"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."
Arany János: A walesi bárdok
Light almás pite
Egy maximálisan diétába illeszthető,bűntudat nélküli,gluténmentes süteményt hoztam ma . Az alap ötlet Szafitól származik. Mint általában,most is kissé változtattam a recepten a család ízlésére.
Hozzávalók :
250g túró
2 e.k tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
8 dkg xilit
1m.k szódabikarbóna
5dkg kókuszliszt
5dkg zabliszt
1 dl tej
Töltelék:
50 dkg alma (pucolva legyen ennyi. Ez kb 6-7 db)
1 k.k fahéj
1 púpos e.k utifű maghéj
A tészta hozzávalóit összekeverjük. Sűrű masszát kell kapni,ami kenhető.
Az almát mossuk,pucoljuk,magházát eltávolítjuk. Fahéjjal,maghéjjal összekeverjük.
Kicsi, 20x15 cm- es tepsibe sütőpapírt teszünk és a tészta felét belesimítjuk. Ráhalmozzuk az almát,majd a tészta másik felét. Kb 30 percig,180 fokon sütjük.
Elég magas lett,így valamivel nagyobb tepsiben is süthető.
Méltó helyettesítője a kalória bomba almás pitének!
"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is",
https://www.facebook.com/groups/482203331887150/
Tök Jó Nap és Tök torta
Nagyobbik lányom már óvodás. (Hogy szalad az idő...?) Az ovijában minden évben,október elején megrendezik a tök napot. Ilyenkor készülnek a csoportok különböző művekkel:
Ezért én egy diópiskótás,sütőtökös-narancs krémes tortát készítettem. Körülötte muffinok ugyanilyen összeállításban,hogy a zsűri meg tudja kóstolni a torta felvágása nélkül:
És nyert :-)))) Első lettem vele!
A szülőknek is hírdetnek tökfaragó versenyt. Általában 20-30 versenymű van,amiből zsűri választja ki a 3 legjobbat
Továbbá van tökös süti verseny is. A sütiket szintén zsürizik,majd egy asztalról bárki választhat belőlük. Korábbi évektől eltérően a tök mellé őszi termések témában is lehetett sütni,tehát dió,gesztenye,alma,stb...Ezért én egy diópiskótás,sütőtökös-narancs krémes tortát készítettem. Körülötte muffinok ugyanilyen összeállításban,hogy a zsűri meg tudja kóstolni a torta felvágása nélkül:
És nyert :-)))) Első lettem vele!
LegLegLeg túrós
A legújabb kedvencünket hoztam most. Isteni,omlós,bűntudat nélkül ehető csupatúrós pite. Vagy lepény? Mindegy is. A lényeg,hogy finom!
Két meglévő recept (ez és ez) összegyúrásával jött létre. Igazán büszke vagyok rá :-)
Hozzávalók:
10dkg zabpehely
10 dkg kókuszliszt
10 dkg tönkölyliszt
10 dkg kókuszzsír (margarinnal is működik )
10 dkg xilit
1 cs sütőpor
1 tojás
Tej,ha nem áll össze
Túrókrém:
50dkg túró
1 nagy görög joghurt (Pilos)
1tojás
1 citrom héja
1 ek folyékony édesítő
1 ek utifű maghéj
10 dkg mazsola
Rum vagy fél üveg rumaroma
A tészta hozzávalóit összegúrjuk és a felét sütőpapíron 25x35 tepsi méretűre lapogatjuk (vizes kanállal vagy kézzel).
A mazsolát forró,rumos vízbe tesszük ázni.
A túrókrém hozzávalóit a maghéj kivételével összeturmixoljuk majd a maghéjat és a lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük.
A tésztán elegyengetjük,a maradék tésztát pedig nagy lyukú reszelőn a túróra reszeljük. Kézzel lenyomkodjuk.
190 fokon 30 percig sütjük.
Tönköly ropogós
Családi ünnepek alkalmával nem maradhat el a sós ropogtatni való sem. Eddig nem találtam kedvemre valót,ami nem a tipikus fehér lisztes,de nővérem hozott nekünk ilyet amibe nagyobbik lányommal egyből beleszerettünk. Férjem és kisebbik lányunk is szivesen ropogtatja. A lányok szülinapjára nem volt kérdés: elkészítem.
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg ementáli sajt
20 dkg vaj
1 dl tejföl
1 k.k só
Tetejére:
Tojás
Szezámmag
A sajtot lereszeljük. A vajat a liszttel elmorzsoljuk vagy késes darálóban összedolgozzuk. Minden hozzávalót összegyúrunk .
Sütőpapíron vagy szilikon lapon kinyújtjuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. Én itt derelyevágóval daraboltam. Tetejét tojással megkenjük majd maggal megszórjuk. 180 fokos sütőben,sütőpapíros tepsin 20-25 percig sütjük.
Sokáig eláll fém dobozban.
Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is
https://www.facebook.com/groups/482203331887150/
NoCarb pizza
A címből mindenki arra következtethet,hogy no carb tésztából készült a pizza. De nem! Nekem az a tészta nem jött be semmilyen szempontból. Sem ízre,sem állagra.
Most viszont a NoCarb előrukkolt egy új termékkel. (A konjak lisztjük sem nyerte el a tetszésem😞) Úgy tűnik terem nekem is babér náluk ;-). A NoCarb rostmixről van szó. Ezzel már többször sikerrel jártam,igyekszem minél előbb közzétenni az új recepteket.
A terméket ismét egy kedves ismerőstől kaptam tesztelésre.
De lássuk a medvét...
Hozzávalók egy kerek pizzához:
125g cukkini
125g túró
1 tojás
1kk. sütőpor
Fél kk. só
10 g NoCarb rostmix
Feltét ez esetben:
Paradicsom püré
Sonka
Mozzarella
Paradicsom
Ementáli
A hozzávalókat összeturmixoljuk és sütőpapíros pizzasütőre kenjük. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivessgzük és megpakoljuk ízlés szerinti feltéttel. Vagy amit a diétánk/életmódunk enged...
Visszatoljuk a sütőbe és (kb 15 percig) készre sütjük.
Forrón nem ajánlom szeletelni,mert a tészta akkor még lágy,de kis hülés után igazi pizzaként viselkedik.
London torta-barack charlotte
Nővérem "kislánya" (aki már 14 éves) idén Londonban járt. Annyira megbabonázta Őt,hogy hazaérve napokig nem is akart róla tudomást venni róla,hogy itthon van. Így a téma adta magát.
Ízre valami frissítő,nyári ízt kért. Ezért találtam ki a charlott tortát. Ehhez legalabb nem kell vajkrémmel körbe kenni burkolás előtt.
Hozzávalók :
Piskóta
6 tojás
12 dkg liszt
10 dkg cukor
(Legközelebb kicsit több piskótát sütök,mert ez éppenhogy elég.
Lekvár
Krém:
0,5kg túró
4 dl 30%-os tejszín
1 citrom héja
10 dkg cukor
20 g zselatin
1 konzerv őszibarack
A tojásokat szétválasztom,fehérjét laza habbá verem és kanalanként hozzáadom a cukrot,így verem keményre. Ezután egyesével hozzaadom a sárgájákat amivel tovább verem. A legvégén pedig a lisztet,kanalanként szilikon spatulával forgatom bele. Sütő méretű szilikonos sütőpapíros tepsibe simítom. 170 fokon kb 15 percig, világos szín eléréséig sütöm. Lisztezett feluletre borítom,lehúzom a sütőpapírt,de nem dobom ki,mert azzal tekerem fel a piskotat. Ha kihűlt,megkenem lekvárral és immáron a papírral csak körben tekerem be.
Közben elkészítem a krémet. Fél dl tejszínben megduzzasztom a zselatint,majd felmelegítem. A túrót a citromhéjjal,fél dl tejszínnel,cukorral és 3 fél őszibarackkal (amit nem csepegtetek le) összeturmixoltok. A maradék 3 dl tejszínt laza habbá verem. A lagyosra hűlt,de még folyékony zselatinba kanalanként adagolom a habot,míg mind bele nem kerül. Az őszibarackot felkockázom majd összeforgaton a túróval és a habbal.
Egy 28cm-es habüstöt/keverő tálat/bármit folpackkal kibélelek és közepéről indulva körberakom piskótatekerccsel. Olyan magasan,hogy a krém tetejére is maradjon. (Ami a torta alja lesz)
A krémet beleöntöm,elsimítom és befedem piskótatekerccsel.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap tortatálra borítjuk es lehúzzuk róla a folpackot. Díszíthetjük tejszínhabbal,gyümölccsel,de burkolhatjuk is,mivel a piskóta elzárja a tejszínes tölteléket. Burkolhatjuk vajkrémmel körbekenve,de én ezt kihagytam. Kb 50 dkg tragantot nyújtottam ki rá. A londoni látvànyosságokat kézzel festettem.
Ízre valami frissítő,nyári ízt kért. Ezért találtam ki a charlott tortát. Ehhez legalabb nem kell vajkrémmel körbe kenni burkolás előtt.
Hozzávalók :
Piskóta
6 tojás
12 dkg liszt
10 dkg cukor
(Legközelebb kicsit több piskótát sütök,mert ez éppenhogy elég.
Lekvár
Krém:
0,5kg túró
4 dl 30%-os tejszín
1 citrom héja
10 dkg cukor
20 g zselatin
1 konzerv őszibarack
A tojásokat szétválasztom,fehérjét laza habbá verem és kanalanként hozzáadom a cukrot,így verem keményre. Ezután egyesével hozzaadom a sárgájákat amivel tovább verem. A legvégén pedig a lisztet,kanalanként szilikon spatulával forgatom bele. Sütő méretű szilikonos sütőpapíros tepsibe simítom. 170 fokon kb 15 percig, világos szín eléréséig sütöm. Lisztezett feluletre borítom,lehúzom a sütőpapírt,de nem dobom ki,mert azzal tekerem fel a piskotat. Ha kihűlt,megkenem lekvárral és immáron a papírral csak körben tekerem be.
Közben elkészítem a krémet. Fél dl tejszínben megduzzasztom a zselatint,majd felmelegítem. A túrót a citromhéjjal,fél dl tejszínnel,cukorral és 3 fél őszibarackkal (amit nem csepegtetek le) összeturmixoltok. A maradék 3 dl tejszínt laza habbá verem. A lagyosra hűlt,de még folyékony zselatinba kanalanként adagolom a habot,míg mind bele nem kerül. Az őszibarackot felkockázom majd összeforgaton a túróval és a habbal.
Egy 28cm-es habüstöt/keverő tálat/bármit folpackkal kibélelek és közepéről indulva körberakom piskótatekerccsel. Olyan magasan,hogy a krém tetejére is maradjon. (Ami a torta alja lesz)
A krémet beleöntöm,elsimítom és befedem piskótatekerccsel.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap tortatálra borítjuk es lehúzzuk róla a folpackot. Díszíthetjük tejszínhabbal,gyümölccsel,de burkolhatjuk is,mivel a piskóta elzárja a tejszínes tölteléket. Burkolhatjuk vajkrémmel körbekenve,de én ezt kihagytam. Kb 50 dkg tragantot nyújtottam ki rá. A londoni látvànyosságokat kézzel festettem.
Barackos buboréktorta-országunk cukormentes tortája
Amellett,hogy egészségesen étkezem és mindenképp felfigyeltem volna erre a tortára,óriási büszkeséggel tölt el,hogy legjobb barátnőm,Vaslóczki Orsolya remekműve lett országunk idei cukormentes tortája.
Augusztus 2l.-től az ország nagyon sok cukrászdájában kapható ez a finomság és mivel publikus a recept,bárki ki is próbálhatja. Én mindkét lehetőséggel élek! :-))
Íme néhány cikk:
http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/magyarorszag_cukormentes_tortaja_verseny/a_gyoztes
http://www.trademagazin.hu/horeca/a-barackos-buborektorta-nyerte-a-cukormentes-torta-versenyt.html
http://www.egycseppfigyelem.hu/sajto
ORSI
GRATULÁLUNK EZÚTON IS!!!!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)