Még csak most született... És máris egy fecsegő,örökmozgó,gyönyörű és okos nagylány!
Isten éltessen sokáig Életünk!
Az egyik torta,mert azt kérte,hogy katicásat csináljak neki,én pedig szót fogadtam:
Sima piskótás csoki torta.
A másik pedig Bogyó és Babócával. Eme két mesefigurát kivételesen vettem(ezert nincs is a tortán,csak amit én készítettem),mert a többi mellett és persze egy kicsi és egy pici mellett már nem volt rá időm. Ez pedig "méteres kalács" ízű.
"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."
Arany János: A walesi bárdok
Torta tavaszi hangulatban
A torta 3éves szülinapra,megrendelésre készült,az íze pedig narancsos-csoki volt,mint a babaváró tortáé.

Gólyahír
Bár tény és való,hogy ritkán posztolok,az utóbbi időben még ritkábban. Ennek nem más oka van,mint második lányunk érkezése,aki 2013.08.28.-án,megvárakoztatva Mindenkit,meglátta a napvilágot!
Igérem,amint tudok,jövök. Még,ha sütni,főzni ritkábban is lesz időm,halomra állnak a gépemen a posztolni valók...
Eper torta
Ez a torta sem ma készült mar. Talán meg kicsi lányunk keresztelőjére. Egyszerű és finom. Akkor még nem igazán értékelte a színeket és mintákat,így nem burkoltam.
Hozzávalók:
Tészta
1nagy tejföl
3tojás
15e.k liszt
15e.k cukor
15e.k dió
3k.k szódabikarbóna
Krém
2cs epres puding
8dl tej
25dkg margarin
25dkg porcukor
60dkg eper
Tetejére:
Eper
1cs színtelen tortazselé
2,5 dl víz
A laphoz az összes hozzávalót összekeverjük és sütőpapíros, 26-os formába egészben megsütjük, majd 3-ba vágjuk.A pudingot kikeverjük 2 dl tejjel,majd a többivel és kevergetve felfőzzük. Kihűtjük. Kanalanként adagolva hozzákeverjük a kihabosított porcukros margarint.
Betöltjük a tortat. Lap,1/3krém és a krémbe emeletenként apróra darabolt epreket nyomkodunk.... A krém 1/3-át a tetejére és díszítésnek használjuk fel.
Kirakjuk eperrel, a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint és a közepétől indulva ráöntjük. néhány órára hűtőbe tesszük.
Babaváró torta, narancsos-csokoládé
Mely nap is lehetne szebb,egy babaváró torta publikálására,mint az,amikor az illető kisember megérkezett?!
Isten hozott a nagyvilágban,Drága Aliz!!!!
Szóval történt,hogy meghívást kaptam ebbe a buliba,melyet örömmel fogadtam. Mivel nem akartam üres kézzel menni,vállaltam az ünnepeltek tortáját. Rendeltem hozza kiszúrókat és izgatottat vártam,hogy elkészítsem életem első babaváró tortáját.
Tészta:
200 g cukor+ 80 g a habba
320 g liszt
30g kakaó
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
Locsolni 1narancs leve
Csoki krém:
4dl tej
1csoki puding
12,5dkg margarin
12,5dkg porcukor
Narancs zselé:
4dl narancslé
1narancs reszelt héja
1vanília puding
4e.k cukor
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval felverjük, a végén a cukrot is hozzáadjuk. Az olajat, sárgáját,tejet habverővel egyneművé keverjük. Hozzáadagoljuk a lisztet,kakaót,sütőport és habverővel ezt is kikeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a habot is. 26-os tortakarika aljába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát, felhúzzuk az oldalán és 180fokos sütőben, tűpróbáig sütjük. Ha megsült, rácsra borítjuk, kihűtjük, 3-ba vágjuk.Közben a krém is készül. A csoki pudingot felfőzzük a tejjel. A margarint habosra keverjük a porcukorral. A narancslét a vanília pudinggal és cukorral, narancs héjjal felfőzzük. Kihűtjük ezeket.
A torta lapokat meglocsoljuk a narancs levével.
A kihűlt csokipudinghoz kanalanként adagoljuk a vajat részt és simára keverjük.
Ha minden megvan,két habzsákba vagy kivágott sarkú zacskóba toltjuk a csokis és a narancsos krémet. A tésztán körkörösen nyomunk felváltva a kétféle krémből csíkokat. A következő emeleten is megismételjük. A tetejét, és körbe,csokikrémmel vonjuk be.
Fondantból előző este kiszúrtam a formákat,kivágtam a betűket. Kb 50dkg-ot kinyújtottam a torta magassága 2x+26. Bevontam a tortat,körbe egyenletesen levágtam,miután mindenhol ráigazítottam a tortára. Egy kisebb db rózsaszín bevonóból akkora "kígyót sodortam,ami körbeéri a tortát. Odaragasztottam és mintázóval megnyomkodtam. A kiszúrt babás mintákat vízzel ragasztottam a tortára.
Rakott karfiol
Aki a karfiolt szereti, annak ez egy kiváló, viszonylag gyors és egyszerű étel. Én mindent szeretek ami karfiolos, ezt pedig különösen. A titka a sok bors és a fokhagyma.
Hozzávalók:
1 fej karfiol, kb 1 kg mindennel
60 dkg darált hús
2kanál fűszerpaprika
3 e.k olaj
2 tojás
2marék rizs
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl
Só, bors
Zsemlemorzsa,vaj a kikenéshez
A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Ízesítjük sóval, jó sok borssal és a végén zúzott fokhagymával és piros paprikával. Eközben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és sós vízben félpuhára főzzük.Kifőzzük a rizst, leszűrjük.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit (normál méretű) kivajazunk és zsemle morzsázunk. Ezt Én minden rakott ételnél alkalmazom, mert finom "kérget" ad az ételnek.
A hús, ha már langyos, hozzákeverjük a rizst és a tojásokat. Kóstoljuk, ízesítjük, ha kell.
Tálba rétegezzük. Karfiol, hús, karfiol és a tetejére kenjük az egész doboz tejfölt. 180 fokon, felül pirítva kb fél óra alatt megsütjük.
Pándi meggytorta
A legeslegfinomabb torta a világon! Mikor megtaláltam a receptet Mariamnál, tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom!
A piskótához:
3 tojás
17.5 dkg kristálycukor
14 dkg meggy
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj
17.5 dkg kristálycukor
14 dkg meggy
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj
19 dkg liszt
1cs sütőpor
1cs sütőpor
½ citrom reszelt héja és leve
2 csipetnyi fahéj
Krém:
2 dl tej
8 dkg cukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé
2 csipetnyi fahéj
Krém:
2 dl tej
8 dkg cukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé
15 dkg mascarpone krémsajt
2dl tejszín
1 is csomagos zselatin
Meggyzselé:
36 dg meggy
1,8dl meggylé
3,5 dg vanília puding
7dg cukor
1 citrom héja
Fél citrom leve
Fahéj
Díszítés:
Darált dió
25 dkg fehér csoki
20ml olaj
Transzfer fólia
-A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, belekeverjük a fehér csokit, majd folyamatos keverés közben felforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, és besűrítjük kb.20 perc alatt. Ha kihűlt, összeturmixoljuk.
-A meggyet is turmixoljuk,citromhéjjal és lével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Beleöntjük a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet forr.
-A piskótákat megkenjük meggykrémmel.
-A zselatint kis lángon feloldjuk a vízben. Ehhez pár kanálnyit keverünk az krémből, azután hozzáadjuk az egész krémhez, ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A tejszínes krémet négy részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban megkenjük vele a meggyes tortalapokat és a betöltött torta külsejét.
A torta tetejét darált,pörkölt dióval szórjuk meg.
Köré a fehér csokit megolvasztjuk egy kevés olajjal és a kimért (a torta átmérője*3,14) transzfer fóliára kenjük. Ha mattul a csoki, a torta köré helyezzük.
Én tejszínhab rózsákkal és mintás, tördelt csoki darabokkal díszítettem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)