy fánk funok vagyunk. Most egy új módszert próbáltam ki, amit ezután is alkalmazni fogok. Rá vagyok kattanva a Nutellára, ezért mindenképp Nutellás fánk volt a kiindulási alap. Így született meg ez. 
A lényege, hogy nem egyesével kell töltögetni a fánkokat fecskendővel, vagy nem kell kettéhajtani, golyókat gyúrogatni. Ez a világ legegyszerűbb módja, hogy a fánkba meglepi kerüljön.
Az élesztőt tálba morzsoljuk, felöntjük a langyos tejjel, megszórjuk liszttel és felfuttatjuk. Ha kész, az összes többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk belőle, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. 
Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Nem elírás, tényleg mm, ugyanis 2* kell majd ezt a tésztát venni. Középen félbe hajtjuk a tésztát és vonalat húzunk, hogy megjelöljük pontosan a közepét, majd vissza szétnyitjuk.Az egyik felére a szaggatónkkal kijelöljük, hogy hol lesznek a fánkok. Minden kör közepére teszünk egy kiskanál tölteléket. 
 A tészta jelöletlen felét ráhajtjuk a töltelékesre. Ezen "kidudorodnak" a töltelék halmok, amik körül ki tudjuk szaggatni a fánkokat. Félre tesszük őket és letakarva 15 percig pihentetjük. 
Forró olajban, közepes lángon kisütjük. Közben az öntethez vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a tejszínt, simára keverjük és beleszórjuk a fahéjat is. Nagyon finom, pikáns íze lesz. A fánkot porcukorral és/vagy öntettel tálaljuk.


Nudli


Gyerekkorom kedvenc étele. Na persze most sem vetem meg. Igaz hozzá voltam szokva,hogy csak Anyukám csinált mindig ilyet. Aztán  együtt is készítettünk, így már Én is, bátran nekivágok egyedül is.
Hozzávalók:
1 kg ókrumpli
0,5 kg liszt
2 tojás
A borgonyát meghámozzuk, megfőzzük, összetörjük, langyosra hűtjük. Ha ez mind megvan, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojást és összegyúrjuk. 4 bucira osztjuk, azokat pedig kígyó alakra sodorjuk. kb olyan átmérőjű legyen, mint amekkorát a hüvelyk és mutató ujjunkkal mutatni tudunk. Ezeket a kígyókat késsel 1 cm-es darabokra vágjuk, meleket megsodrunk kicsit a nyujtódeszkán. Lobogó sós vízben egy forrásig főzzük.
Darált, cukrozott mákkal vagy sajttal, tejföllel tálaljuk.   

Juhtúrós-kolbászos pogácsa

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg juhtúró
2,5 dkg élesztő
25 dkg vaj
1 kk só
15 dkg sajt
0,5 dl tej
1 arasz füstölt kolbász
1 tojás
Még egyszer egy vacsoracsatában láttam, amikor is feljegyeztem a receptet, mert nagyon megnyerő volt. Bár Norbi nem futtatta az élesztőt, Én igen. A langyos tejben a szokásos módon megvártam, míg felfut. Ezután a lisztet, túrót, lágy vajat, élesztőt, sót összekevertem és tésztává gyúrtam. A kolbászt megpucoltam és kicsi kockára aprítva a tésztába dolgoztam. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Tetejét tojással megkenve, sajttal megszórva, sütőlemezen készre sütjük. Talán célszerűbb kicsit nagyobbra szaggatni, és kevésbé vékonyra nyújtani,mert Nekem másnapra elég száraz lett.
Bár szerintem csak az Én hülyeségem, hogy a pogácsa az legyen kicsi.

Ráchús

Rácponty, ráchús, bármelyik
jöhet... A tejföl és a zöldségek olyan ízkombinációt alkotnak, ami bármikor leveszi az embert a lábáról. 
Most éppen tarjából készítettem, de lehet csirkéből, pontyból vagy más sertés "alkatrészből".
Hozzávalók:
1 kg sertés tarja
1 kg krumpli
2 paprika
2-3 paradicsom
2 fej hagyma
1 nagy tejföl
Kevés fűszerpaprika
Só, bors
(Szalonna)
Húst alaposan befűszerezzük. Ne sajnáljuk róla, mert a zöldségek és a szaft enyhíteni fog rajta. Burgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot felszeleteljük, hagymát karikázzuk. Tejfölt sózzuk, pirospaprikával elkeverjük.Egy nagyobb jénait kiolajozunk és rétegezzük: krumpli, só, zöldségek, hús, zöldségek, krumpli, só, paprikás tejföl. Tetejére kakastaréj szalonnát is rakhatunk. Forró sütőbe toljuk, lefedve. Kb egy órán keresztül így pároljuk, azután levesszük a fóliát és készre sütjük. Melegen tálaljuk. (Én imádom hidegen is)

Gyümölcsös-habos sütemény

Ezt a süteményi is egy blogtársam hatására
készítettem. Editnél figyeltem fel rá. Mindenkinek ízlett, csak az volt a baj, hogy azonnal melegen elfogyott. Akkor még szeletelni nem lehetett túl szépen.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 sütőpor
2 ek. tejföl
25 dkg margarin
3 ek kakaó
5tojás
5 e.k cukor+ a fehérjéhez 1 pohár
1,5-2 kg alma, meggy vegyesen.

A lisztet a sütőporral összekeverjük, a puha margarinnal elmorzsoljuk és a tejfölt, majd a cukrot és a tojások sárgáját hozzáadjuk, tésztát gyúrunk belőle, amit 3 részre osztunk. Az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük. A másik adag tésztát a kakaóval gyúrjuk össze, a harmadikat hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, a meggyel együtt a tepsiben levő tésztára terítjük. A kakaós tésztát a gyümölcsre reszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a pohárnyi cukorral és a kakaós tésztára simítjuk. Végül a hűtőben levő tésztát ráreszeljük a cukros habra. Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral tálaljuk.

Diós(darálós)keksz és segítség kérés

 

Ez még karácsony előtt készült. Nem tudtam, hogy otthon leszünk-e, lesznek-e vendégeink, mit fogok sütni, így ezt is jó előre betáraztam. Fém dobozban sokáig tárolható.
500 g liszt
30 dkg cukor
Késhegynyi sütőpor
12,5 dkg darált dió
1 tojás
Vaníliás cukor
25 dkg vaj
A hozzávalókat egy tálba összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a "darálós keksz kinyomóval" elkészítjük a kekszeket. Nem mondom, hogy nem okozott fejtörést. Öcsémmel 3 órán keresztül küzdöttünk vele. Oké, hogy a hosszú darálóst kinyomja az ember, aztán akkora darabokra vágja, amekkorára akarja, de, ha virágot akar, hogy szedi le a kinyomóról?
Hosszas szenvedés után arra jutottunk, hogy a kinyomó végét lisztezzük és mindig egy azonos helyre nyomjuk az asztalon, ahol nem lisztezünk alá, így odaragad (eltávolodva a kinyomótól). Az asztalról pedig lisztes késsel szedtük fel. 

Kérdés!
Ki-hogyan bánik ezzel a szerkezettel? Annyi ötletem lenne, hogy milyen kekszeket csináljak, de a hogyan még nagyon bonyolult. Bármilyen tippet szívesen fogadok, ami megkönnyíti a munkát.