Kovászos és csemegeuborka

Nekiláttam a héten az idei kovászosuborka adagomnak. Anyukámnál készül mindig, mert Ő kirakja a kertbe,  lépcőre és gyorsan megérik. Nekünk meg nemhogy kertünk, még erkélyünk sincs. :-( Uborkát kaptam és mivel kb fele apró volt, így lett csemege uborkám is! Ez utóbbit sosem készítettem még.
Az uborkát mindkét esetben alaposan megmossuk, ha "szőrös", körömkefével megsúroljuk.
Kovászos uborka hozzávalói:
Kb 12 kg uborka
10 liter víz
Literenként 3 dkg só
10 gerezd fokhagyma
10 csomag kapor
Először is az uborkát hosszában bevágjuk két oldalról úgy, hogy a teteje és az alja egyben tartsa.
Ebből 4 db 5l-es és 1db 1,5l-es üveg uborka lett. Minden üvegbe került 2 csomag kapor és 2 gerezd fokhagyma szeletelve, elosztva, hogy alul, középen és felül is legyen. Az uborkát sorba állítva tesszük az üvegbe, felöntjük a felforralt sós vízzel, ami már csak meleg és a tetejére 1 kenyérsarkát teszünk. 4napig érleljük.

Csemege uborka hozzávalói:
Kb 10 kg apró uborka
1 cs kapros savanyúság tartósító
4,5 liter víz
6dl 15%-os ecet
20 dkg cukor

A vizet a tartósítóval felforraljuk, ha már csak meleg,hozzáadjuk az ecetet és a cukrot. Itt egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell bevagdosni az uborkát, valamint külön a levén kívűl semmit nem kell hozzátenni. Uborkákat sorba állítjuk az üvegbe, felöntjük a vízzel majd celogánnal és kupakkal lefedjük.
6db 1,5l-es és 1db 5l-es üveggel lett!

6 megjegyzés:

  1. Ez a 12 kg uborka....elég nagy tételben készítettél:)))))
    Nagyon szeretem a kovi ubit,egy üveggel küldhetnél is....hamár ilyen nagy tétel...;oPPPPP

    VálaszTörlés
  2. :) Koviubi forever!!!!! De a csemege is nyami :)
    Tényleg nem kis adaggal készültél!!!

    VálaszTörlés
  3. Azért készítek ennyit, mert elrakok belőle télire. Nemrég írtam, hogy ettünk koviubit, talán áprilisban, mikor még hideg volt....Na az a tavalyi nagy adagból maradt.
    A másik, meg, hogy ugye itthon nem tudom készíteni, így egyszerűbb egyben lenyonmni.

    VálaszTörlés
  4. NYAMMMMMMMMMMM, nem is kell többet hozzáfűznöm :))))

    VálaszTörlés
  5. Na,nekem is ideje lenne nekiállni,noha még nem készítettem:)
    Először csak egy üveggel kezdek,nem vágok bele ilyen nagyban:)!!!
    Csudaszép :)!

    VálaszTörlés
  6. Igeeen! Szuper! :)
    Nekem a tavaly télre elrakott kovászos maradéka májusban fogyott el. Igazi aranytartalék volt! :)))

    VálaszTörlés