"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Boldog Új Évet!

Gondjaid kerüljenek, asztalaid terüljenek! 
Tárcáid ne ürüljenek, fürtjeid ne őszüljenek! 
Barátaid szeressenek, jó tündérek kövessenek! 
B.U.É.K.

Vanília kivonat

Ez is egy olyan dolog, amit sok blogban láttam és nem lehetett nem kipróbálnom. 
Hozzávalók:
2dl vodka
5 vaníliarúd
A vaníliákat hosszában felnyitjuk, keresztben félbe vágjuk, üvegbe tesszük és felöntjük a vodkával. Sötét helyen 1 hétig érleljük. Ezután bármikor használható sütemények, krémek, fagylaltok ízesítésére. Sokkal intenzívebb az ízhatása, mint magának a vanília rúdnak.

Fűszeres keksz

 
Ajándékba készítettem ezt a kekszet
 Pocak Pannának a Gasztro Angyalkára. Saját készítésű fűszerrel ízesítettem. Sokat gondolkodtam, hogy-hogyan is csinálhatnék olyan ajándékot, amiben sem cukor, sem liszt, sem tejtermék nincs. Végül ezzel az összetétellel megszületett a kekszem:
7 dkg barna cukor
1 e.k méz
10 dkg vaj
1 tojás
25 dkg teljes kiörlésű liszt
1 kk fűszerkeverék
Tetjére 1 tojás
A hozzávalókat összegyúrtam, vékonyra nyújtottam és mézeskalács formákkal kiszúrogattam, majd sütőpapíros tepsin, tojással lekenve, barna cukorral megszórva 180 fokon 10 percig sütöttem. Az illata szétáradt a lakásban. Eszméletlen erős, finom aromája van.
Sajnos a kész termék fotóját nem találom! :-(

Fehércsokis bonbonok-kókuszos és kávés

Ismét bonbon... Belejöttem :-) Most kókuszosat készítettem tejszín és kókuszreszelék összefőzésével, fehércsoki kabátban, valamint kávésat, melyhez csokoládét olvasztottam, amihez frissen főzött kávét adtam annyit, amennyivel pont jó sűrű maradt.

Boldog Karácsonyt!

Minden Kedves Olvasómnak és Blogtársamnak nagyon boldog, békés ünnepeket kívánok!

Diós linzerkarika

Előre elkészíthető sütemények közöl Nálam a linzerkarika és az isler viszi a pálmát. Előbbit készítettem idénre.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
14dkg margarin
10 dkg porcukor
8dkg darált dió
1 citrom héja
Csipet só
Lekvár 
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, gyors-határozott mozdulatokkal hozzágyúrjuk a többi "kelléket". Minimum 1 órát hűtőben pihentetjük. Ha nem voltunk gyorsak és a tészta ragadós lesz, tegyük nyugodtan a fagyasztóba. Pihenőidő után fél cm vastagra nyújtjuk és linzer formával kiszúrogatunk annyi alját, mint tetejét. 10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, lekvárral összeragasztjuk(Nálam készült barack és szamóca lekváros is). Legalább egy napot adunk neki a puhulásra, de Fém dobozban, hosszú ideig eláll.

Vasi sajtosrúd

Anyukám receptjét hívtam segítségül idén karácsonyra. Amióta az eszemet tudom, ünnepekkor ez a sós mindig készűlt otthon. A neve mára már aktualitását vesztette, ugyanis a régi "vasi sajtkrémet", amivel az eredetii recept szerint készűl, nem kapható.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg zsír (nem elírás)
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 doboz 125g sajtkrém
20 dkg sajt-fele a tetejére
4 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk, a zsírt a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, többi hozzávalóval készre gyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 1 cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval rudakra vágjuk. A tetejét tojással megkenjünk, sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Világosra sütjük. Dobozban hetekig eláll, finom omlós marad.