"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Hajni makarónija

Ez a recept az egyik kedvenc Stahl könyvemből van. Mióta először ettem ilyet, havonta készítek, mert egyszerűen imádjuk!
Hozzávalók:
Kevéske olaj
8 duci gerezd fokhagyma
250g krémsajt (Pl:Philadelphia, Mascarpone)
1 hámozott paradicsom konzerv
0,5 liter főzőtejszín
500 g rövid csőtészta (Én most spagettiből csináltam)
Só, bors
Parmezán
Sós vízben kifőzzük a tésztát.
Az olajon barnára pirítjuk az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a krémsajtot és, ha megolvadt a paradicsomot meg a tejszínt. Addig főzzük, míg a paradicsomok teljesen szétesnek. Ízesítjük sóval, borssal.
Ha tészta is kész, összekeverjük ezzel a mártással. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Spárgakrém leves

Életemben először készítettem ilyet, lehet, hogy utoljára is! Elég semleges íze van, Mi pedig nagyon fűszeresen eszünk. Aki viszont kedveli a nagyon lágy ízeket, annak szívből ajánlom.
Hozzávalók:
1cs zöld spárga
só, cukor
1 ek. keményítő
Fél doboz tejföl
A spárga végén lévő virág szerű részt levágjuk, félretesszük. Megpucoljuk a maradék részt, aminek a puha részét kb 2 cm-es darabokban fakékba darabolunk. Kb 1 liter cukros-sós vízben megfőzzük. Elvileg a sípokat külön kellene megfőzni, de Én egyszerűbbnek láttam a többivel együtt és utána kiválogattam. Mikor ezt kiszedtem, az egészet összeturmixoltam. A keményítőt kevés vízzel kikeverve hozzáöntöttem a leveshez. Egyet forralunk rajta majd a tejfölt kikeverjük kb ugyanannyi levessel, hogy ne hidegen tegyük bele, mivel akkor kicsapódik. Ha is megvan, ismét turmixolunk rajta.
Spárga sípokkal, rezselt füstölt sajttal tálaljuk.

Meggyes-zabpelyhes muffin

Egészséges, mivel zabpelyhes
 A hozzávalókat bögrével mértem, olyan 3dl-es félével.
Hozzávalók:
1 bögre  zabpehely

1 bögre liszt
csipetnyi só
1/2 bögre meggy (vagy valami gyümölcs)
2 tojás
3/4 bögre tej
2 teáskanál sütőpor
1/4 bögre cukor
1/2 bögre darabos dió
1/4 bögre olaj
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban összekeverjük, majd egybe az egészet. Muffin sütő formát kibélelünk(6db-os)  kis muffin papírokkal és kb 2 evőkenálnyit rakunk a tésztából. 200 fokon készra sütjük.
18 db lesz belőle.

Szezámos csirkemell, pirított hagymás tésztával

Egészséges és finom!



Hozzávalók:
2 csirkemell
Szezámmag
só, bors, tárkony
Fél csomag teljes kiörlésű spagetti (Barilla)
1 vörös, 1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 paradicsom

Tésztát sós vízben a szokott módon megfűzzük.
A csirkemellet csíkokra vágva kevés olajon kifehérítjük majd hozzáadjuk a szezámot és összepirítjuk. Só-bors-tárkony. Ha kész, tányérra szedjük és az edényébe belekockázzuk a paradicsomot, karikázzuk a hagymát és megpároljuk. Mehet bele a tészta amivel még összepirítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Sárgabarack-krémleves

Valami könnyű nyári ételre vágytam, hát előkaptam egy zacskó sárgabarackot a fagyasztóból.


Hozzávalók:
kb 1 kg sárgabarack
7 dl tej
1 liter víz
cukor
szegfűszeg, fahéj
Ezt mondet egybe feltesszük főni. Ha szétesik a barack kihalásszuk belőle a fűszereket és botmixerrel összeturmixoljuk.
Tejszínhabbal tálaljuk.

Brokkoli saláta

Mivel próbálunk mostanában minél egészségesebb ételeket enni, így a terítéken ismét saláta volt.


Hozzávalók kb 8 adaghoz:
0,5kg brokkoli
1 kukorica konzerv
6 főtt tojás
2 póré és fél lilahagyma
1 cs csirkemell sonka
sajt
1 tejföl, majonéz, mustár

A brokkolit sós vízben megfőzzük és a szárát felkockázzuk. A tojást a szeletelővel először hozzában, majd keresztben felszeleteljük. A hagymákat apróra, csirkét-sajtot csíkokra vágjuk. Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, ráöntünk egy tejfölt és kb harmad annyi majonézet, valamint egy e.k mustárt.Sóval, borssal ízesítjük.

Jégsalátára halmozva jól mutat.

Pudingos-meggybegríz


 Mivel nincs neve, így Én adtam neki. Bocsi, ha kissé furán hangzik.
 Hozzávalók
1 cs vaníliás puding
4,5 dl tej
cukor
Meggy befőtt
10 dkg gríz
10dkg cukor
víz
A pudingot a szokott módon felfőzzük, majd egy hideg vízzel kiöblített jénai aljába egyenletesen elsimítjuk.
A meggy levét kiegészítjük vízzel, hogy 1 liter legyen(meggy nélkül) és feltesszük főni. Ekkor már a meggy is belemehet. Hozzámérjük a 10-10 dkg cukrot, grízt és addig főzzük, míg elkezd besűrűsödni. Kicsit hagyjuk hűlni és, hogy dagadjon a gríz majd ráöntjük a pudingra.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap gyönyörűen lehet szeletelni.