Mézeskalács II


A cím nem elírásá a blogomon nincs még ugyan mézeskalács I.,de lesz :-)
Van egy alap receptem. (ez lesz az I.verzió) Puha és finom. Én nem szeretem a mézeskalácsot,de ez finom.
No már most a sok liszt és cukor zavart benne,ezért kicsit átalakítva készítettem el. Azt kell,hogy mondjam,ez is nagyon finom lett. Kicsit mézes puszedlisabb... A tésztájával nehezebb előszőr bánni,mint a simával,de egy kis szobahőmérsékleten átgyúrás segít. Szóval...
Hozzávalók :
50 dkg liszt (fele rétes,fele teljes kiőrlésű tönköly)
25 dkg méz
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
0,25dl tej
1citrom héja
Fél e.k szódabikarbóna
Fél e.k mézes fűszer
Az összes hozzávalót tálba tesszük. Nem kel összemelegíteni a nedves részeket, csak a vaj legyen folyékony. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, egy napra hűtőbe tesszük. Senki ne aggódjon, ha a kezére úgy ráragad, hogy úgy kell lekaparászni! És akkor sem, ha úgy tűnik, az egész egy morzsa rengeteg (I. verziónál tapasztaltam), kellő pihentetés után össze fog állni és szépen lehet dolgozni vele!
Szóval pihent, kivesz, átgyúr,kinyújt. Én minden bizonnyal eddigi mézeskalácsaimat ott (IS) rontottam el, hogy túl vékonyra nyújtottam. EZ a mániám+ De nem szabad!!! Legalább fél cm vastag kell hogy legyen, annál vékonyabbra nyújtva könnyen megég, kiszárad.
Formákkal kiszúrjuk, sütőpapíros tepsin, 165 fokon 6-8 perc alatt kész! Akkor kivéve puha,várjunk egy kicsit, utána szedjük le a tepsiről.
A mázat 10 g tojásfehérje és 60 g porcukor kikeverésével készítettem, amit zacskóba szedtem és a zacskó sarkát kis lyukat vágva díszítettem vele. Megvártam míg megszárad, csak utána tettem egymásra.

2 megjegyzés:

  1. de jó, egy újabb jó recept, felírtam. idén is készítek mézeskalács házikót. ja, anyukák, ha ti is sokat sütkéreztek az ünnepekre, egy jó MOL kezdeményezés, hogy ne a lefolyóba öntsük az elhasznált olajat. http://glurl.co/b-olaj . nagyon hasznosnak tartom

    VálaszTörlés
  2. Orsi
    En is jo otletnek tartom. Miota olajsutom van,ott adom le en is!

    VálaszTörlés