"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Almás-diós muffin

Hozzávalók:
10 dkg dió
10 dkg vaj
5  dkg cukor
10 dkg barna cukor
20 dkg finomliszt
2 kk. sütőpor
0,5 kk. szódabikarbóna
1 kk. őrölt fahéj
1 citrom
25 dkg alma
1,5 dl tej
10 dkg joghurt
1 tojás
Ezt a sütit akkor készítettem, mikor Kiskonyhám ízei Biankáék jöttek hozzánk, de azóta feledésbe merült. Ha jól emlékszem ízlett Mindenkinek.
Egyszerű viszonylag az elkészítése, de azoknak a háziasszonyoknak, akiknek az új konyhájukban még alig van edény, azt javaslom gondolják meg. Púposan állt a mosogatnivaló, miután kész lettem, mert annyi felé kell külön keverni az anyagokat. Ezt leszámítva szeretjük.
Sütőt előmelegítjük.
A diót egy serpenyőben megpirítjuk pár perc alatt, majd egy evőkanálnyi cukorral megőröljük (pesze ez is egy + kellék, mert a gépet is el kell mosni). Én nagyobb darabosra hagytam, mert szeretjük érezni a diót. A vajat felolvasztjuk egy másik edényben. Egy harmadik edénybe mehet a liszt, szódabikarbóna, fahéj, dió és a reszelt ciromhéj.
Jöhet a negyedik tál.
Ebbe reszeljük a megtisztított almát, lehet héjastul, majd meghintjük a citrom levével, hogy ne barnuljon.
Na és most mi kell???? Egy ötödik edény! Hmm!. Ebbe mennek a nedves hozzávalók: tej, joghurt, maradék cukrok, tojás, olvasztott vaj. Kézi habverővel összekeverjük őket. Ezután a lisztes keverékhez hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, majd az almát.
Papírkapszlival kibélelt muffin formákba kanalazzuk és megsütjük 200 fokon.
Mikor kisűl, még nagyon könnyen szétesik és kicsit krémes a belseje, de, ha kihűlt, gyönyörűen kivehető a papírból.

Szamóca lekvár és dzsem

 
Van Nekünk egy kedves barátunk, aki
 szamócát termel. Mindig szoktunk Tőle kapni, de idén kitaláltam, hogy veszek lekvárnak valót is nagyobb mennyiségben. Persze kifizetni nem engedte, de kaptunk. Összesen 3 ládával, amiből egyet megtartottam, egyet a Nővérem és egyet Anyósom kapott meg. 10,5 kg volt egy ládában. Kicsumáztam, kiválogattam és 2,5 kg lett amit nem volt szívem lekvárnak elherdálni, olyan szép volt és 8 kg ami mehetett a fazékba. A szépekből másnap ettünk, aztán a többit, 3 részre osztva betettem a fagyasztóba.
Hozzávalók:
8 kg eper, ami levet ereszt és 5,5kg  lesz
Kg-onként 40dkg cukor, tehát kb 2 kg
Dzsemfix, kilónként 1 csomag
vagy
Szalicil 

Hozzáláttam... Ez este 9-kor volt. Kicsumázás után többször alaposan átmostam. Negyedekbe vágtuk és leszórtam 1 kg cukorral. Mindezt egy nagy tejes ládában vittem véghez, abban ugyanis kellően elterült. Aznapra ennyi volt, hagytam állni a cukorban. Ezzel triplán jól jártam. 
1. Nem éjszaka főztem a lekvárt
2. Jól kiengedte a levét, így nem lett túl híg a lekvár
3. Lett szörpön is
Másnap mikor nekifogtam újra, meglepődve tapasztaltam, hogy a sok lében eltűnt a gyümölcs. Összesen 5,5 kg tiszta epret tudtam leszűrni belőle. Két nagy lábasban tettem fel főni, mert azt mondják,  3kg-nál többet nem érdemes egy adagban főzni, mert később készül el.
Az egyik edényben 2 kg-ot főztem 45 percig,kevergetve. Hozzáadtam az utolsó 15 percben 40 dkg cukrot. Mikor letelt a 45 perc beleöntöttem 2 csomag dzsemfixet és 2 percig a tűzhelyen hagytam. Ez direkt dzsemnek készült, hogy buktába tudjam sütni.
A másik adag 3 kg,szintén 45 percig főtt. Hozzáadtam 60 dkg cukrot és a legvégén a maradék 0,5 kg negyedelt szamócát, hogy gyümölcsdarabos legyen.
Mikor mind készen volt, kisebb üvegekbe töltöttem és a "nem dzsemfixes" tetejére tettem 1-1 késhegynyi szalicilt. Fóliával majd kupakkal lefedtem és paplanba bugyoláltam kihülésig.
A szörpről egy másik bejegyzésben írok majd.

Resztelt máj

Nagyon szeretjük a májat, mind közül legjobban a csirkemájat. Minden formában. Sütve, főzve, rántva, resztelve. Most erre esett a választás. Gyors étel és mellé nagyon finom is.
Hozzávalók:
olaj
0,5 kg csirkemáj
2 nagy fej vöröshagyma
jó sok bors
majoranna
1 kg burgonya
Először is a burgonyát meghámozzuk és négybe vágva sós vízben megfőzzük.
A májat csíkokra vágjuk óvatosan, hogy ne törjük és ne legyen darabos. 1 májból kb 2-3 csíkot vágjunk. A hagymát fél karikára vágva, kevés olajon egy nagyobb serpenyőben félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a májat és inkább rázva, nem keverve, hogy ne tőrjön megpirítjuk. Sózzuk, majorannát morzsolunk hozzá és jó sok borsot őrlünk bele.
Főtt burgonyával, friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

Karalábé leves

Ismét egy leves.... Bocsi, kicsit változatosabban főzök, nem csak leveseket, de mostanában kicsit kevés időm volt a publikálásra. Sok munka, itt a nyár, strandolás, tehát bocsi...
Hozzávalók:
3 karalábé
3 dl tejszín
2 e.k keményítő
só, bors
A karalábét kicsi kockára vágtam és feltettem főni. Ha majdnem puha és ízesíettem sóval-borssal, a keményítőt kikevertem néhány kanál hideg vízzel és keverés mellett a leveshez adtam. Egyet hagytam forrni és már el is zártam. Majd a tejszínt is hozzá öntöttem. Gyakorlatilag kész is a leves, némi után ízesítéssel. Melegen is finom, de a legjobb a nyári melegben, hidegen tálalva.

Gulyásleves

Hetek óta szeretnék gulyáslevest enni. Most itt volt az ideje! Imádjuk forrón és erősen.
Hozzávalók: 
50 dkg marha lábszár
2 hagyma
Némi olaj
Pirospaprika
5-6 répa
1-2 gyökér
1 kis karalábé
1 kis zeller
4 szem burgonya
3 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény

Az egyik hagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Paprikát adunk hozzá levéve a tűzről, felöntjük vízzel, sózzuk, fűszerezzük és ebben a pörkölt alapban pároljuk a kockára vágott húst. Többször zsírjára pirítjuk és vízzel  felengedjük. A zöldségeket felkockázzuk/ karikázzuk és mikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk +zúzott fokhagyma +egész hagyma. Készre főzzük.
Készíthetünk hozzá csipetkét 1 tojásból, lisztből és vízből, amit kicsi darabokra csipkedve a levesben főzünk meg.(nálunk ez mindig kimarad véletlen)

Tejespite

Gulyáslevest főztem a hétvégén, ami után pont jó a tejespite. Nagy meglepetésemre, egy fórumon, ahol a legtöbbek pestiek voltak, de volt köztük soproni, nyíregyházi, egri, szolnoki és nem tudták mi a tejespite. Csodálkoztam, mert azt hittem, ezt Mindenki ismeri. De kiderűlt, hogy leginkább helyi jellegzetesség.

Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg margarin
25 dkg liszt
1 liter tej
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, margarinnal, vaníliás cukorral. Fokozatosan, felváltva keverjük hozzá a tejet és a lisztet. Ezután felverjük a fehérjét habnak és hozzáadjuk az előző keverékhez óvatosan.
180 fokon addig sütjük, míg a teteje már csak kicsit "remeg", tehát ne legyen teljesen szilárd.
Porcukorral, lekvárral tálaljuk. Vigyázat, melegen nem lehet abbahagyni!

Virslis tojássaláta

Egy egyszerű és gyors
vacsora és ráadásul nem is túl nehéz. Főzni nem volt nagyon energiám késő este, így ezt csaptam össze.
 
Hozzávalók:
1 cs frankfurti virsli
8 tojás
1 kis tejföl
1 kis majonéz
1 e.k mustár
1 kukorica konzerv
1 lilahagyma
A tojást és a virslit megfőzzük, felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk és a többi hozzávalóval összekeverjük. Sóval-borssal ízesítjük. Sültek mellé köretnek, de magában is megállja a helyét.
Nagyon szeretjük ezeket a mindent bele salátákat.