Sóska tükörtojással

 
A főfőfőfő kedvenc! Ennél jobb étel a világon nincs! Tudom, sokan nem értetek egyet Velem, de mit tegyek, ha imádom? Szerencsére Férjem is megeszi, de még nagyobb szerencse, hogy Neki nem a kedvence, így nem eszi meg mindet előlem :-)
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 kg sóska vagy 2*250 g mirelit sóska
Liszt
Tej
 (kb 1 liter)
Csipet só
Cukor
6 szem burgonya
Tojás ízlés szerint
Ha friss sóskával dolgozunk, akkor először megpucoljuk. A levelet az ere mentén félbe hajtjuk és az ér kilógó végét megfogva, kitépjük azt. Így gyakorlatilag 2 fél sóskalevél marad a kezünkben. Az sem baj, ha a vége egyben marad, mert akkor biztos elég zsenge.
Egy nagyobb lábasba tesszük az olajat és a sóskát. Fagyasztott esetén nem engedem ki előre, a tűzön úgyis kiolvad. Megdinszteljük, míg teljes egynemű, sötétzöld pépet kapunk. Ezt megszórjuk annyi liszttel, hogy pontosan befedje mindenhol. Összekeverjük csomómentesre és felöntjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó legyen, ugyanis, ha hűl, sűrűsödni fog. Hozzáadjuk a sót, majd a cukrot. Ez utóbbit mindenki ízlésére bízom. Először 5 kanállal tegyünk, keverjük addig míg feloldódik és megkóstoljuk, ha kell (márpedig kell), adunk hozzá még cukrot.. A lényeg, hogy a sóska savas ízét teljesen "eltakarja". Ne legyen túl édes a végkifejlet.
Kockára vágott főtt burgonyával és tükörtojással fogyasztjuk.

7 megjegyzés:

  1. Na ez az egyetlen kaja, hogy ha fegyvert tartanak a fejemhez akkor sem bírom megenni, de ez nem jelenti, hogy látványra ne tetszene. Főleg az a kis tükörtojás, amit szívesen bevágnék most egy finom friss kenyérrel :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a sóskát, képes vagyok csak sós vízben főtt krumplival is megenni bármennyit!
    Köszi a tippet, hogy mit főzzek legközelebb.

    VálaszTörlés
  3. Imádom!!! Éppen a múlthéten volt nálam is, tojással és krumplival. Nálam férj nem szereti, de én nem tudom abbahagyni.:))

    VálaszTörlés
  4. De jó! Azt hittem nem találok sorstársakat!
    Én is képes vagyok magában, bármennyit befalni :-)

    VálaszTörlés
  5. Ilyenkor sóska? Na ne vicceljünk! A fagyasztóból már rég elfogyott, a friss pedig még nem bújt ki! Nagyon, de nagyon kivánom és ennek csak te vagy az oka!!!!

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretem a sóskát, igaz mi csak levest szoktunk készíteni belőle.

    VálaszTörlés