"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Gólyahír

Bár tény és való,hogy ritkán posztolok,az utóbbi időben még ritkábban. Ennek nem más oka van,mint második lányunk érkezése,aki 2013.08.28.-án,megvárakoztatva Mindenkit,meglátta a napvilágot!
Igérem,amint tudok,jövök. Még,ha sütni,főzni ritkábban is lesz időm,halomra állnak a gépemen a posztolni valók...

Eper torta

Ez a torta sem ma készült mar. Talán meg kicsi lányunk keresztelőjére. Egyszerű és finom. Akkor még nem igazán értékelte a színeket és mintákat,így nem burkoltam.
Hozzávalók:
Tészta
1nagy tejföl
3tojás
15e.k liszt
15e.k cukor
15e.k dió
3k.k szódabikarbóna
Krém
2cs epres puding
8dl tej
25dkg margarin
25dkg porcukor
60dkg eper
Tetejére:
Eper
1cs színtelen tortazselé
2,5 dl víz
A laphoz az összes hozzávalót összekeverjük és sütőpapíros, 26-os formába egészben megsütjük, majd 3-ba vágjuk.
A pudingot kikeverjük 2 dl tejjel,majd a többivel és kevergetve felfőzzük. Kihűtjük. Kanalanként adagolva hozzákeverjük a kihabosított porcukros margarint.
Betöltjük a tortat. Lap,1/3krém és a krémbe emeletenként apróra darabolt epreket nyomkodunk.... A krém 1/3-át a tetejére és díszítésnek használjuk fel.
Kirakjuk eperrel, a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint és a közepétől indulva ráöntjük. néhány órára hűtőbe tesszük.



Babaváró torta, narancsos-csokoládé

Mely nap is lehetne szebb,egy babaváró torta publikálására,mint az,amikor az illető kisember megérkezett?!
Isten hozott a nagyvilágban,Drága Aliz!!!!

Szóval történt,hogy meghívást kaptam ebbe a buliba,melyet örömmel fogadtam. Mivel nem akartam üres kézzel menni,vállaltam az ünnepeltek tortáját. Rendeltem hozza kiszúrókat és izgatottat vártam,hogy elkészítsem életem első babaváró tortáját.
Tészta:
200 g cukor+ 80 g a habba
320 g liszt
30g kakaó
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
Locsolni 1narancs leve
Csoki krém:
4dl tej
1csoki puding
12,5dkg margarin
12,5dkg porcukor
Narancs zselé:
4dl narancslé
1narancs reszelt héja
1vanília puding
4e.k cukor
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval felverjük, a végén a cukrot is hozzáadjuk. Az olajat, sárgáját,tejet habverővel egyneművé keverjük. Hozzáadagoljuk a lisztet,kakaót,sütőport és habverővel ezt is kikeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a habot is. 26-os tortakarika aljába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát, felhúzzuk az oldalán és 180fokos sütőben, tűpróbáig sütjük. Ha megsült, rácsra borítjuk, kihűtjük, 3-ba vágjuk.
Közben a krém is készül. A csoki pudingot felfőzzük a tejjel. A margarint habosra keverjük a porcukorral. A narancslét a vanília pudinggal és cukorral, narancs héjjal felfőzzük. Kihűtjük ezeket.
A torta lapokat meglocsoljuk a narancs levével.
A kihűlt csokipudinghoz kanalanként adagoljuk a vajat részt és simára keverjük.
Ha minden megvan,két habzsákba vagy kivágott sarkú zacskóba toltjuk a csokis és a narancsos krémet. A tésztán körkörösen nyomunk felváltva a kétféle krémből csíkokat. A következő emeleten is megismételjük. A tetejét, és körbe,csokikrémmel vonjuk be.

Fondantból előző este kiszúrtam a formákat,kivágtam a betűket. Kb 50dkg-ot kinyújtottam a torta magassága 2x+26. Bevontam a tortat,körbe egyenletesen levágtam,miután mindenhol ráigazítottam a tortára. Egy kisebb db rózsaszín bevonóból akkora "kígyót sodortam,ami körbeéri a tortát. Odaragasztottam és mintázóval megnyomkodtam. A kiszúrt babás mintákat vízzel ragasztottam a tortára.


Rakott karfiol

 
Aki a karfiolt szereti, annak ez egy kiváló, viszonylag gyors és egyszerű étel. Én mindent szeretek ami karfiolos, ezt pedig különösen. A titka a sok bors és a fokhagyma.
Hozzávalók:
1 fej karfiol, kb 1 kg mindennel
60 dkg darált hús
2kanál fűszerpaprika
3 e.k olaj
2 tojás
2marék rizs
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl
Só, bors
Zsemlemorzsa,vaj a kikenéshez
A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Ízesítjük sóval, jó sok borssal és a végén zúzott fokhagymával és piros paprikával. Eközben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és sós vízben félpuhára főzzük.
Kifőzzük a rizst, leszűrjük.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit (normál méretű) kivajazunk és zsemle morzsázunk. Ezt Én minden rakott ételnél alkalmazom, mert finom "kérget" ad az ételnek.
A hús, ha már langyos, hozzákeverjük a rizst és a tojásokat. Kóstoljuk, ízesítjük, ha kell.
Tálba rétegezzük. Karfiol, hús, karfiol és a tetejére kenjük az egész doboz tejfölt. 180 fokon, felül pirítva kb fél óra alatt megsütjük.

Pándi meggytorta

A legeslegfinomabb torta a világon! Mikor megtaláltam a receptet Mariamnál, tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom!
 A piskótához:
3 tojás
17.5 dkg kristálycukor
14 dkg meggy
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj
19 dkg liszt
1cs sütőpor 
½ citrom reszelt héja és leve
2 csipetnyi fahéj
Krém:
2 dl tej
8 dkg cukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé 
15 dkg mascarpone krémsajt
2dl tejszín
1 is csomagos zselatin
Meggyzselé:
36 dg meggy
1,8dl meggylé
3,5 dg vanília puding
7dg cukor
1 citrom héja
Fél citrom leve
Fahéj
Díszítés:
Darált dió
25 dkg fehér csoki
20ml olaj
Transzfer fólia

-Az egész tojáskat cukorral felverjük. A meggyet, összeturmixoljuk az olajjal, a vajjal, a tejjel, a citrommal. Hozzáadjuk a felvert tojást. Kimérjük a szárazanyagokat, és hozzákeverjük a tojásos alaphoz. Külön-külön , 3lapot sütünk 210 C°- on 10-12 percig.
-A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, belekeverjük a fehér csokit, majd folyamatos keverés közben felforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, és besűrítjük kb.20 perc alatt. Ha kihűlt, összeturmixoljuk.
-A meggyet is turmixoljuk,citromhéjjal és lével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Beleöntjük a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet forr.
-A piskótákat megkenjük meggykrémmel.
-A zselatint kis lángon feloldjuk a vízben. Ehhez pár kanálnyit keverünk az krémből, azután hozzáadjuk az egész krémhez, ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A tejszínes krémet négy részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban megkenjük vele a meggyes tortalapokat és a betöltött torta külsejét.
A torta tetejét darált,pörkölt dióval szórjuk meg.
Köré a fehér csokit megolvasztjuk egy kevés olajjal és a kimért (a torta átmérője*3,14) transzfer fóliára kenjük. Ha mattul a csoki, a torta köré helyezzük.
Én tejszínhab rózsákkal és mintás, tördelt csoki darabokkal díszítettem.



Aranygaluska, a No1

Azt hiszem egyszer már készítettem aranygaluskát, de annyit kellett vele pepecselni, mire minden galuskát egyenként vajaztam és dióba mártottam, hogy azt mondtam többet nem... Na, de most már tudom, hogy-hogy kell egyszerűbben. Méghozzá kislányom segítségével :-)

Hozzávalók:
5dkg porcukor
50dkg liszt
5dkg vaj
5dkg élesztő
6 g
2 db tojás
2,5dl langyos tej
2 db citrom héja
Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor 
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
A langyos tejet és az élesztőt a kelesztőbe tesszük, megszórjuk némi liszttel,cukorral,lezárjuk és várjuk,h felfusson. A többi hozzávalót mind beleöntjük a kelesztőtálba és sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett nyújtón 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 25*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
 További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. Mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.
Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.

       

Tonhalas tészta

 
Mit is fűzhetnék hozzá? Gyors, egyszerű, isteni és tészta!
Hozzávalók:
1cs farfalle
3 tonhalkonzerv
4 gerezd fokhagyma
1 kis sűrített paradicsom
1 HF paradicsom
Só, bors
1 kis tejföl
A tésztát forró, sós vízben feltesszük főni. A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a paradicsomot, megpirítjuk és beleöntjük a halakat is. Én kettőnek leöntöm a levét, egyet beleöntök. Összeforralom, ízesítem, majd az utolsó forralás előtt a tejfölt is hozzáteszem.
A leszűrt tésztát hozzákeverem a mártáshoz.
Reszelt sajttal tálalom. (Én őrölt chillivel is megszórom)