"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Tejszínes-póréhagymás csirkemell

Az alapötlet Stahl könyvből van, némi vátoztatással pedig elkészítettem.
Hozzávalók:
75 dkg pulykamell
4 póré vagy 2 cs. újhagyma
1dl fehérbor
2,5 dl tejszín
só, bors
30 dkg füstölt sajt
A csirkét felszeleteljük, kiklopfoljuk, befűszerezzük és egy alaposan kivajazott tepsibe fektetjük őket. Nem baj, ha kicsit fedik egymást. A hagyma fehér részét felkarikázva szétszórjuk a húson. Nyakon öntjük a borral és a tejszínnel majd az össze sajtot ráreszeljük a tetejére. 30 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével, rizobizivel, vagy amivel jól esik azzal tálalhatjuk.

Meggyes pite-torta


Hozzávalók:
• 50 dkg meggy
• 4 tojás
• 12,5 dkg cukor
• csipetnyi só
• 8 dkg liszt
• 6 dkg+ 3 dkg vaj
• 2,5 dl tej

A tojásokat a cukorral és a sóval elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. 6 dkg olvasztott vajat a tejbe keverünk. 1,5 dkg vajjal egy gyümölcstorta-formát kikenünk. A meggyet leszárítjuk, és a forma aljára szórjuk. Ráöntjük a tésztát, és rámorzsoljuk a maradék vajat.(ez szerintem kihagyható, mert utána "csicsog" a tetjén) Meleg sütőben készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.

Juhtúrós rakott zöldbab

Ez a recept is Stahl egyik könyvéből van! Nagyon szeretjük, így már nem először csináltam. Persze kicsit változtattam rajta!

 
Hozzávalók:
60 dkg fagyasztott zöldbab
3 babérlevél
kapor
5 gerezd fokhagyma
kevés olaj
25 dkg darált csirkehús
25 dkg kolbász
1 hagyma
1 kis sűrített paradicsom
450g tejföl
20 dkg juhtúró
20 dkg füstölt sajt

Először felteszünk sós vizet a babnak és, ha forr beletesszük a babot, a babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát. Pár perc alatt puhára főzzük, leszűrjük.
A tejfölt kikeverjük a maradék zúzott fokhagymával, félretesszük. Egy serpenyőben felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd megpirítjuk a paradicsomot kb egy perc alatt. Hozzáadjuk a húst, pár percig pirítjuk együtt őket, majd felengedjük egy dl vízzel és 10 percig főzzük. a kolbászt félkarikára vágva beleszórjuk, jól elkeverjük. Eközben a fokhagymás tejfölbe belemorzsoljuk a juhtúrót és alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a leszűrt babot és a kaprot. Egy jénait vagy normál méretű tepsit kiolajozunk. Fele túrós-tejfölös zöldbab megy az aljára majd a hús és a maradék zöldbab. A tetejére az összes sajtot ráreszeljük. 25 perc alatt kb 200 fokon megsütjük. Nagyon finom, különleges ízvilágú étel.
Melegen szeletelve szétesik, de másnap már egyben marad!

Meggyes és rizses-almás rétes

Volt otthon egy csomag réteslapom, mert a baklavához nem tudtam, hogy mennyit fogok elhasználni.
Gondoltam kezdek vele valamit. Imádjuk a rétest, ha arra esett a választás! A meggyes adott volt, mert kedvenc, a másikhoz pedig  Puszedlitől vettem az ötletet.
 Hozzávalók:
1 cs. 8 lapos réteslap
fél doboz tejföl, ugyanannyi olajjal kikeverve

Meggyeshez:
70 dkg magozott, lecsepegtetett meggy
5 e.k. cukor
5 e.k. morzsa
Rizses-almáshoz:
0,5 liter tej
2marék rizs
4 e.k. cukor
2 alma
1 citrom héja (legközelebb a levét is beleteszem)
1 vaníliás cukor
fahéj
Egy lapot tiszta konyharuhára fektettem és megkentem az olajos tejföllel. Erre ment a következő lap, ami kb 5 cm-rel bentebb kezdődött, mint az első, hogy a szélek ne fedjék egymást. A felém eső szélét morzsával megszórtam és  ráhalmoztam a tölteléket, a konyharuha segítségével feltekertem, kivajazott tepsibe tettem és megkentem olvasztott vajjal. 190 fokon aranybarnára sütöttem. Szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl.
Meggyes töltelék:
A meggyet, a morzsát és a cukrot alaposan összekeverjük.
Rizses-almás:
A rizst a cukorral, van cukorral, citrom héjjal, fahéjjal a tejben puhára főzzük. Ha levettük a tűzről, belekockázzuk a megpucolt almát és langyosra hűtjük.

Brokkolis-karfiol főzelék

Nagyon szeretjük a karfiolt és a brokkolit is, ezért bármilyen formában megesszük. Ezt még nem próbáltam, hát itt volt az ideje.
Hozzávalók:
0,5 kg brokkoli
0,5 kg karfiol
3 ek keményítő
2 dl tejszín
só, bors, cukor
1 leveskocka
Kb 2-2,5 liter vizet feltettem főni egy leveskockával. Mikor felforrt, beletettem a karfiolt és felforraltam, majd utána küldtem a brokkolit. Nem kellet sok, míg "lefőttek a csontjaikról". Sóval, borssal, kevés cukorral ízesítettem. Azt nem vártam meg, hogy szétessen, hanem még mikor egészben volt, a keményítőt kikevertem a tejszínnel és kevés hideg vízzel és nyakon öntöttem vele a főzeléket. Egyet forrt és már el is zártam.
Natúr szelettel fogyasztottuk, de akár tükör tojás vagy sült virsli is illik hozzá.

Csáky (hamis)rostélyos

Azért szerepel a hamis szó a nevében, mert nem rajongok a hátszínért, ezért sertés combból készült.
Hozzávalók:
1 kg sertés comb
1 üveg lecsó
4 paradicsom
2 vöröshagyma
5 tojás
10 dkg szalonna
1 doboz tejföl
kevés liszt és olaj a sütéshez
só, bors
1 ek pirospaprika

A húst nyitott szeleteléssel tenyérnyi darabokra vágjuk majd alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzunk és félretesszük. Elkészítjük a szalonnás tojásos lecsót. Egy akkora serpenyőben, amiben elfér majd 10 tekercs, kisütjük a kockára vágott szalonna zsírját és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. A lecsórol leöntöttem a paradicsom levet, mert a töltelékbe nagyon nem kell, a paprikás mártáshoz viszont pont jó!
Ha a hagyma kész, irány bele a lecsó "szilárd" része és a paradicsomok felkockázva. Puhára pároljuk és hozzáadjuk a csipetnyi sóval felvert tojást. Gyorsan keverjük, hogy elvegyüljön a lecsóval. Ha lenne leve az elforraljuk. A husikat megrakjuk kb 2 kanálnyi töltelékkel, oldalát felhajtva feltekerjük. Ha mind megvan, hurokkötözéssel megkötjük Lisztbe forgatva, kevés olajban elősütjük és egy tányérra kitesszük. A visszamard zsírjában a másik hagymát megpároljuk, lehúzzuk a tűzről és 1 e.k pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük vízzel és már kész is a pörkölt alap, amibe visszahelyezve puhára pároljuk a hústekercseket. Ha kész, kivesszük, az alapot tejföllel, hőközelítéssel besűrítjük és az egészet összeturmixoljuk.
Galuskával, a húsz slégen felbe vágva, mártással nyakon öntve tálaljuk.
Nagyon finom, de vigyázat, sok idő az elkészítése!

Baklava

Sajnos ezt az édességet nem tudtam beszerezni a Mi kis városunkban, de mivel a Férjem egyik kedvence, Nekem kellett csinálnom.

Hozzávalók:
2 csomag, egyenként 8 lapos réteslap
2 csomag 10dkg-os teavaj
45 dkg dúrvára darált dió
10dkg aprított mandula
20-30 dkg méz
1 tk mézessütemény fűszer
fahéj
Szirup:
2 dl víz
25 dkg cukor
1 citrom leve
Először is a szirupot készítjük el.Összekeverjük a hozzávalókat, felforraljuk és 10 percig főzzük. Hagyhuk kihülni.
Kb 20*30-as normál tepsit vastagon kivajazunk és beterítjük egy réteslappal. Azt megkenjük olvasztott vajjal és ismét réteslap megy rá, egészen 4 lapig. Megszórjuk a fűszeres diós-mandula 1/3-ával , amit meglocsolunk a méz 1/3-ával. (össze is lehet keverni a diós tölteléket a mézzel, de nem ajánlom, ugyanis elég kemény és ragadós lesz). Megint 4 réteslap kövezkezik, közte vajjal kenve, töltelék, 4 réteslap, töltelék és a tetejére újra 4 réteslap. Mindenhol vajat kenünk a lapok közé. Itt az utolsónak a tetejét is alaposan megkenjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, bevágjuk olyan formára, amilyen sütiket szeretnénk. Én ezt a háromszöget ajánlom, de vigyázzunk, az alsó tésztaréteget ne vágjuk át. Irány a sütő, míg szép barna nem lesz. Ha megsült, meglocsolgatjuk a sziruppal és hagyjuk kihülni!