"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Díj! - Köszönöm!!!!

Szabály:
1. Meg kell köszönni.
2. A logót ki kell tenni a blogomra.
3. Be kell linkelnem, akitől kaptam.
4. Tovább kell adnom 7 embernek.
5. Be kell linkelnem őket.
6. Megjegyzést kell hagyni náluk.
7. El kell árulnom magamról 7 dolgot.


Köszönöm szépen Szandrának a megtiszteltetést és, hogy gondolt Rám! 


Akiknek tovább küldöm a díjat: (elnézést, de akinek Szandra küldte, azokat most Én kihagyom)
Gluténmentesen-Andi
Házias konyha-Viki
Ms Poppy
Ildinyó
Ottis
Vegyes saláta-Gabi
Édes otthonunk némi sóval-Edó 


7 dolog Magamról, amit nem tudtok?
-Szeretek minden konyhai kütyüt és mióta a blogot csinálom, intenzívebben gyűjtöm
-Középiskolában szakácsnak tanultam, de sosem dolgoztam a szakmában
-Ha sport akkor kangoo és aerobic
-Hisztis és akaratos vagyok
-A táska és bizsu gyűjtés betegségében szenvedek
-Nem szeretem a csokit (ezt sokan nem hiszik el)
-Rettentően türelmetlen vagyok, ha valamit kitalálok, rögtön-azonnal-máris...

Kolibri torta

 Latsiánál mikor megláttam ezt a receptet valami eszméletlen vágyat éreztem, hogy elkészítsem ezt a tortát! Nem is kellett sok idő, hogy hozzáfogjak, nem úgy, mint a publikáláshoz!
Aktuális éppen, a múlt vasárnapi születésnapomhoz. Ha már a ház felújítás miatt elmaradt az ünneplés, legyen már valami szülinapi feeling... :-)
Nagy sikert aratott az egész rokonság körében. Mivel óriási, tömény és laktató, így minden rokon és barát megkóstolhatta. Nekem ez már a túl édes kategória, de ezt leszámítva mindenki el volt tőle ájulva.

Hozzávalók:
1 csésze liszt
2 csésze cukor
1 tk szodabikarbóna
1 tk fahéj
3 tojás felverve
1 csésze olaj (csökkentettem)
1,5 tk házi vaníliás cukor (kivonat helyett)
1 doboz darabolt ananász konzerv
1 csésze apróra vágott dió (ha van, pekán)
2 apróra vágott banán
Krém:
45 dkg krémsajt
1 csésze puha vaj
20 dkg porcukor (csökkentettem)
Vanília
Szóráshoz:
Aprított dió
 
Ami kicsit meglepett a készítésnél, hogy 3 külön formában kell sütni, de sebaj, körbeszaladtam a rokonokat és szereztem még az enyém mellé 2 tortaformát. Kivajazzuk, kilisztezzük.
Keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót és a fahéjat. Egy másikban a tojást, olajat és a vaníliát. Harmadikban dió, banán, ananász. Ha megvan mind a hármat egyneművé keverjük egymással. Osszuk szét a 3 formában a tésztát, süssük 25-30 percig, hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából, a teljes kihülés érdekében.
A krémhez valókat keverjük habosra.
Amikor a tészta és a krém is kihűlt, kenjük meg a lapokat és a torta oldalát, tetejét, ezután szórjuk meg dióval mindenhol.
Pár órára tegyük hűtőbe, ezután gyönyörűen szeletelhető.

Csirkepörkölt

Pörköltben nálam a csirke viszi a pálmát. A kedvencem apai nagymamám igazi "mama csirkepörköltje", de Én és valószínű senki más, soha nem fogunk ugyanolyat készíteni. Nem tudom hogy csinálja, de talán jobb is, hogy csak Ő tud IGAZIT. 
Hozzávalók:
2 fej hagyma
Pirospaprika
1 csirke
Só, bors
Szélesmetélt köretnek
A tésztát sós vízben megfőzzük. A csirke "hátsójában" lévő hájból kisütjük a zsírt, ezen az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, félrehúzzuk, paprikázzuk és, ha utóbbi feloldódott, vízzel felengedjük. Már kész is a pörkölt alap. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk, belehelyezzük a csirke "alkatrészeket". Készre főzzük, közben sózzuk-borsozzuk.
Uborkasalátával, tejföllel kínáljuk.

Megérkezett! - Erdélyi konyha

Már nagyon régen vártam ezt a kiadványt és most hozzám is eljutott. Gyorsan fel is lapoztam és több kedvemre való receptet is találtam benne!
KÖSZÖNÖM A KÖZREMŰKÖDÉST Ottis, Bianka!!!!

Töltött bundáskenyér

Anyósomtól tanultam ezt a receptet. Vagyis közvetve, mert Férjem mondta, hogy anyukája szokott ilyet csinálni. Nálunk nagyon kevés kenyér fogy, így sokszor van, hogy kimarad és, ha nem friss már nem szívesen esszük. Ekkor mindig töltött bundáskenyeret készítek, hogy ne kelljen kidobni. 
Hozzávalók:
Olaj a sütéshez
4 tojás 
1 dl tej
0,5 kg kenyér
Töltelék:
1 kis tejföl
15-20 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek. gulyáskrém
A töltelék hozzávalókat összekeverjük,hogy sűrű massza legyen, kenyeret vékonyra szeljük, megkenjük a töltelékkel és egy másik szelettel beborítjuk.
A tojást sóval és a tejjel felverjük. A szendvicseket megfürdetjük benne és forró olajban kisütjük.
 
Ne, kell félni, a töltelék nem folyik ki, ha forró olajban sütjük, viszonylag kevés idő alatt.

Szilvás lepény

Vikinél  akadtam erre a receptere, ami azonnal elnyerte a tetszésemet. Oda vagyok a szilvás sütikért, ezt a verziót pedig még úgysem próbáltam. Nagyon gyors és egyszerű, ezért biztos sűrűn fogom készíteni, esetleg más gyümölcsből is.
Hozzávalók: 
15 dkg margarin
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
Fahéj
Csipet só
1-1,5 kg szilva
Morzsához:
15 dkg margarin
15 dkg cukor
20 dkg liszt
A legjobb benne, hogy bár élesztő van benne, sem keleszteni, sem gyúrni, sem nyúltani nem kell, ugyanis olyan lágy a tésztája, hogy szinte önteni lehet a tepsibe.
Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, ezután összekeverjük a többi hozzávalóval. A morzsához a margarint elmorzsoljuk a cukorral és a liszttel. Morzsalékosra! Nem gyúrjuk!!!!
Szilvát mossuk, magozzuk, fahéjazzuk.
A tésztát sütőpapíros tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a szilvát és rászórjuk a morzsát, majd aranybarnára sütjük közepes hőfokon.

Csípős kínai csirke

Ez  az étel Ottisnál volt kicsit másképpen fellelhető és tudtam, ki kell próbálnom. Bár sosem eszem kínaiban, semmi pénzért rá nem lehetne venni, de az itthon készítettek általában ízlenek Nekem is. Így volt ezzel is!
Hozzávalók:
6 e.k liszt
3 e.k keményítő
1 e.k olaj
2 csirkemell
1 tojás
1 kk. sütőpor
1 dl víz
Mázhoz:
2-3 e.k ketchup
1-2 e.k méz
1-2 e.k csípős gulyáskrém
Szezámmag
Erős Pista ízles szerint
Tészta:
2 hagyma
2 paprika
2 paradicsom
Fél cs. Capellini tészta
Erős pista
Némi szójaszósz

Elkészítéséhez nem kell sok bonyodalomról írnom :-)! A húst felkockázzuk. A bunda összetevőit vegyítjük és annyi vízet teszünk bele, hogy sűrű massza legyen. Ne aggódjatok, hogy, ha vastag a bunda,így a jó, mert, ha híg a massza, lefolyik a húsról és szinte nem is lesz "kabátja".
Forró, bő olajban kisütjük, ezután a csípős szószba forgatjuk.
A tésztához wokban megsütjük a zöldségeket és hozzáadjuk a kifőtt tésztát, amivel összepirítjuk.